«Ο άνθρωπος μαξιλάρι» στο Θέατρο Ανεμώνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.3.2020

Η καινούρια μας παραγωγή κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 20 Μαρτίου μέχρι 26 Απριλίου με το περίφημο έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Ο άνθρωπος μαξιλάρι» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.   Η παράσταση είναι κατάλληλη για κοινό άνω των 16 ετών.  Κρατήσεις: 70007721


Ο πολυβραβευμένος Μάρτιν ΜακΝτόνα (Martin McDonagh), ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας (σεναριογράφος και σκηνοθέτης ιρλανδικής καταγωγής).  Επάξια με την εργογραφία του έχει ήδη κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους πρωτοπόρους συγγραφείς του εικοστού πρώτου αιώνα που με ωμότητα και ισχυρές δόσεις μαύρου χιούμορ αντικατοπτρίζουν την αποκρουστική προκλητική πραγματικότητα.

Το πολύ διάσημο πια έργο του «The Pillowman» (Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙ) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2003 στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και έκτοτε ανεβαίνει αδιάκοπα διεθνώς, αναστατώνοντας το κοινό και γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Επιπλέον, διακρίθηκε ως το καλύτερο νέο θεατρικό έργο με το Βραβείο Olivier το 2004, τιμήθηκε με το βραβείο Drama Desk Award 2004-2005 εξαιρετικού θεατρικού έργου το 2005, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε υποψήφιο ως το καλύτερο θεατρικό έργο για το Βραβείο Tony. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αστυνομικό θρίλερ, συνάμα βαθιά κοινωνικό έργο και παράλληλα μια πανέξυπνη μαύρη κωμωδία! Η πανελλήνια πρεμιέρα του έργου δόθηκε το 2005 στον Εξώστη του θεάτρου Αμόρε. Με τις παραστάσεις που ανέβηκαν σε μικρές σκηνές της Ελλάδας, το έργο είχε ήδη δημιουργήσει ένα μικρό κύκλο φανατικών θεατών, μέχρι την παρουσίασή του στο ευρύ κοινό στο θέατρο «Αθηνών» - ένα από τα κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας - από τον θίασο του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη τη σεζόν 2013-2014, με τον τίτλο «Ο πουπουλένιος», σε μια παράσταση που εξελίχτηκε σε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Σε κάποιο άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από την αστυνομία για μια σειρά από παιδικούς φόνους που έγιναν στην πόλη, οι οποίοι ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες από τις σύντομες ιστορίες του, ιστορίες με παιδιά, όχι όμως “για παιδιά”.. Ιστορίες κάποτε αστείες και τρυφερές, μα τις πιο πολλές φορές σκληρές και ζοφερές.. Στο διπλανό δωμάτιο ανακρίνεται και ο αδελφός του συγγραφέα, άτομο με νοητικά προβλήματα. Τι συνέβη άραγε όταν ήταν παιδιά και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους φόνους;
Τι συνέβη σε όλους μας όταν ήμασταν παιδιά;
Μέσα σε ένα λαβύρινθο αφηγήσεων, η φαντασία με την πραγματικότητα συγχέονται, τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν, όλα ανατρέπονται, και η αλήθεια αποκαλύπτεται...
Στο έργο ο συγγραφέας καταγγέλει την κοινωνία που γεννά τη βία και κατ’ επέκταση την οικογένεια που την αναπαράγει. Μας καλεί να εισέλθουμε σε έναν μακάβριο κόσμο, να δούμε κατάματα βίαιες ιστορίες και να αναγνωρίσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους.

Τελικά, είμαστε άραγε αυτό που γεννιόμαστε ή αυτό που οι άλλοι ορίζουν για μας;
Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, μαύρο χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ-με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν- εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Παρά το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας, πρόκειται ουσιαστικά για έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέψουμε εκεί..

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Θέλμα Κασουλίδου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαρίνος Ξενοφώντος, Χάρης Κκολός, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Ιωσήφ και ο Αντρέας Τηλεμάχου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
"The Unfriend" του Steven Moffat

"The Unfriend" του Steven Moffat

"The Unfriend" του Steven Moffat

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

«O Φάρος» του Conor McPherson

«O Φάρος» του Conor McPherson

«O Φάρος» του Conor McPherson

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ