Θα σώσουν τα "παράθυρα" το σπίτι;

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.3.2015

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Όλα τα μάτια στον κόσμο της τεχνολογίας είναι στραμμένα στην κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 10 της Microsoft. Μετά τη χλιαρή αποδοχή από τους χρήστες των Windows 8 και 8.1, τα 10 έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Οι δε προσδοκίες του κοινού γιγαντώνονται από τις συνεχείς ανακοινώσεις και "διαρροές".


Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η εταιρεία έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στα βιομετρικά δεδομένα. Για πρώτη φορά οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στον υπολογιστή τους ή σε όποια άλλη συσκευή, χωρίς τη χρήση κωδικού πρόσβασης [password], αλλά με βιομετρικό τρόπο, όπως την αναγνώριση του προσώπου, της ίριδας του ματιού ή και των δαχτυλικών αποτυπωμάτων τους. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η νέα δυνατότητα Windows Hello των Windows 10 θα υποστηρίζει τη βιομετρική ταυτοποίηση του χρήστη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η χρήση κωδικών πρόσβασης διεθνώς και έτσι να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά των χάκερ, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν βρει τρόπους να τα σπάνε. Για να μην αναφέρουμε και το πρόβλημα ότι συχνά οι χρήστες ξεχνάνε τα passwords τους.
Η Apple και η Samsung έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν βιομετρικούς αισθητήρες στα smartphones τους, που αναγνωρίζουν το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα των ιδιοκτητών τους. Αν η συσκευή του χρήστη διαθέτει τέτοιο βιομετρικό σύστημα, τότε το Windows Hello θα είναι συμβατό με το αντίστοιχο της συσκευής. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ανάλογο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης για να το ενσωματώνουν στις ιστοσελίδες ή εφαρμογές [apps] που ζητούν αναγνώριση της ταυτότητας του χρήστη.


Τα Windows 10 θα σημάνουν και το τέλος του Internet Explorer. Ο browser που πρωτοεμφανίστηκε το 1995 με τα Windows 95, θα αντικατασταθεί από έναν νέο, που προς το παρόν φέρει το όνομα Spartan [Σπαρτιάτης], καθώς το νέο πρόγραμμα θα είναι πιο λιτό και πιο γρήγορο. Μερικές εκδόσεις των Windows 10 πάντως θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν και τον Internet Explorer, για να διασφαλίζεται ο χρήστης ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παλαιότερες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το οριστικό όνομα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από τη Microsoft. Είναι πιθανό ότι η ανακοίνωσή του θα γίνει μαζί με την ανακοίνωση για την ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 10, η οποία για την ώρα παραμένει άγνωστη, αλλά υπολογίζεται κάπου μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο τα μεγάλα ερωτηματικά αφορούν την καινοτομία της εταιρείας να διαθέσει δωρεάν επί ένα χρόνο το καινούργιο λειτουργικό. Και μάλιστα απ' ό,τι φαίνεται και στα πειρατικά αντίγραφα προηγουμένων εκδόσεων 7 και 8.1. Μόνο για τους ιδιώτες, όμως, και όχι για τις εταιρείες. Αυτό σημαίνει, άραγε, ότι νομιμοποιεί τα πειρατικά; Είναι ένα έξυπνο κόλπο μάρκετινγκ ώστε μετά το έτος να πληρώσουν όλοι και να εξαφανιστούν έτσι τα πειρατικά αντίγραφα από την αγορά; Με όλο και περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιούν android και στον υπολογιστή τους, η νέα εποχή που το δωρεάν λειτουργικό θα πάρει το πάνω χέρι δεν βρίσκεται μακριά. Έτσι κι αλλιώς η Microsoft είναι πίσω στην αγορά των κινητών συσκευών, τόσο στις ταμπλέτες όσο και στα κινητά, κυρίως γιατί δεν απογειώθηκαν οι εφαρμογές [apps] για το λειτουργικό της.


Η επιλογή του Μπιλ Γκέιτς πριν από περισσότερα από 30 χρόνια να αφήσει "ανοιχτό" το MS-DOS [πριν ακόμα από τα Windows] σε τρίτους κατασκευαστές έκανε την εταιρεία του κυρίαρχη στην αγορά. Δεν είναι, λοιπόν, λογικό ότι η επιλογή της Google να αφήσει το δικό της λειτουργικό δωρεάν σε όλους θα της δώσει την πρώτη θέση στο μέλλον;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ