Παράθυρο logo
"Μυστική Συνάντηση", Σταμάτης Κραουνάκης και Παναγιώτης Μάργαρης .
Δημοσιεύθηκε 08.03.2016
"Μυστική Συνάντηση", Σταμάτης Κραουνάκης και Παναγιώτης Μάργαρης  .

Γράφει η Μαργαρίτα Ερωτοκρίτου | erotokritou.margarita@gmail.com


Ο Παναγιώτης Μάργαρης έκανε φίλη του την κιθάρα και του είπε όλα της τα μυστικά. Δεν ήθελε να τα αφήσει μόνο για τον εαυτό του. Μαζί με τον σπουδαίο συνθέτη των τελευταίων δεκαετιών Σταμάτη Κραουνάκη μάς έβαλαν αυτό το μυστικό μέσα στης καρδιάς τα βάθη


Αφότου ο διάσημος κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης υποσχέθηκε στο κοινό του πως η συναυλία θα είναι "μια συναυλία αισθήσεων και συναισθημάτων", αγκάλιασε την κιθάρα του και την ακούμπησε στην καρδιά του. Η μουσική που άρχισε να ακούγεται σε όλο το θέατρο ήταν βάλσαμο για τις ψυχές του κοινού. Το πρώτο σόλο του περίφημου κιθαρίστα ήταν το κομμάτι "I can't stop falling in love". Εάν μπορούσε να υπάρξει μια μουσική φωτογραφία αυτής της στιγμής, θα έδειχνε γαλάζια κύματα μουσικής που σε ταξιδεύουν σε πλατιά πελάγη με έναν ανάλαφρο, γοργό, δροσερό ρυθμό.


Ο Σταμάτης Κραουνάκης ανέβηκε στη σκηνή και σταμάτησε τον χρόνο. Η σκηνική του παρουσία με την ασπρόμαυρη ενδυμασία προμήνυε ερμηνείες που θα μας προκαλούσαν συναισθήματα χαρμολύπης. Ο Κραουνάκης επιβεβαίωνε τα λεγόμενα του κιθαρίστα πως όντως αυτή η συναυλία θα ήταν η έκφραση μιας "βαθιάς ψυχής" που τα νιώθει όλα έντονα δίχως γκρίζες, ενδιάμεσες καταστάσεις. Ο Κραουνάκης οικειοποιήθηκε τον χώρο του, τη σκηνή. Έδεσε το φουλάρι του στο μικρόφωνό του καθώς απολάμβανε το δεύτερο υπέροχο σόλο του Μάργαρη "People are strange".


Η κιθάρα του Μάργαρη εξέπεμπε μουσικά μελωδικά σήματα, περιμένοντας τον Κραουνάκη να ερμηνεύσει. Το τραγούδι "Φίλα με" ήταν το πρώτο που ερμήνευσε αυτός ο υπέροχος άνθρωπος. Τα πρώτα τραγουδιστά μουρμουρητά του -που είναι πολύ χαρακτηριστικά και αξέχαστα- συνόδευαν τη μουσική της κιθάρας ανάμεσα στους στίχους. Η κιθάρα του Μάργαρη δεν είχε απλάώς συνοδευτικό ρόλο στις ερμηνείες του Κραουνάκη. Σε πολλές στιγμές όταν ερμήνευε ο Κραουνάκης ένα τραγούδι -χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Μαμά Γερνάω"- η κιθάρα του Παναγιώτη Μάργαρη ήταν στο επίκεντρο με τις μικρές σολιστικές γεφυρούλες, όπως και ο ερμηνευτής. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ένα ιδιαίτερο ντουέτο, που στη μυστική τους συνάντηση (αυτό το όνομα έδωσαν στη συναυλία) δημιουργούσαν μουσικές μοναδικές!


Εκτός από ιδιαίτερο ντουέτο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ακούραστο. Ήταν μια γενναιόδωρη, τρεισήμισι ωρών συναυλία, με κομμάτια σόλο από την τελευταία δουλειά του Παναγιώτη Μάργαρη "Η Μαγική Κιθάρα", αλλά και από την προηγούμενή του δουλειά "Rock of my Soul". Αυτές οι δύο δουλειές του Μάργαρη ώθησαν το κοινό να γνωρίσει το μουσικό όργανο της κιθάρας από μια άλλη ακουστική γωνία. Μια κιθάρα με λίγες χορδές ήταν σαν μια ολόκληρη ορχήστρα, μαζί και με όλη την οικογένεια των κρουστών οργάνων. Τα ηχοχρώματα της κιθάρας είναι τόσα πολλά, που όλα τα συναισθήματα και οι αισθήσεις όσων ακούνε τη μουσική σπουδαίων συνθετών, από την κιθάρα του Μάργαρη ξυπνούν. Ο Παναγιώτης Μάργαρης έκανε φίλη του την κιθάρα και του είπε όλα της τα μυστικά. Δεν ήθελε να τα αφήσει μόνο για τον εαυτό του. Του έδωσε την ελευθερία η κιθάρα του να εκφραστεί σε πάμπολλες συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλλιτέχνες σε αυτόν τον μαραθώνιο συναυλιών του. Εμείς είχαμε την τιμή να απολαύσουμε τη συναυλία του με τον Κραουνάκη.


Ο Σταμάτης Κραουνάκης ερμήνευσε τα πολύ αγαπημένα μας, δικά του κλασικά τραγούδια. Στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος, ο χαρισματικός Κραουνάκης είχε για συνοδεία τη χορωδία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πέρα από τα πιο πάνω, ακούσαμε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Τσιτσάνη. Ο Κραουνάκης είναι ένας αληθινά καλλιεργημένος άνθρωπος. Με ανοιχτό μυαλό, πνεύμα και ελεύθερη ψυχή. Η υψηλή αισθητική του τον ώθησε να δεχθεί αυτή την πρόσκληση από τον κιθαρίστα για να συνδεθεί μουσικά με τον Μάργαρη. Η γενναιοδωρία του ήθελε να μας χαρίσει τον συνδυασμό των δυο τους. Η συναυλία αυτή μας θύμισε τι πάει να πει να νιώθεις γαλήνη στην ψυχή και τι όμορφος που είναι ο άνθρωπος όταν καλλιεργήσει τον εαυτό του και γίνει αστέρι.



* Η Μαργαρίτα Ερωτοκρίτου είναι μουσικολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστήμιου Surrey της Αγγλίας