Παράθυρο logo
2ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας
Δημοσιεύθηκε 07.09.2015
2ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @aggeliki.mk 

Ο Ελβετός γλωσσολόγος Ferdinand de Saussure, ιδρυτής της μοντέρνας γλωσσολογίας και του στρουκτουραλισμού, όρισε την έννοια της σημειωτικής (semiotics) ως της μελέτη της ύπαρξης ή μεταφορικά της ζωής των σημείων μέσα στην κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι η λέξη χρησιμοποιείται με την έννοια αυτή κατά τον 17ο αιώνα από τον Άγγλο φιλόσοφο John Locke, η ιδέα της σημειωτικής ως μιας διεπιστημονικής μεθοδολογίας για την εξέταση των φαινομένων σε διάφορους τομείς εμφανίστηκε μόνο στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, παράλληλα με το έργο των Saussure και του Αμερικανού φιλόσοφου Charles Sanders Peirce. Η σημειωτική είναι η επιστήμη που μελετά τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συμβολικών συστημάτων στο σύνολό τους και έχει ως αντικείμενο οτιδήποτε χρησιμοποιείται με κάποια σημασία και υποκαθιστά κάτι άλλο. Η γλώσσα, η κυκλοφοριακή σήμανση, η μουσική, το θέατρο, οι κοινωνικές συμβάσεις, ακόμα και οι τελετουργικές συμπεριφορές είναι μερικά μόνο από τα συστήματα διαχείρισης σημασιών, που ως τέτοια μελετώνται από τη σημειωτική για την επικοινωνιακή τους λειτουργία. Αντικείμενο της σημειωτικής είναι το πώς τα άτομα αποδίδουν, κωδικοποιούν και ανταλλάσσουν σημασίες και νοήματα. Ο όρος σημείο αναφέρεται σε οποιαδήποτε οντότητα η οποία φέρει ή στην οποία αποδίδεται ένα συγκεκριμένο νόημα όπως για παράδειγμα οι πινακίδες και οι σημάνσεις, οι διαφημίσεις, οι χειρονομίες και οι λέξεις ή ακόμα και μια ιδέα ή μια σκέψη.


Έχοντας ως στόχο τη διάδοση της επιστημονικής μελέτης για την οπτική επικοινωνία μέσα από τον χώρο των σημείων, το 2ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας διεξάγεται από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης προσπάθειας που διοργανώθηκε πριν από τρία χρόνια από το ΤΕΠΑΚ και πάλι στη Λεμεσό. Με την προκλητική αλλά και προφητική θεματική Culture of Seduction [the seduction of culture] φιλοδοξεί να προβάλει την πολιτισμική διάσταση των επικοινωνιακών συστημάτων, γλωσσικών και μη γλωσσικών. Μέσα στο γοητευτικό μετα-οικονομικό περιβάλλον της κρίσης, οι σημειωτικές όψεις και η 'γοητεία' της οπτικής επικοινωνίας, η οποία πείθει τον αναγνώστη να δράσει με θετικό ή αρνητικό τρόπο, πολλές φορές ακόμη και με κατευθυνόμενα μέσα, συνθέτουν έναν χώρο όπου ακραίες καταστάσεις αναδεικνύονται και όπου τίθενται περιστασιακά ακόμη και ηθικά διλήμματα.


Σκοπός του συνεδρίου, που συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Σημειωτική Ένωση, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, είναι να εξετάσει μέσα από μια σημειωτική προσέγγιση τον τρόπο με τον οποίο γλωσσικά (κείμενο/τυπογραφία), μη γλωσσικά (εικόνα), ηχητικά και κινησιολογικά σημεία συνεργούν για τη σύνθεση 'γοητευτικών' μηνυμάτων στην οπτική επικοινωνία, και θέτουν ερωτήματα του τύπου 'ποιος είναι ο γητευτής' και 'ποιοι γοητεύονται από τα πολυσημειωτικά/πολυτροπικά μηνύματα'. Με συμμετοχή επιστημόνων (σημειολόγων, επικοινωνιολόγων και ειδικών στην οπτική επικοινωνία) από περισσότερες από 14 χώρες και με κεντρικούς ομιλητές καταξιωμένους σημειολόγους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Ελλάδα, το συνέδριο φιλοδοξεί να τοποθετήσει για τρεις ημέρες την Κύπρο στο επίκεντρο των επιστημονικών διεργασιών για την οπτική επικοινωνία και την επιστημονική της μελέτη, θεωρητική και εφαρμοσμένη.


Επιπρόσθετα, και για πρώτη φορά, το συνέδριο φιλοξενεί έκθεση με 24 αφίσες από καταξιωμένους σχεδιαστές, οι οποίοι ερμήνευσαν γραφιστικά τη θεματική του συνεδρίου και εκθέτουν τη δουλειά τους στον χώρο διεξαγωγής των ανακοινώσεων, από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου στο Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος - Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, Λεμεσός.
Πληροφορίες: www.icsvc-conference.com και στα τηλέφωνα 2500 2223 & 2500 2530 .