Απαράδεκτοι

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.3.2015

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του πολιτισμού είναι η άρνηση των υπευθύνων να ασχοληθούν με αυτόν.


* Ούτε το ότι κανένας υπουργός Πολιτισμού δεν έχει πολιτική θέση για τον πολιτισμό, ούτε ότι κανένας υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων [ως επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων] δεν έχει ιδέα περί του τμήματος Αρχαιοτήτων, ούτε ότι κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίνει δεκάρα για τον πολιτιστικό τομέα.


* Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει κανείς να ασχοληθεί.


* Ούτε οι προϊστάμενοι, ούτε οι υφιστάμενοι.


* Το συμπέρασμα εξάγεται μετά την πρόσφατη ήττα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μόναχο και στην υπόθεση που όλοι θα έπρεπε μέχρι τώρα να γνωρίζουμε καλά.


* Αλλά δεν τη γνωρίζουμε καθόλου.


* Κι αυτό γιατί κανένας κρατικός φορέας δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μας εξηγήσει τι στο καλό συμβαίνει με αυτή την υπόθεση και γιατί, στο καλό, κρατούνται για 18 ολόκληρα χρόνια περί τα 300 κειμήλια από την Κύπρο στις αποθήκες της βαυαρικής αστυνομίας.


* Για όσους δεν το διάβασαν, την περασμένη Δευτέρα, το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε να επιστραφούν στην Κυπριακή Δημοκρατία 34 κειμήλια τα οποία αποδεδειγμένα κλάπηκαν από την Κύπρο, πρόσθετα στα 173 κειμήλια η τύχη των οποίων κρίθηκε το καλοκαίρι 2013 και επαναπατρίστηκαν. Πρόκειται για πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι βρέθηκαν στα διαμερίσματα του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν το 1997 και απασχόλησαν μέχρι σήμερα το γερμανικό δικαστήριο.


* Άλλα 49 κειμήλια αποφασίστηκε να επιστραφούν στον Αϊντίν Ντικμέν, καθώς το μαρτυρικό υλικό για την κυπριακή τους προέλευση είχε αδυναμίες.


* Απαράδεκτη, καταρχάς, η γερμανική δικαιοσύνη, η οποία ουσιαστικά εξισώνει το αίτημα ενός ευρωπαϊκού κράτους [εμείς είμαστε αυτοί] για επιστροφή της πολιτιστικής του κληρονομιάς, με το αίτημα ενός γνωστού αρχαιοκάπηλου.


* Διπλά απαράδεκτη στην παρούσα συγκυρία, όταν τα παραδείγματα της σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή θα έπρεπε να αποτελούν κίνητρο για θωράκιση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.


* Στην Κύπρο, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόθεση παρακολουθούσε -εκ του μακρόθεν- η Νομική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο δικηγόρος της ΚΔ Γιαννάκης Λαζάρου. Ο κ. Λαζάρου αποχώρησε από τη Νομική υπηρεσία και ανέλαβε τη θέση εφόρου Φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών.


* Ωστόσο επειδή -προφανώς!- δεν υπάρχουν άλλοι δικηγόροι, ο κ. Λαζάρου παρέμεινε στην υπόθεση επειδή "τη γνωρίζει καλά".


* Έτσι, όσοι θέλουμε να ενημερωθούμε για την υπόθεση του Μονάχου, θα πρέπει να αναζητήσουμε τον κ. Λαζάρου στο υπουργείο Οικονομικών. Και αν απαντήσει. Που δεν απαντά.


* Κανείς άλλος να μας ενημερώσει; Κανένας.


* Βλέπετε, δίκες στο εξωτερικό που να αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά γίνονται κάθε μέρα, οπότε γιατί να ξέρει ο καθένας αυτά τα... μικρά; Απαράδεκτοι.


* Είναι σημαντικό, πάντως, να διατυπωθούν κάποια ερωτήματα, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Νομικής υπηρεσίας και της Εκκλησίας της Κύπρου για την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου.


* Ελπίζουμε πως θα είναι σημαντικό να απαντηθούν και από τους υπευθύνους.


* Η Εκκλησία της Κύπρου αναφέρει ότι δεν θα επιστραφούν στον Ντικμέν οι 49 θησαυροί, "αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβλέποντας τις αδυναμίες του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιον του Εφετείου, είχε ήδη ζητήσει με οδηγίες από τη Νομική υπηρεσία, πολύ πριν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου, τη δέσμευση των αντικειμένων έναντι του ποσού που είχε επιδικάσει το δικαστήριο ως έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας [500 χιλιάδες ευρώ] για τα οποία σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοπράτησης.


* Θα δημοπρατηθούν, δηλαδή, τα κειμήλια και θα τα πάρουμε με τις 500 χιλιάδες που μας χρωστά ο Ντικμέν. Γιατί χρωστά ο Ντικμέν 500 χιλιάδες; Και υπάρχει περίπτωση κατά τη δημοπράτηση να υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος, στον οποίο επίσης χρωστά ο Ντικμέν;


* Η απόφαση δεν έχει δοθεί ακόμη γραπτώς. Τότε θα αρχίσει το μεγάλο πανηγύρι.


* Και ας μας πει στο μεταξύ ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων πότε θα διοριστούν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την πάταξη της σύλησης και της παράνομης διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Η απάντηση "το συντομότερο" προφανώς δεν μετρά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ