Κορδάτου: «Το 'Girls like that' είναι θέση ζωής»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 25.9.2023
Eπιστρέφει για μία παράσταση το βασισμένο έργο στην αληθινή ιστορία της Αμάντα Τοντ

Το θεατρικό έργο του Ίβαν Πλέισι «Girls like that» είναι θέση ζωής, λέει στο ΚΥΠΕ η ηθοποιός Ιωάννα Κορδάτου, η οποία έχει μεταφράσει το έργο και παίζει στην παράσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την απόφασή της να μεταφράσει το συγκεκριμένο έργο, η Ιωάννα Κορδάτου αναφέρει ότι δεν γνώριζε το έργο, παρότι είναι θετικά προσκείμενη στην αγγλική θεατρική γραφή. Προσθέτει ότι το έργο τής προτάθηκε από την ηθοποιό Νάγια Αναστασιάδου, η οποία είναι διευθύντρια της Anyhow Theatre Ensemble και επίσης παίζει στην παράσταση. «Ψάξαμε για ελληνική μετάφραση του κειμένου, αλλά δεν βρήκαμε. Επειδή μού άρεσε πάρα πολύ το έργο όταν το διάβασα, ξεκίνησα να το μεταφράζω φυσικά και αβίαστα», εξηγεί η ηθοποιός.

Ακόμη, επισημαίνει ότι απολαμβάνει τη μεταφραστική διαδικασία, γιατί αισθάνεται ότι κατανοεί εκ νέου το κείμενο. «Θέλω να μεταφέρω το έργο στη σκηνική γλώσσα, ούτως ώστε να είναι φιλικό προς τον ηθοποιό και να συσχετίζεται και το κοινό μαζί του», συμπληρώνει.

Μιλώντας για την υπόθεση του έργου, η Ιωάννα Κορδάτου σημειώνει ότι βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Αμάντα Τοντ, ενός 14χρονου κοριτσιού που έθεσε τέρμα στη ζωή του μετά από σχεδόν 3 χρόνια εκφοβισμού (bullying) που υπέστη επειδή κυκλοφόρησε γυμνή φωτογραφία της στο διαδίκτυο. Ο εκφοβισμός προερχόταν από έναν άντρα και από τον σχολικό περίγυρο της Αμάντα, ακόμα και από φίλες της.

Μιλώντας για την υπόθεση του έργου του Ίβαν Πλέισι, η Ιωάννα Κορδάτου σημειώνει ότι παρουσιάζεται η πορεία μιας παρέας κοριτσιών που φοιτούν σε ένα προνομιούχο σχολείο, από τα 5 έως τα 45 τους χρόνια. Η πρωταγωνίστρια του έργου, η Σκάρλετ, βιώνει εκφοβισμό και αποκλεισμό μετά από τη διαρροή μιας γυμνής φωτογραφίας της.

Παρόλα αυτά, όπως δηλώνει η ηθοποιός, ο συγγραφέας κάνει κάτι υπέροχο από δραματουργικής απόψεως, αφού μάς δείχνει το γενεαλογικό παρελθόν της Σκάρλετ, το οποίο βοηθά την πρωταγωνίστρια να επιβιώσει από αυτό που της συμβαίνει και να βγει νικήτρια. «Δηλαδή, ο συγγραφέας επιλέγει να σώσει την πρωταγωνίστρια και να κλείσει αισιόδοξα την ιστορία, σε αντίθεση με την Αμάντα Τοντ», εξηγεί στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι το έργο έχει χιούμορ, σπιρτάδα, αλλά και δύσκολες σκηνές, χωρίς ο συγγραφέας να γίνεται διδακτικός.

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση του κοινού, η Ιωάννα Κορδάτου επισημαίνει ότι αυτή ήταν πάρα πολύ θερμή στον προηγούμενο κύκλο των παραστάσεων του έργου, αφού οι συντελεστές της παράστασης έχουν εισπράξει θετικά σχόλια για τα όσα θίγει το έργο. «Πολλοί πατεράδες έχουν έρθει στην παράσταση μαζί με τις έφηβες κόρες τους», σημειώνει, τονίζοντας ότι «συχνά-πυκνά το θέμα του εκφοβισμού αναδύεται στις ειδήσεις».

Επιπλέον, η ηθοποιός αναφέρει ότι στην παράσταση παίζουν 3 επαγγελματίες ηθοποιοί, ενώ οι υπόλοιπες ηθοποιοί είναι έφηβα κορίτσια που ασχολούνται με το θέατρο. Αυτό το γεγονός, δηλώνει, «κάνει το έργο πιο δυνατό, γιατί αυτό το έργο είναι ο κόσμος τους και ξέρουν να τον φέρουν στη σκηνή». «Η γλώσσα του έργου είναι η γλώσσα των σημερινών εφήβων. Αυτή η παράσταση είναι μια θέση ζωής», υπογραμμίζει.

Ερωτώμενη για τους προβληματισμούς που γεννά το έργο, η Ιωάννα Κορδάτου τονίζει ότι αυτό εξαρτάται από την ηλικία και τις εμπειρίες του κάθε θεατή. Κάποιοι γονείς, σημειώνει, μπορεί να φοβηθούν επειδή αγνοούν το μέγεθος του προβλήματος. «Εάν οι γονείς παρακολουθήσουν αυτό το έργο, θα μπουν σε μια άλλη διαδικασία διαλόγου με τα παιδιά τους, ειδικά με τις κόρες τους, μιας και το έργο επικεντρώνεται στη γυναικεία εμπειρία», δηλώνει στο ΚΥΠΕ.

Από την άλλη, όπως λέει, οι έφηβοι μπορούν να δουν διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν κάποια άτομα του περιβάλλοντός τους που ενδεχομένως βιώνουν τέτοιον αποκλεισμό και είναι πιο αδύναμα. «Οι γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας θα ταυτιστούν με αρκετές στιγμές της παράστασης», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι η παράσταση ‘Girls like that’ ανεβαίνει στο Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας, στην παλιά Λευκωσία, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο πλαίσιο του 26ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστηµίου Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι Αγνοημένες | Το θεατρικό έργο της Κατερίνας Νικολάου με αφορμή τα 50 χρόνια Κυπριακού

Οι Αγνοημένες | Το θεατρικό έργο της Κατερίνας Νικολάου με αφορμή τα 50 χρόνια Κυπριακού

Οι Αγνοημένες | Το θεατρικό έργο της Κατερίνας Νικολάου με αφορμή τα 50 χρόνια Κυπριακού

Νέες τάσεις και διεθνείς παραγωγές από ένα «Μitsikouri»

Νέες τάσεις και διεθνείς παραγωγές από ένα «Μitsikouri»

Νέες τάσεις και διεθνείς παραγωγές από ένα «Μitsikouri»