Μother!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.3.2018

Η ταινία mother! είναι το πιο πρόσφατο φιλμ ενός από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, του Darren Aronofsky (The Wrestler, Black Swan, Requiem for a Dream) και πρωταγωνιστούν οι Jennifer Lawrence και Javier Bardem, ενώ το καστ  συμπληρώνουν οι  Ed Harris, Michel Pfeiffer και  Domhnall Gleeson. Ο λόγος που θέλω να αναφερθώ σ’ αυτήν την ταινία είναι πως δυστυχώς το ευρύ κοινό την αγνοεί κάτι που με θλίβει αφάνταστα. Η ταινία είναι αυτό που αποκαλούμε art-house film, δηλαδή είναι μια ταινία με έμφαση στις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων χωρίς μια συνηθισμένη ιστορία και διαφέρουν πολύ με τις πλείστες παραγωγές του Χόλυγουντ.


Επιφανειακά, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που ζει μια ήρεμη ζωή στην εξοχή η οποία διακόπτεται από ανεπιθύμητους επισκέπτες. Όμως μην περιμένετε μια υπόθεση με την κλασική δομή ή χαρακτήρες  γιατί κύριος σκοπός του Aronofsky είναι να αφηγηθεί με συμβολισμούς τα γεγονότα της βίβλου από την οπτική γωνία της φύσης. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, η Mother είναι ένας παραλληλισμός για την Γη ενώ ο χαρακτήρας του Bardem ονομαζόμενος Him είναι παραλληλισμός για τον Θεό. Η ταινία έτσι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και σε βάζει σαν θεατή να σκεφτείς διάφορα ερωτήματα. Επίσης, η ταινία  λειτουργεί σαν μια κοινωνική κριτική των ρόλων των δύο φίλων σε μια κλασσική οικογένεια. Ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο η ταινία να δείχνει την εκμετάλλευση της γης από τους ανθρώπους κάτι που πιστεύω πως είναι κομμάτι της αλληγορίας της Bίβλου αλλά και να δείχνει την διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας,

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Darren Aronofsky όπως προαναφέρθηκε κατά την άποψη μου είναι ένας από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες της εποχής μας. Oι ταινίες του πάντα ήταν διχαστικές αλλά αναμφίβολα αποτελούν έργα τέχνης. Ένας από τους κύριους παράγοντες της επιτυχίας του είναι ότι παίρνει ρίσκα. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες  κάνουν κάτι που  θέλουν να είναι αγαπητό από όλους, ωστόσο ο Aronofsky διαφέρει. Έτσι και στο mother! υλοποιεί το όραμα του χωρίς υποχωρήσεις. Όχι μόνο ασχολείται με ένα θέμα που σίγουρα στο οποίο θα υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά επίσης χρησιμοποίει βία και αποκρουστικές σκηνές χωρίς περιορισμούς. Φυσικά, το σκηνοθετικό του στυλ σ’ αυτήν την ταινία είναι απίστευτο. Κάθε σκηνή είναι γεμάτη νόημα και μηνύματα που εύκολα θα ανταγωνιζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο φιλοσοφίας. Ακόμα, αξιοσημείωτες είναι οι πολλές σκηνές η οποίες ακολουθούν τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα με close ups δίνοντας μια άριστη αίσθηση κλειστοφοβίας  κάτι που πολλοί σκηνοθέτες ειδικά στην σκηνή του horror προσπαθούν αλλά λίγοι καταφέρνουν να το πετύχουν με τελειότητα. Όπως πολλοί καλλιτέχνες ο Aronofsky θα εκτιμηθεί πλήρως χρόνια αργότερα ακριβώς όπως ο Stanley Kubrick και μάλιστα θα παραλλήλιζα το mother! με το 2001: A Space Odyssey αφού και οι δύο ταινίες είναι εξωτερικά αργές με βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα.

Αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες στην ταινία μιας και οι ηθοποιοί εκτελούν με τελειότητα το ξεχωριστό όραμα του Aronofsky. Η Lawrence στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το μεγάλο βάρος να κουβαλά όλο σχεδόν το  βάρος της ταινίας στους ώμους της και δεν απογοητεύει. Καταφέρνει με μαγευτικό τρόπο να πιάνει τα συναισθήματα του χαρακτήρα της αποδεικνύοντας και πάλι  πως είναι μια από τις πιο ταλαντούχες νεαρές ηθοποιούς της εποχής μας. Έκτος από την υπέροχη ερμηνεία της Lawrence θέλω να αναφέρω τον απίστευτο Javier Bardem ο οποίος χάνεται τελείως στον ρόλο του ως Him . Στην περίπλοκη αυτή ερμηνεία χειρίζεται με δεξιοτεχνία τη μείξη στοργικότητας και ανατριχιαστικού και έτσι μας παραδίδει ίσως τον καλύτερο του ρόλο από το No Country For Old Men των αδελφών Coen.

Στον σημερινό κινηματογράφο γεμάτο από blockbusters που ανταλλάζουν την ποιότητα με εκρήξεις και σκηνές δράσης χωρίς ενδιαφέρον  και ο Michael Bay είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος σκηνοθέτης, το mother! ξεχωρίζει σαν ένα κομμάτι αληθινής τέχνης. Μπορεί το mother! να είναι art-house  ταινία αλλά επίσης έχει προϋπολογισμό 33 εκατομμυρίων κάτι που με κάνει να την εκτιμήσω περισσότερο γιατί βάζει την ποιότητα πάνω από τα έσοδα. Αντιθέτως, με τις πλείστες ταινίες το mother! αποτελείται από πολλά στρώματα με φιλοσοφικά νοήματα τα οποία ερμηνεύονται με διάφορους τρόπους.  Έτσι η ταινία έχει ανάψει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις τις χρόνιας (μαζί με το The Last Jedi του Rian Johnson φυσικά) αφού οι απόψεις πάντα διαφέρουν ανάλογα με τα θρησκευτικά σου πιστεύω.

Εν κατακλείδι , το mother! του Darren Aronofsky είναι μια από τις πιο καλά σκηνοθετημένες ταινίες τις χρόνιας και μια από τις καλύτερες σε όλη του την καριέρα. Όμορφη, ενδιαφέρουσα και φιλοσοφική είναι λίγες από τις λέξεις που μπορούν να την περιγράψουν. Το mother! αψηφώντας ακόμα και τους πιο βασικούς κανόνες  του κινηματογράφου γίνεται μια από τις πιο αναγκαίες ταινίες να δείτε φέτος. Γεμάτη με υπέροχες ερμηνείες και  πολύπλοκες μεταφορές να υποβόσκουν σε όλη την διάρκεια της ταινίας, το mother! είναι αξέχαστο. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει σίγουρα είναι μια εμπειρία που πρέπει να έχετε.

Βαθμολογία: 9/10 (Καταπληκτικό)

Του Χρίστου Βαλιαντή, 14

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες