«Yπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κανείς την πραγματική ιστορία;»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 25.1.2020

Ο διάσημος συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παιδαγωγός Γιάνους Κόρτσακ και το έργο του είναι η βασική πηγή έμπνευσης των δράσεων που τρέχουν αυτή την περίοδο στις Αποθήκες ΘΟΚ. Μέρος τους αποτελεί και το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ, «Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη και απευθύνεται κυρίως σε έφηβους θεατές.




«Ισοτιμία ενηλίκων-ανηλίκων»
«Ο δόκτωρ Κόρτσακ είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, για τον οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μιλά κανείς και είναι σημαντικό να μιλάει συγκεκριμένα σε εφήβους και σε νέους γι’ αυτόν, γιατί υποστήριξε μία εντελώς ανατρεπτική ιδέα για την εποχή του: την ισοτιμία ενηλίκων- ανηλίκων. Ότι δηλαδή ενήλικες και ανήλικοι πρέπει να συνυπάρχουν ισότιμα και ότι οι ανήλικοι έχουν δικαιώματα», ανέφερε η Ελένη Μολέσκη, υπεύθυνη για τη δραματουργία του έργου και εισηγήτρια μαζί με τον Γιάννη Καραούλη του νέου προγράμματος στις Αποθήκες ΘΟΚ, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» για την εν λόγω παράσταση.

Οι αντιδράσεις των παιδιών όπως ανέφερε η ίδια είναι πολύ συγκινητικές. «Νομίζω ότι καταρχάς εκτιμούν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα πραγματικό. Δεν καμώνεται ότι είναι εφηβική η συγκεκριμένη παράσταση. Μιλάει για πράγματα που έγιναν στ’ αλήθεια με τρόπο ειλικρινή, χωρίς να χρυσώνει το χάπι επειδή είναι παιδιά».Μάλιστα όπως συμπληρώνει, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φεύγοντας οι μικροί θεατές από την παράσταση επαναλαμβάνουν τα δικαιώματά τους, έτσι όπως απαριθμούνται στο τέλος της παράστασης. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί φαίνεται ότι πέρα από την ιστορική συνθήκη φτάνουν και στην ουσία αυτής της προσωπικότητας και αυτών που εισηγήθηκε. Κι η ουσία είναι μία: ότι πάλεψε για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και ότι έμεινε πιστός στις αρχές του μέχρι και το τέλος. Ήταν ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος, που πίστευε ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και ότι θα αλλάξει από τα παιδιά. Και φεύγοντας οι θεατές έχουν την αίσθηση ότι μέσα σε αυτό το σκοτάδι που ζούσε ο Γιάνους Κόρτσακ μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, άρα και αυτοί μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορούν και πρέπει να τον αλλάξουν».
Το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας ήταν ότι τα παιδιά διδάσκονται στην γ' γυμανσίου για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Απορώ όμως τι γιορτάζουν κάθε 28η Οκτωβρίου; Τι συζητάνε; Και υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κανείς την πραγματική ιστορία;

ΔΡ ΚΟΡΤΣΑΚ 27press

Είναι βαθιά υποτίμηση των παιδιών να θεωρούμε ότι πρέπει να τα έχουμε σε μία προστατευτική φούσκα και μετά στα δεκαοκτώ να τα πετάξουμε να αντιμετωπίσουν μία ολόκληρη πραγματικότητα και να περιμένουμε να τα καταφέρουν».

Ερωτηθείσα δε για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να αποκλείσει από την ομάδα θεατών τα παιδιά της α’ και β’ γυμνασίου με την αιτιολογία ότι όσα παρουσιάζει η παράσταση δεν εμπίπτουν στη διδακτέα ύλη η Ελένη Μολέσκη εκφράζει αντίθετη άποψη λέγοντας «’Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ’, παίζεται σε όλες τις χώρες από την δ΄ δημοτικού και μετά- όχι από γυμνάσια- γιατί θεωρούν ότι πρέπει να μιλήσουμε νωρίς για το τι είναι φασισμός, τι είναι ολοκαύτωμα, αλλά και κυρίως για το τι είναι δημοκρατία, γιατί πώς θα διαμορφώσουμε διαφορετικά ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες αν δεν τους επιτρέπουμε να έχουν πρόσβαση σε μια υπεύθυνη ζωή; Το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας ήταν ότι τα παιδιά διδάσκονται στην γ' γυμνασίου για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Απορώ, όμως, τι γιορτάζουν κάθε 28η Οκτωβρίου; Τι συζητάνε; Και υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κανείς την πραγματική ιστορία; Μήπως είναι αργά να τη μάθουμε στην γ' γυμνασίου; Μήπως έχει ήδη φύγει ένα τρένο, μήπως έχει μπει πολλή παραπληροφόρηση για κάτι; Είναι βαθιά υποτίμηση των παιδιών να θεωρούμε ότι πρέπει να τα έχουμε σε μία προστατευτική φούσκα και μετά στα δεκαοκτώ να τα πετάξουμε να αντιμετωπίσουν μία ολόκληρη πραγματικότητα και να περιμένουμε να τα καταφέρουν».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου – Γιάννης Καραούλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Επί σκηνής θα δούμε τους Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτη Λάρκου, Αντρέα Μακρή και Τάριελ Μπερίτζε.

  • Πρωινές παραστάσεις για σχολεία μέσης εκπαίδευσης:


Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Από 15 Ιανουαρίου 2020, Τρίτη-Παρασκευή. Πληροφορίες και κρατήσεις: Μάγδα Μακάρ, τηλ. 22864330

  • Παραστάσεις για το κοινό:


Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Πρώτη παράσταση: 19 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Κυριακή στις 18:00. Πληροφορίες και εισιτήρια στο ταμείο του Θεάτρου ΘΟΚ: τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις στα αγγλικά και τουρκικά στη Λευκωσία στις 9 Φεβρουαρίου 2020 και στα ελληνικά στη Λευκωσία στις 23 Φεβρουαρίου 2020

* Τις παραστάσεις πλαισιώνει εκπαιδευτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο των Αποθηκών, ενώ σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα διοργανωθούν συζητήσεις.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία