Apple εναντίον Ινδίας

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 10.9.2018

Ένας από τους γίγαντες της τεχνολογίας, η Apple, βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα. Η ινδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών απειλεί να κόψει στις συσκευές της την πρόσβαση στο κινητό δίκτυο, εάν δεν εγκαταστήσει «από τη μάνα» τους ένα λογισμικό anti-spam. Μιλάμε για όλα τα iPhones, iPods και iPads που πωλούνται σε μία χώρα με πληθυσμό… 1,3 δισεκατομμύρια (το είχατε ξεχάσει, ε;)!


Η Apple αρνείται γιατί θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια συλλογή προσωπικών δεδομένων. Και τι θα γίνει τώρα;

Η Ινδία για τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλες τις όψεις του διαδικτύου είναι το νέο Ελντοράντο. Παρόλο που το 75% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο αφού δεν μπορεί να αγοράσει συσκευές, η χώρα παραμένει η δεύτερη στον κόσμο σε συνδρομές κινητών τηλεφώνων. Το 2016 ξεπερνούσε ήδη το ένα δισεκατομμύριο συνδρομές, ενώ αυτό το 25% που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε αριθμούς είναι περισσότεροι από τις ΗΠΑ (και λιγότεροι από την Κίνα). Μεγάλο ρόλο έπαιξε η εισαγωγή ενός καινούργιου παρόχου, της εταιρείας Jio, που έριξε πάρα πολύ τις τιμές. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάρτιο, οι Ινδοί κατανάλωσαν 1,3 δισ. gigabits, ενώ τον περσινό Μάρτιο είχαν καταναλώσει 150 εκατ. gigabits.

Όλα αυτά κάνουν τα σάλια της Apple, και όχι μόνο, να τρέχουν. Η εταιρεία προσπαθεί να διεισδύσει στην κολοσσιαία αυτή αγορά, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν βγάζει άκρη με τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, η οποία ζητά την προεγκατάσταση μιας κυβερνητικής εφαρμογής anti-spam. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, τα μηνύματα spam αποτελούν μάστιγα: το 2012 η χώρα ήταν πρώτη στον κόσμο στην αποστολή τους, ενώ σήμερα ένα στα έξι spam έρχονται από κει.

Όμως, η Apple θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην αρχή της εμπιστευτικότητας γιατί η συγκεκριμένη εφαρμογή απαιτεί πρόσβαση στο περιεχόμενο των sms καθώς και στο ιστορικό των κλήσεων. Άρα δεν βρίσκεται στο Apple Store γιατί παραβιάζει την πολιτική περί προσωπικών δεδομένων αφού οι χρήστες μπορούν να «εντοπιστούν» από τρίτα μέρη. Αντίθετα, η Google ήταν πιο χαλαρή στο θέμα και η εφαρμογή βρίσκεται στο Play Store ήδη από το 2016. Η Apple προσπάθησε να βρει μια μέση λύση προτείνοντας μια άλλη εφαρμογή, αλλά δεν τα κατάφερε. Και από τότε κηρύχθηκε ο πόλεμος. Τον Ιούλιο η αρχή ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 6 μηνών στους κατασκευαστές για να συμμορφωθούν, αλλιώς θα αποκλειστούν από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση τα διάφορα iPhones θα λειτουργούν μόνο με Wi-Fi. Σαν να λέμε άχρηστα. Η Apple ζήτησε την άρση του τελεσιγράφου και η αρχή την έστειλε στο δικαστήριο για να βρει το δίκιο της.

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Η Google το έκανε «γαργάρα» και το θέμα έκλεισε εκεί. Η Apple όμως θέλει να προστατέψει το όνομά της κυρίως στο δυτικό κόσμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η ινδική κυβέρνηση δεν είναι της ίδιας γνώμης. Κράτος και κινητά πάνε παρέα. Παράδειγμα, η εφαρμογή NaMo, η οποία είναι προεγκατεστημένη στα κινητά της Jio και στέλνει τα νέα του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι στους πολίτες.

Μάλιστα, τον Απρίλιο η κυβέρνηση έκανε δημόσιο διαγωνισμό για μια εκπαιδευτική εφαρμογή «παρακολούθησης», ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη γνώμη των πολιτών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και που επίσης θα μπορούσε να προλάβει τους μιντιακούς «κεραυνοβόλους πολέμους» (Blitzkrieg) με στόχο τη χώρα.

Όπως φαίνεται η Ινδία έχει λύσει το πρόβλημα των fake news με τα κυβερνητικά news. Για να έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Όταν μεταφράζουν οι αλγόριθμοι

Όταν μεταφράζουν οι αλγόριθμοι

Όταν μεταφράζουν οι αλγόριθμοι