Τι μας μαθαίνουν τα Twitter Files

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 18.12.2022

Τα αρχεία Twitter (The Twitter Files) είναι μια σειρά από tweets. Βασίζονται σε εσωτερικά έγγραφα της Twitter, Inc. τα οποία μοιράστηκε ο νέος ιδιοκτήτης Ίλον Μασκ με τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους Ματ Τάιμπι και Μπάρι Βάις καθώς και τον συγγραφέα Μάικλ Σέλενμπεργκ. Οι δύο δημοσιογράφοι συντόνισαν τη δημοσίευση των εγγράφων με τη διοίκηση του Twitter.

Η πρώτη σειρά από tweets αναρτήθηκε από τον Τάιμπι στις 2 Δεκεμβρίου 2022 και περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία διαβούλευσης που έγινε στο Twitter σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου των tweets σχετικά με άρθρο της «New York Post» κυρίως αναφορικά με τη διαμάχη για το laptop του Χάντερ Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2020. Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίστηκαν ότι είχε βρεθεί το laptop εγκαταλελειμμένο από τον ιδιοκτήτη του και μέσα περιείχε emails τα οποία ενοχοποιούσαν τον Τζο Μπάιντεν για διαφθορά.

Ο Μασκ και οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται ότι τότε το FBI πίεσε τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αποκρύψουν πληροφορίες σχετικά με τον φορητό υπολογιστή του γιου του Προέδρου, αλλά ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε από τον Τάιμπι. Ο δημοσιογράφος έγραψε στο Twitter ότι οι ομοσπονδιακές αρχές έδωσαν στο Twitter μια «γενική» προειδοποίηση για ξένες παραβιάσεις, αλλά ότι τα αρχεία του Twitter δεν προσέφεραν «καμία απόδειξη... για οποιαδήποτε κυβερνητική ανάμειξη στην ιστορία με τον φορητό υπολογιστή». Ο Τάιμπι επίσης δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι κάποιοι Δημοκρατικοί είχαν ζητήσει από το Twitter να αποσιωπήσει την ιστορία.

Ο εσωτερικός καβγάς για το εάν το Twitter θα έπρεπε να εμποδίσει την κοινοποίηση της ιστορίας της New York Post έχει ενδιαφέρον. Η ηγεσία του Twitter αποφάσισε να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι εμπίπτει στην απαγόρευση δημοσίευσης για υλικό που έχει υποκλαπεί. Σύμφωνα με τον Τάιμπι, ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Τζακ Ντόρσεϊ, δεν γνώριζε για την απόφαση αυτή. Λίγες ημέρες αργότερα, ήρε τους περιορισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «σφάλμα» και ταυτόχρονα το Twitter ενημέρωσε την πολιτική του για υλικό που έχει υποκλαπεί, πλέον οι ειδήσεις θα επιτρέπονται αλλά με ειδική σήμανση.

Η δεύτερη σειρά παρουσιάστηκε από τον Βάις στις 8 Δεκεμβρίου και αφορούσε αυτό που ο Μασκ αποκάλεσε «σκιώδη απαγόρευση» (shadow banning) ορισμένων χρηστών κι έτσι ακούσαμε κι εμείς για πρώτη φορά τον όρο. Πρόκειται για μια πρακτική που αναφέρεται και ως «φιλτράρισμα ορατότητας» και την οποία εφάρμοζε η προηγούμενη διοίκηση του Twitter. Το 2018 η εταιρεία είχε ανακοινώσει μια νέα πολιτική περιορισμού της εμβέλειας των λογαριασμών που παρουσιάζουν μοτίβα «συμπεριφορών που μοιάζουν με τρολ» ή που προωθούσαν ρητορική μίσους. Στην ουσία, με την πρακτική αυτή, αντί να μπλοκάρεις έναν λογαριασμό, του «μειώνεις» τις πιθανότητες να δει κάποιος άλλος χρήστης τις αναρτήσεις του. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει διαφορά από την πρόσφατα ανακοινωθείσα πολιτική του Μασκ για «ελευθερία του λόγου, αλλά όχι της εμβέλειας».

Την επόμενη μέρα, στην τρίτη σειρά, ο Ματ Τάιμπι παρουσίασε το χρονικό του ελέγχου των tweets του τότε Προέδρου Τραμπ από τον Οκτώβριο του 2020 έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Από εκεί και πέρα, τα γεγονότα του Καπιτωλίου ανέλαβε να τα παρουσιάσει στην τέταρτη σειρά ο Σέλενμπεργκερ στις 10 Δεκεμβρίου. Περιγράφει το πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στο Twitter κατά τη διάρκεια των γεγονότων και μάλιστα χωρίς να έχουν κανένα μπούσουλα.

Αναμένουμε και άλλα αρχεία Twitter, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία. Η μεγάλη τους αξία -και μπράβο στον Μασκ που επέτρεψε τη δημοσίευσή τους- είναι ότι μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να κατανοούμε το πώς «σκέφτονται» και λειτουργούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Με ποια κριτήρια και υπό ποιες πιέσεις. Τώρα, βέβαια, πώς θα εξελιχθούν οι πληροφορίες που θα βγουν στη δημοσιότητα, δεν γνωρίζουμε ακόμα. Και επίσης το πώς αυτά θα συνδυαστούν με τον ίδιο τον Μασκ, ο οποίος είναι γνωστός «διακινητής» ψευδών πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;