Με αρώματα, μελωδίες και έθιμα της Πόλης κατακλύζει το κοινό η «Λωξάντρα» μεταφέροντας επί σκηνής την ατμόσφαιρα μίας ελληνικής οικογένειας που έζησε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, η παράσταση περιγράφει μεταξύ άλλων, την ιστορία μίας υπαρκτής γυναίκας, της γιαγιάς της ίδιας της συγγραφέως, έτσι όπως την κατέγραψε η τελευταία το 1962.
Η πρωταγωνίστρια του έργου, Ελένη Κοκκίδου, μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει», για την παράσταση που την έφερε στην Κύπρο.
Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο;Το έργο περιγράφει τους Έλληνες της Πόλης, με τα δικά τους ήθη και έθιμα και τον δικό τους πολιτισμό, τον οποίο μεταφύτεψαν αργότερα στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί μεγάλη ευλογία για τους ντόπιους. Η ιστορία της Λωξάντρας ξεκινάει από τα 30 της χρόνια και τελειώνει όταν πεθαίνει, στις αρχές του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Λωξάντρα είναι η προσωποποίηση της αγάπης
Πώς αισθάνεστε που ενσαρκώνετε ένα υπαρκτό πρόσωπο;Πολύ διαφορετικά από κάθε άλλη φορά που ενσαρκώνω ένα οποιοδήποτε φανταστικό ρόλο. Σαν ηθοποιός γίνεται αυτομάτως πιο έντονη η διαδικασία της προετοιμασίας του χαρακτήρα. Μπαίνεις μέσα στην προσωπικότητα της γυναίκας αυτής πιο εύκολα και πολύ πιο βαθιά. Είναι πολύ συγκινητικό να προσπαθείς να μπεις μέσα στη ζωή κάποιου ανθρώπου που ξέρεις ότι υπήρξε και δεν αποτελεί μέρος της φαντασίας του συγγραφέα. Μου έδωσε πάρα πολλά αυτή η γυναίκα, την αγάπησα πάρα πολύ και θα την αγαπώ πάντα.
Ποια είναι η προσωπικότητα αυτής της γυναίκας;Η Λωξάντρα είναι η προσωποποίηση της αγάπης. Αγαπά, προστατεύει, φροντίζει, γεννάει παιδιά, μεγαλώνει τα παιδιά αλλωνών. Είναι μία αμόρφωτη γυναίκα η οποία εκφράζεται και δείχνει την αγάπη της μέσα από την κουζίνα της καθώς είναι καταπληκτική μαγείρισσα. Το τραπέζι ήταν χώρος ιερός για εκείνη αλλά και για όλη την οικογένεια. Ήταν ο χώρος που συναντιόνταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή έτρωγαν, έπιναν και μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες τους. Η Λωξάντρα είναι μια γυναικά που ενώνει την οικογένεια. Θέλει δικαιοσύνη για τα παιδιά της. Προσπαθεί να κρατήσει αυτή την οικογένεια μέχρι το τέλος της ζωής της. Είναι μια μάνα γενικώς και όταν αργότερα απειληθεί η κόρη της και η ίδια από ένα σώγαμπρο που έχουν βάλει μέσα στο σπίτι και τον οποίο η ίδια επιθυμούσε πάρα πολύ επειδή ήταν γιατρός, τον διώχνει ως επικίνδυνο στοιχείο με τον πιο σκληρό τρόπο. Σου θυμίζει τόσα πράγματα από σένα και από τη δική σου οικογένεια αυτή η γυναίκα. Όλοι θα αναγνωρίσετε τη Λωξάντρα βλέποντάς την. Είναι η μαμά σας, η γιαγιά σας κ.ο.κ
Συντελεστές:Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Προβολή και Επικοινωνία εκτός Αττικής: Μαργαρίτα Σίσιου
Πρωταγωνιστούν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη
«Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Σοφία Παπάζογλου
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά
Παραστάσεις: 20 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία
21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός
Εισιτήρια:
www.tickethour.com.cy & ACS Couriers
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.