Σταυρός διπλού μαρτυρίου

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 16.10.2017

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στον Λίβανο τον Ιούλιο του 1958. Ο κύριος που είχε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει και να φορτωθεί ένα μεγάλο σταυρό ονομαζόταν Εδμόνδος Χαγιάτ. Η έμπνευση και συμβολική του πράξη σχετιζόταν άμεσα με δυο παράλληλες, τότε, τραγωδίες. Στην μεν Κύπρο συνεχιζόταν, από τον Απρίλιο του 1955, ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας κατά των Άγγλων. Ταυτόχρονα στην Αλγερία μαινόταν η επανάσταση για ανεξαρτησία από τους Γάλλους.


Μια επανάσταση που είχε αρχίσει την 1η Νοεμβρίου του 1954 από το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης που είχε ιδρυθεί από τον Μπελ Μπέλα. Δυο παράλληλοι αγώνες, δυο ταυτόχρονες τραγωδίες. Μια ουσιαστική, όμως, διαφορά μεταξύ των δυο απελευθερωτικών κινημάτων ήτανε ότι: στην μεν Αλγερία ο αγώνας γινόταν για ανεξαρτησία, στην δε Κύπρο για υπαγωγή σε άλλο κράτος, την Ελλάδα. Παράλληλοι ωστόσο αγώνες, των μεν κατά των Γάλλων αποικιοκρατών, των δε κατά των Άγγλων αποικιοκρατών.

Γι' αυτό και ο συμβολικός σταυρός της φωτογραφίας, που συσχετίζει τους δυο αγώνες, οι οποίοι ήσαν απελευθερωτικοί αλλά και μαρτυρικοί. Η Κύπρος πάντως προηγήθηκε, αφού κέρδισε την ανεξαρτησία της τον Αύγουστο του 1960 και ύστερα από τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ο δε πόλεμος στην Αλγερία τερματίστηκε λίγο πιο ύστερα, με τη συμφωνία του Εβιάν στις 18 Μαρτίου του 1962.

Και λίγο αργότερα, την 1η Ιουλίου του 1962, η Αλγερία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με δημοψήφισμα. Αντίθετα, στην ανεξάρτητη πλέον Κύπρο συνεχίστηκε με άλλες μορφές ο αγώνας για ένωση με την Ελλάδα, με όλα τα τραγικά επακόλουθα και τη μεγάλη τραγωδία του 1974. Έτσι σήμερα, τόσα χρόνια μετά, ο σταυρός της φωτογραφίας θα μπορούσε να παραμένει υψωμένος, αλλά μόνο με το ένα πλέον όνομα: Κύπρος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;