Παράθυρο logo
Ποιος είδε τον Πρόεδρο;
Δημοσιεύθηκε 15.02.2016
Ποιος είδε τον Πρόεδρο;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Πόσοι είδαν την ομιλία του Προέδρου στη Βουλή, την Πέμπτη στο ΡΙΚ 2 [το κανάλι του Ποκόγιο και του Αστυνόμου Σαΐνη]; Εκείνη την ώρα, όχι αργότερα από τα δελτία, ή ακόμα αργότερα στις εφημερίδες, μέσα από τον φακό του κάθε ΜΜΕ;


Το τηλεοπτικό μερίδιο, μαθαίνουμε, από το σύνολο όσων είχαν ανοικτή εκείνη την ώρα τις τηλεοράσεις τους, ήταν 4,1% για το ΡΙΚ2 και κάπου 4% για το Sigma, που επίσης μετέδιδε την ομιλία. Το Mega είχε μάλλον καλύτερα πράγματα να κάνει και ανταμείφθηκε, παίρνοντας 36% για τον "Τροχό της Τύχης" και 35,7% για το "Fakate tous", στον ΑΝΤ1 το "Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου" πήρε 23% και το "Μπρούσκο" 25,6%. Τέλος, στο ΡΙΚ 1 το "Πόσα Ξέρεις" 18,3% και το "Καμώματα τζι αρώματα" 19,7%.


Αν, δηλαδή, βάλουμε μαζί τους θεατές που συντονίστηκαν και στα δύο κανάλια που μετέδιδαν ζωντανά την ιστορική, που λέει και ο Πρόεδρος, ομιλία, φτάνεις στο 8% και κάτι. Το οποίο, λένε όσοι ξέρουν καλά τις σωλομονιτζιές της τηλεθέασης, μεταφράζεται σε λιγότερους από 10.000 τηλεθεατές. Στο politis-news.com, από την άλλη, μάθαμε πως συνολικά διάβασαν τη σχετική είδηση 2.500 αναγνώστες.


Πάνω κάτω, συνολικά, όσοι κάτοικοι ζουν στο Δάλι. Την ομιλία είδαμε -εκείνη την ώρα, ίσως ολόκληρη- οι δημοσιογράφοι και όσοι έχουν το βίτσιο του Κυπριακού. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή αφύσικο. Θέλει μια ανωμαλία να παρακολουθήσεις δύο ώρες καταγραφής δεδομένων και παράθεσης ιστορικών επιχειρημάτων για το Κυπριακό. Οι απόκρυφοι βυζαντινισμοί του Κυπριακού δεν τρελαίνουν τα μηχανάκια.


Όμως. Από αυτή τη συζήτηση άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία που, αν και δεν ήταν τόσο sexy για τους πολιτικούς [που θέλουν να τονίζουν αυτά που νομίζουν ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος], τράβηξαν την προσοχή. Υπάρχει συναντίληψη, για παράδειγμα, πως τα συστήματα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων των δύο πολιτειών θα είναι ξεχωριστά. Βαρετό θέμα; Ίσως γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να συζητάμε το Κυπριακό με τόσο συγκεκριμένους και πεζούς όρους.


Κι όμως, αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα που είδα να συζητούνται στο twitter λίγο μετά το τέλος της ομιλίας. Όσο και να καθόμαστε εμείς οι ανώμαλοι κάτοικοι του Ιδαλίου του Κυπριακού να αναλύουμε κάθε αναφορά για τη διζωνική και για τις θεολογικής φύσεως κόντρες για τη μετεξέλιξη, αυτό που άρπαξε την προσοχή του κόσμου, υποψιάζομαι, ήταν οι boring λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής. Αυτό σιγά-σιγά πρέπει να αρχίσουμε να το καταλαβαίνουμε.