Πώς ο Μασκ καταστρέφει το twitter

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 7.11.2022

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα έχει περάσει από τότε που ο Έλον Μασκ πήρε στα χέρια του το twitter και όλοι συμφωνούν ότι επικρατεί πλέον χάος. Από τους εργαζόμενους ζητήθηκε να εργάζονται 12ωρο και το Σαββατοκύριακο, μια μεγάλη συμφωνία με περισσότερους από 300 διαδικτυακούς εκδότες ακυρώθηκε, ο Μασκ αυτοδιορίστηκε απόλυτος δικτάτορας του twitter διαλύοντας το αρχικό διοικητικό συμβούλιο και αντικαθιστώντας το με έναν μόνο διευθυντή: τον ίδιο.

Ας θυμηθούμε ότι ο Μασκ άρχισε να αγοράζει αθόρυβα μετοχές του twitter, του προσφέρθηκε και αποδέχτηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, άλλαξε γνώμη μια μέρα αργότερα, προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία, το twitter αντιστάθηκε, στη συνέχεια δέχτηκε, ο Μασκ προσπάθησε να κάνει πίσω, το twitter του έκανε μήνυση και μετά από περιπέτειες ο Μασκ τελικά δέχτηκε και ανέλαβε επίσημα την πλατφόρμα στις 27 Οκτωβρίου, απολύοντας αμέσως βασικά στελέχη. Και το πάρτι συνεχίζεται…

Λίγες ημέρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ -που αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για παραπληροφόρηση, φάρσες ή θεωρίες συνωμοσίας- ο Μασκ απέλυσε την επικεφαλής του τμήματος «επαλήθευσης» ενώ πάγωσε την πρόσβαση ορισμένων υπαλλήλων σε εσωτερικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Έτσι δεν υπάρχουν πολλοί πια που να είναι σε θέση να αλλάξουν tweets ή να επιβάλουν κυρώσεις σε λογαριασμούς που παραβιάζουν κανόνες σχετικά με παραπλανητικές πληροφορίες, προσβλητικές αναρτήσεις και ρητορική μίσους.

Και γιατί άλλωστε να το κάνουν αφού ο ίδιος ο Μασκ παίζει το ίδιο παιχνίδι; Την περασμένη Κυριακή ο Μασκ απάντησε σε ένα tweet της Χίλαρι Κλίντον με έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο του «Santa Monica Observer» ενός περιθωριακού ιστότοπου με ιστορικό δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων. Το άρθρο ισχυριζόταν, χωρίς στοιχεία, ότι ο Πολ Πελόζι, σύζυγος της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του ενώ «βρισκόταν σε διαμάχη με έναν άνδρα ιερόδουλο», την ώρα που όλα έδειχναν ότι η επίθεση έγινε από πρόσωπο άγνωστο στην οικογένεια Πελόζι. Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορούσε σε ακροδεξιούς κύκλους και δεν είχε κανένα στοιχείο αξιοπιστίας. Ο Μασκ διέγραψε το tweet του, αλλά δεν αναγνώρισε το λάθος του ούτε ζήτησε συγγνώμη. Αντί αυτού, επιτέθηκε σαρκαστικά στους «New York Times» επειδή ανέφεραν τον ρόλο του στην προώθηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την επίθεση. Η ζημιά, ωστόσο, είχε γίνει. Πολλαπλά hashtags που σχετίζονται με τη θεωρία συνωμοσίας έκαναν trend στο twitter.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά δεν έχει απεριόριστη πρόσβαση σε μετρητά. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του είναι δεσμευμένο σε μετοχές της Tesla. Χρηματοδότησε τη συμφωνία με το twitter, εν μέρει, παίρνοντας τεράστια δάνεια που απαιτούν από το twitter να καταβάλλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε πληρωμές. Όμως, πριν από την εξαγορά, το twitter δεν αποτελούσε αξιόπιστη πηγή κερδών, συχνά μάλιστα έχανε χρήματα. Έτσι, ο Μασκ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για την εξυπηρέτηση των δανείων του. Διαφορετικά, ο Μασκ πιθανόν να αναγκαστεί να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Tesla, ρίχνοντας την αξία της πιο κερδοφόρας εταιρείας του.

Η ιδέα του είναι να χρεώνει τους επαληθευμένους χρήστες, οι οποίοι έχουν ένα μικρό μπλε σήμα δίπλα στο όνομα του λογαριασμού τους. Πρότεινε αρχικά μια τιμή 20 δολαρίων τον μήνα για την επαλήθευση, αλλά μετά από παράπονα του μυθιστοριογράφου Στίβεν Κινγκ μείωσε την προτεινόμενη τιμή στα 8 δολάρια τον μήνα.

Το σχέδιο δεν έχει πιθανότητες να φέρει σημαντικά έσοδα. Ακόμα και αν το 20% των επαληθευμένων χρηστών αποφάσιζε να πληρώσει 20 δολάρια τον μήνα για να παραμείνει επαληθευμένο, αυτό θα απέφερε μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι δε διαφημιστές, οι οποίοι αποτελούν τη μόνη σταθερή πηγή εσόδων του twitter με 5 εκατ. δολάρια ετησίως, παρακολουθούν προσεκτικά -και με ανησυχία- τις σπασμωδικές κινήσεις του Μασκ. Η IPG, μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία, φέρεται να συνιστά σε όλους τους πελάτες της να εφαρμόσουν μια «προσωρινή παύση» των διαφημίσεων στο twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;