Ιωάννα Σιαφκάλη: «Ο Γυάλινος κόσμος μιλάει στις ψυχές των θεατών»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 20.1.2020

Το εμβληματικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος», που αποτελεί και το αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα, είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου Ανεμώνα που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου. Η ηθοποιός Ιωάννα Σιαφκάλη μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» για το διαχρονικό αυτό έργο.


Gial


Πείτε μας δυο λόγια για το έργο.

Το έργο καταπιάνεται με μία οικογένεια που ουσιαστικά ζει σε ένα γυάλινο, εύθραυστο κόσμο, με μία μάνα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της- καθώς ο σύζυγός της τους εγκατέλειψε- από τα οποία το κορίτσι υποφέρει από μία αναπηρία στο πόδι και το αγόρι δουλεύει για να τους συντηρεί. Η μάνα, την οποία υποδύομαι, κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια, ωστόσο στην πορεία με την επιλογή του συζύγου της έχασε ότι είχε, κι έτσι από τα ψηλά έπεσε στα χαμηλά. Η ίδια για να μπορέσει να ζήσει, να αναπνεύσει ανατρέχει συνεχώς στο παρελθόν, στην εποχή που ήταν μικρή, ωστόσο όλο αυτό καταπιέζει τα παιδιά της. Μέχρι που κάποια στιγμή έρχεται μετά από διαταγή της, ένας συνάδελφος του γιου της να γνωρίσει την κόρη της. Ο επισκέπτης αυτός λοιπόν, είναι το πιο ρεαλιστικό πρόσωπο του έργου καθώς όλοι οι άλλοι λόγω της κατάστασης της μάνας κυρίως ζουν σε ένα όνειρο, σε μία ομιχλώδη κατάσταση. Όταν και ο καλεσμένος τους εγκαταλείπει έρχεται το φινάλε αυτής της ζωής γιατί και ο γιος φεύγει με αποτέλεσμα μάνα και κόρη να μείνουν μόνες τους.

gialinosss


Ποιος είναι ο ρόλος της μάνας σε όλη αυτή την ιστορία;

Είναι μία πολύ καταπιεστική μητέρα, που για να αντέξει αυτή τη μίζερη και μοναχική ζωή ανατρέχει συνέχεια στο παρελθόν και αναβιώνει τι έχει ζήσει στο παρελθόν όταν ήταν μικρή. Η ίδια γίνεται αυταρχική με τα παιδιά της για το πώς θα φάνε, πώς θα μιλήσουν, πώς θα φερθούν. Ωστόσο υπάρχει αγάπη πίσω απ’ όλη αυτή τη συμπεριφορά.
Είναι ένα έργο που άγγιξε πάρα πολύ τις ψυχές των ανθρώπων όπου κι αν παίχτηκε. Είναι οικουμενικό. Παρόλο που ανήκει σε ένα Αμερικανό συγγραφέα παίζεται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες είναι μεσογειακοί

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το συγκεκριμένο έργο;

Γιατί είναι και το αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα. Είναι η ζωή του. Ο ίδιος ο Τένεσι Ουίλιαμς είναι ο Τομ ο γιος της οικογένειας. Η  αδερφή του συγγραφέα είχε στην πραγματικότητα σχιζοφρένια –και όχι αναπηρία στο πόδι όπως έγραψε- και η μητέρα του όντως κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια, ωστόσο ο πατέρας του στην πραγματική ζωή δεν τους εγκατέλειψε, αλλά ήταν τόσο αυταρχικός που όλα αυτά τα στοιχεία τα μετέφερε στη μάνα ο συγγραφέας όταν έγραψε το έργο. Είναι ένα έργο που άγγιξε πάρα πολύ τις ψυχές των ανθρώπων όπου κι αν παίχτηκε. Είναι οικουμενικό. Παρόλο που ανήκει σε ένα Αμερικανό συγγραφέα παίζεται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες είναι μεσογειακοί. Στέκει παντού και στέκει ακόμα και σήμερα. Πολλές μάνες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, πολλά παιδιά αγόρια προσπαθούν να συντηρήσουν την οικογένεια και πνίγονται μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Το χαρακτηρίζει μία διαχρονικότητα, μια αλήθεια και μία μαγεία, όπως και όλα τα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς.

gialinos3
Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέας Τηλεμάχου

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σόσε Εσκιτζιάν
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Μόνικα Χατζηβασιλείου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Αντρέας Τηλεμάχου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Σιαφκάλη,Άγγελος Αγαθάγγελος,Βάρσια Αδάμου,Νικόλας Πέτρου

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ:Έλενα Γιώργαλλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Παντελής Χατζημηνάς
ΓΡΑΦΙΚΑ:Θέο Πέτρου
ΜΑΚΙΓΙΑΖ:Γιώτα Τσιολάκκη

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 20:30, ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 70007721

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον