Προεδρικές εκλογές 1959

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 23.10.2017

Ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας των Ελληνοκυπρίων τερματίστηκε μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης στις 11.2.1959, ημέρα που υπήρξε η "ευτυχέστερη της ζωής του", όπως δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ήπιε και σαμπάνια μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές. Οι Συμφωνίες επικυρώθηκαν στο Λονδίνο λίγο αργότερα (20.2.1959) και από την Αγγλία καθώς και τους εκπροσώπους των δυο μεγαλύτερων κοινοτήτων της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Φαζίλ Κιουτσιούκ.


Οι μικρές κοινότητες (Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων) είχαν επιλέξει να συνταχθούν με την πλειοψηφία των Ελλήνων Κυπρίων. Η Κύπρος θα καθίστατο πλέον ανεξάρτητο κράτος. Ο ένοπλος αγώνας τερματίστηκε, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας αναχώρησε για την Ελλάδα, ενώ ο Μακάριος επέστρεψε από την εξορία του. Μεταξύ των διεργασιών για σύσταση του νέου κράτους, κι αφού μεταξύ άλλων καταρτίστηκε και το Σύνταγμα, διεξήχθησαν και οι πρώτες προεδρικές εκλογές, στις 13 Δεκεμβρίου 1959. Το αξίωμα του Προέδρου διεκδίκησαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που υποστηρίχθηκε από το ιδρυθέν τότε ΕΔΜΑ (Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας) και ο Ιωάννης Κληρίδης που υποστηρίχθηκε, παραδόξως, τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από μερίδα της Ακραίας Δεξιάς, τη "Δημοκρατική Ένωση" που είχε ιδρυθεί τότε με ηγέτη της τον Θεμιστοκλή Δέρβη. Ο Μακάριος εξελέγη με ποσοστό 67% (144.501 ψήφους).

Την ίδια ημέρα οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν τον Αντιπρόεδρο, που υπήρξε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ ο οποίος και εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο. Στη φωτογραφία αυτή, τρεις μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με την τότε υποχρεωτική μαθητική τους στολή, το πηλήκιο και το σήμα, ήσαν μεταξύ όσων είχαν επιστρατευθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία. Σαν αφίσα για τοιχοκόλληση ήτανε και ολόκληρη η πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" με ολοσέλιδη φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην πρώτη σελίδα και την παρότρυνση "Ψηφίστε όλοι Μακάριον".

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;