Διακοινοτικές συνομιλίες

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 8.10.2018

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη, σε μια από τις πολλές του συναντήσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς. Οι διακοινοτικές συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος είχαν αρχίσει από τον Ιούνιο του 1968, με συνάντηση των δύο στη Βηρυτό, ως εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, συνεχίστηκαν δε στη Λευκωσία για έξι συνεχή χρόνια. Ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήτανε, βάσει και του Συντάγματος, Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Την ιδιότητά του αυτή τη διαφύλαξε, και έτσι εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ανέλαβε ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης.


Οι μετέπειτα Πρόεδροι της Κύπρου (εκτός του Σπύρου Κυπριανού) ανέλαβαν οι ίδιοι προσωπικά να λύσουν το πρόβλημα, υποβιβάζοντας έτσι τους εαυτούς των σε ηγέτες της μίας μόνο των κοινοτήτων της Κύπρου. Τούτο αποτέλεσε, ουσιαστικά, μια ακόμη νίκη της τουρκικής πλευράς, με αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του δικού της εκπροσώπου. Οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς σε κάποιο στάδιο διευρύνθηκαν -το 1972- με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και Τουρκία.

Διεξήγοντο δε υπό την προεδρία εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Είχανε μάλιστα οδηγηθεί σχεδόν σε πλήρη συμφωνία στα περισσότερα και σοβαρότερα των θεμάτων που συζητούνταν. Μεταξύ άλλων, η τουρκική πλευρά είχε δεχθεί και τα περιβόητα 13 σημεία που είχε πιο πριν υποβάλει ο Μακάριος. Όμως το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου τον Ιούλιο του 1974 και η τουρκική εισβολή που το ακολούθησε ανέτρεψαν τα πάντα. Οι συνεχείς μάλιστα επαφές τότε μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς είχανε, μεταξύ άλλων, και την ανάπτυξη καλής σχέσης μεταξύ των δυο, μιας σχέσης που συχνά ξέφευγε από τα τυπικά. Έτσι, και η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι χαρακτηριστική, αφού μάλιστα πάρθηκε όχι στο Λήδρα Πάλας ή σε άλλο "ουδέτερο" χώρο συναντήσεων των δύο, αλλά στην κατοικία του Γλαύκου Κληρίδη. Μια ακόμη απόδειξη ότι οι συνομιλίες τότε ήσαν όχι απλά τυπικές και με αυστηρό πρωτόκολλο, αλλά οι συνομιλητές είχαν αναπτύξει και μια άλλη, φιλική σχέση. Πράγμα που βοηθούσε σημαντικά την όλη προσπάθεια. Δυστυχώς εκείνη η σημαντική προσπάθεια "δολοφονήθηκε" και αυτή από το διπλό έγκλημα του καλοκαιριού του 1974.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;