"Τρεις αδερφές": Παραστάσεις στη Λάρνακα και στη Λεμεσό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.5.2023
Ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της η Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ με το αριστουργηματικό έργο του Άντον Τσέχωφ "Τρεις αδερφές", σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου.

Κεντρική Σκηνή: Τρεις αδερφές του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου

Η Αθηνά Κάσιου απηύθυνε με παρρησία και βαθύτητα τα ερωτήματά της σχετικά με την επικαιρότητα του Τσέχωφ, τη διαχρονική συνομιλία του αντισυμβατικού συγγραφέα με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Γιώργος Σαββινίδης, Φιλελεύθερος, 15/4/2023.

Η Αθηνά Κάσιου […] αναζητά έναν σύγχρονο Τσέχωφ, έναν Τσέχωφ που να μπορεί να μιλήσει στο σύγχρονο κοινό. Και για να το επιτύχει, δεν στέκεται μόνο στην αισθητική της παράστασης (σκηνικό, κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα) αλλά προχωράει στην ουσία, στην ίδια τη γλώσσα, στο ίδιο το κείμενο.

Μαρία Χαμάλη, Πολίτης, 30/4/2023.

Γιατί πετάνε οι γερανοί,

Γιατί γεννιούνται τα μωρά, γιατί υπάρχουν τ’ άστρα…

Ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της η Κεντρική Σκηνή με το αριστουργηματικό έργο του Άντον Τσέχωφ Τρεις αδερφές, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου, περιοδεύοντας στη Λάρνακα (3/5) και στη Λεμεσό (5/5).

Γραμμένο το 1900 και χαρακτηρισμένο ως «κωμωδία» από τον ίδιο τον συγγραφέα, οι Τρεις αδερφές είναι ένα τετράπρακτο έργο για τις ανθρώπινες αδυναμίες, την περιπλοκότητα των σχέσεων, τη φθορά του χρόνου και τη διάψευση της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Σε μια μικρή απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη μακριά από τη Μόσχα και σε ένα περιβάλλον στρατιωτικών ζουν οι τρεις αδερφές– Όλγα, Μάσια και Ιρίνα – μαζί με τον αδερφό τους Αντρέι. Βαλτωμένες στην πλήξη της καθημερινότητάς τους, εγκλωβίζονται σε αναμνήσεις από το «ένδοξο» παρελθόν, επινοούν ιστορίες και προσμένουν την επιστροφή τους στη Μόσχα, εκεί όπου η εκπλήρωση των ονείρων πραγματώνεται. Όσο το μέλλον πλησιάζει τόσο η αλλαγή απομακρύνεται, οι επιλογές τους γίνονται πιο άκαμπτες, τα όνειρα της νιότης διαλύονται και τη θέση του ενθουσιασμού και πάθους για αγάπη και ζωή παίρνει το αίσθημα της ματαίωσης.

Ο Τσέχωφ αποδίδει στα δραματικά πρόσωπα που δημιουργεί την έσχατη ευθύνη για τη διαμόρφωση της ζωής τους. Οι αναστολές, οι φόβοι και οι εσωτερικές προθέσεις προδίδονται όχι μέσα από αυτά που λέγονται αλλά κυρίως μέσα από τις παύσεις, τις σιωπές, τους υπαινιγμούς και το δυσδιάκριτο χιούμορ.

Με μια εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων συντελεστών και ηθοποιών, η σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου αναδημιουργεί το τσεχωφικό σύμπαν, φέρνοντάς το κοντά στο κρίσιμο σήμερα, με τη συνδρομή της νέας μετάφρασης από την Έρι Κύργια και της δραματουργικής επεξεργασίας του Joel Horwood.

4524344395091226 Τρεις αδερφές-Λάρνακα©Δημήτρης Λούτσιος

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Αθηνά Κάσιου

Επιμέλεια κειμένου - Δραματουργική επεξεργασία: Joel Horwood

Μουσική - Σχεδιασμός ήχου - Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τραχωνίτης

Σκηνικά - Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη / σκηνογράφου: Στέφανη Μουρούζη

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Νικόλας Γραμματικόπουλος, Γιάννης Καραούλης, Ανδρέας Κούτσουμπας, Μαρίνα Μανδρή, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Παρίσης, Αντρέας Πατσιάς, Λένια Σορόκου, Σπύρος Σταυρινίδης, Ανδρέας Τσέλεπος, Αντωνία Χαραλάμπους, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιώργος Χιώτης.

4524344645698965 Τρεις αδερφές-Λεμεσός©Δημήτρης Λούτσιος

Παραστάσεις

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος: Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, 20:30.

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο: Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 20:30, (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά).

Πληροφορίες / Εισιτήρια

- Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

- Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλέφωνο 77772717 (Τρίτη - Σάββατο, 10:00 - 13:30 & 16:00 - 18:00).

Λεμεσός: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy και από το Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλέφωνο 77777745.

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης