Εν μέρει βιωματικό, το κείμενο διερευνά τα όρια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όταν η καθήλωση είναι μόνιμη και η εξάρτηση από το πρόσωπο του φροντιστή αναγκαία και υποχρεωτική.
Η εξιστόρηση της εξαρτητικής σχέσης ασθενούς – φροντιστή επιτρέπει στην ηρωίδα τη συνεχή αναγωγή στο παρελθόν της, το οποίο αναδεικνύεται τελειωμένο, απρόσιτο, απλησίαστο, ουτοπικό, εν μέρει λογοτεχνικό. Στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την τωρινή δύσκολη κατάστασή της, η ηρωίδα καταφεύγει στο μοναδικό εργαλείο που διαθέτει για να κατανοεί τον κόσμο και τη λειτουργία του, τη λογοτεχνία. Το κείμενο διαλέγεται με τη σπουδαία Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου. Από το έργο του Ρίτσου ενσωματώνονται αυτούσιοι στίχοι, οι οποίοι ενισχύουν πολλαπλώς τα μηνύματα του καινούριου έργου.
Η συνεχής προβολή της ανάγκης της ηρωίδας για έξοδο από το σπίτι, από τον εγκλεισμό που προκαλεί η αναπηρία, γίνεται η αφορμή για να προβληθεί η σχέση του ανθρώπου με αναπηρία με τον κοινωνικό περίγυρο. Είναι, πράγματι, η διαφορετικότητα της αναπηρίας αποδεχτή; Είναι η κοινωνία της Κύπρου εξοικειωμένη με την εικόνα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες φροντιστών;
Το κείμενο της παράστασης είναι ηχογραφημένο εξαιτίας της αναπηρίας της ηθοποιού, αναπηρία η οποία δεν επιτρέπει την απομνημόνευση μεγάλων κειμένων. Στη σκηνή, εν είδει παράλληλης ή εγκιβωτισμένης παράστασης, διερμηνέας της νοηματικής ερμηνεύει το κείμενο στη νοηματική γλώσσα. Η σκηνοθετική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στη διαφορετικότητα της αναπηρίας, ρέπει προς ένα υβριδικό θεατρικό είδος, το οποίο υποχρεωτικά καθηλώνει την κίνηση των ηθοποιών και προβάλλει την αέναη κίνηση του Λόγου ως της μόνης παράστασης.
Ερμηνεία/Περφόρμανς: Μαριάννα Παφίτη
Σκηνοθεσία και εικαστική προσέγγιση: Λουκάς Ιωάννου
Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Σχίζας
Hχογράφηση/Παραγωγή ήχου: Χρίστος Κρασίδης, Veramand Studio
Διάρκεια: 50’
Είσοδος Ελεύθερη
Για προκρατηση θέσης παρακαλώ καλέστε στα 97793188- 99582387