Παράθυρο logo
Οπτική
Δημοσιεύθηκε 05.10.2015
Οπτική

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Να μπορούσαμε μόνο να διατηρήσουμε αυτήν την αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο όταν, μετά από ταξίδι, έστω μερικών ημερών, επιστρέφεις. Γιατί το καλύτερο δεν είναι η "απόδραση" από την καθημερινότητα μετά από διακοπές ή μετά από ένα ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους. Το καλύτερο είναι η επιστροφή σε κάτι που πλέον είναι διαφορετικό γιατί και η δική σου οπτική έχει αλλάξει.


Έχει ξαναγραφτεί πολλές φορές, δεν λέμε κάτι νέο. Επιστρέφεις σε κάτι έχοντας αλλάξει, με την ποιότητα αυτού στο οποίο επιστρέφεις να έχει αλλάξει - και το αποτέλεσμα είναι πως η επαναφορά στην καθημερινότητα δεν είναι πλέον ρουτίνα, αλλά ακόμα ένα βήμα στην περιπέτεια της ζωής. Είναι η ίδια η καθημερινότητα κάτι νέο.


Το ερώτημα τώρα είναι κάποιο άλλο. Πώς διατηρείς αυτήν την εφήμερη αίσθηση; Δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να φεύγουμε όποτε νιώσουμε ότι η ζωή δεν μας αρκεί. Δεν έχουμε το περιθώριο ούτε να αλλάξουμε πόλη. Και όσο γρήγορα ανανέωσες την οπτική σου, όσο γρήγορα ανάσανες μετά την πρώτη βροχή που άλλαξε τα χρώματα και ελευθέρωσε τις μυρωδιές του χώματος, τόσο πιο γρήγορα το νερό θα ξεραθεί και θα ξαναγίνει αποπνικτική υγρασία στην ατμόσφαιρα ή τόσο πιο γρήγορα θα πάρει ο αέρας τις μυρωδιές.


Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται εντός. Αυτές τις αλλαγές διάθεσης φαίνεται πως τις πυροδοτεί η ανακάλυψη του καινούργιου ή του διαφοροποιημένου από την καθημερινή τριβή με τον έξω κόσμο. Η ευκαιρία δηλαδή να θυμηθεί ο εγκέφαλος πως υπάρχει ένας μεγαλύτερος κόσμος από αυτόν που έχει οριοθετήσει ως σύνηθες πεδίο δραστηριοποίησης. Και για να γίνει αυτό, δεν χρειάζεται απαραίτητα να φεύγεις. Χρειάζεται να διαβάζεις, να βλέπεις, να ερμηνεύεις, να κάνεις την αλλαγή καθημερινότητα, και να μην περνάς την καθημερινότητα ονειρευόμενος την αλλαγή.


Είναι δύσκολο; Φυσικά και είναι. Μιλάμε για καθημερινή δουλειά, χρειάζεται να θυμάσαι κάθε μέρα να αλλάζεις τον τρόπο σκέψης και να βλέπεις τα πράγματα όπως θέλεις να τα δεις και όχι όπως έχεις μάθει την προηγουμένη. Δεν είναι θέμα οπτικής γωνίας και τοποθεσίας από όπου βλέπεις τα πράγματα. Είναι θέμα του να χρησιμοποιείς το μυαλό που θέλεις να έχεις και όχι το μυαλό που επιβάλλει η υπόλοιπη κοινωνία να έχεις.