Ένα τέλειο Post

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 10.4.2023

Όλοι όσοι με παρακολουθείτε θα έχετε φυσικά καταλάβει ότι υπάρχει μία θεματολογία που επανέρχεται. Δεν είναι πάντα η ίδια γιατί οι εποχές αλλάζουν και είμαστε ήδη πολλά χρόνια παρέα. Να, για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια μιλούσαμε συνεχώς για το metaverse. Γιατί αυτό διαφαίνονταν τότε ότι θα είναι the next big thing. Κάπου στον δρόμο τα σχέδια ναυάγησαν και το μπιζουδάκι του 2023 είναι το ChatGPT. Είναι πολύ πιθανό του χρόνου να ασχολούμαστε με κάτι διαφορετικό.

Όλες αυτές οι θεματολογίες όμως έχουν στόχο: να κατανοήσουμε τον κόσμο και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τον 21ο αιώνα, η μελέτη του αντικειμένου των κοινωνικών επιστημών, της κοινωνίας δηλαδή, έχει αλλάξει εντελώς και έχει γίνει η μελέτη της δικτυωμένης κοινωνίας. Αφού άλλαξε το αντικείμενο, άλλαξε και ο τρόπος μελέτης του, και είναι η τεχνολογία που μας το πρόσφερε αυτό, κυρίως η μελέτη των δικτύων με τη χρήση υπολογιστικών προγραμμάτων. Κλειδί στη μεγάλη αυτή αλλαγή είναι ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε προβλέψεις με αρκετά μεγάλη ακρίβεια.

Έτσι, λοιπόν, όλα αυτά που σας παρουσιάζω εμπειρικά εδώ έχουν πια και θεωρητικό υπόβαθρο και τρόπους μελέτης. Δεν θα σταματήσω να το κάνω, όμως ούτε θα σας γεμίσω με γραφήματα γιατί θα χάσουμε εντελώς την επαφή μας, το ψυχαγωγικό κομμάτι, την κοροϊδευτική ματιά προς τα πράγματα (το χιούμορ δεν είναι ακόμα συστατικό της επιστήμης), όπως και τη σύνδεση του δέντρου που είμαστε εμείς σε κάθε χώρα με το δάσος του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Και ό,τι και να είναι για την επιστήμη τα social, για μας, τον καθένα ξεχωριστά είναι οχήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Η παρέα μας τόσα χρόνια με έκανε κι εμένα καλύτερη. Με ώθησε να ψάξω καλύτερα, να μάθω περισσότερα, να τα επεξεργαστώ σε βάθος, να παρακολουθήσω τις αλλαγές στην επιστήμη. Και μέρος των άρθρων που έχω γράψει σ’ αυτήν τη στήλη περιλαμβάνεται στο καινούργιο μου βιβλίο «Ένα τέλειο Post» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Πεδίο.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είμαι πολύ ικανοποιημένη, να έχω κάνει αναρτήσεις στα πολλά social που έχω λογαριασμούς, να το έχετε μάθει ήδη. Όμως, η κυκλοφορία του συνέπεσε με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πού καρδιά για πανηγυρισμούς…

Σήμερα όμως, με την άνοιξη να μυρίζει ήδη στον αέρα, με το Πάσχα να έρχεται την επόμενη Κυριακή, σας προτρέπω να το δείτε. Κυρίως γιατί το έγραψα για σας. Κι επίσης, γιατί είναι ένα πολυμορφικό βιβλίο. Κάθε κεφάλαιο έχει ένα QR code, το σκανάρετε με το κινητό σας και βλέπετε παραπάνω πηγές. Η πλατφόρμα που χρησιμοποίησα λέγεται Wakelet και χρησιμοποιείται κυρίως από την ακαδημαϊκή κοινότητα στο εξωτερικό. Ναι, επίτηδες δεν χρησιμοποίησα κάποια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες. Έχει νόημα να είσαι πιστός στις ιδέες σου, τις Big Tech τις χρησιμοποιούμε, τις μελετάμε αλλά δεν τους χαρίζουμε τη δουλειά μας.

Έτσι λοιπόν, το βιβλίο σας επιτρέπει να έχετε το κινητό σας δίπλα και να σκρολάρετε το αντίστοιχο συνοδευτικό υλικό. Δύσκολο εγχείρημα, είναι αλήθεια. Είναι περίπου αδύνατον να μην μονοπωλήσει την προσοχή σας ένα DM στο Instagram ή μια ειδοποίηση από το TikTok. Το στοίχημα είναι, όμως, να σας αρέσει τόσο αυτό που διαβάζετε ώστε σύντομα να επιστρέψετε.

Τα κεφάλαια του βιβλίου διαβάζονται με όποια σειρά θέλετε, ανάλογα και με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Μπορείτε όμως να τα διαβάσετε και με τη σειρά, να ακολουθήσετε τον τρόπο σκέψης που σας παρουσιάζω, ώστε να μάθετε να διαβάζετε πίσω από το κάθε tweet ή πίσω από κάθε ανάρτηση στο Facebook. Να μάθετε πώς να διακρίνετε, όχι μόνο όσα φαίνονται σε μια ανάρτηση, αλλά κι εκείνα που δεν φαίνονται. Να μάθετε να βάζετε την κάθε ανάρτηση σ’ ένα πλαίσιο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Να μάθετε να μην εμπιστεύεστε τίποτα και κανέναν. Κι έτσι να μάθετε τα συστατικά ενός τέλειου post.

Σας το αφιερώνω, όπως και σε όλους τους συναδέλφους στον «Πολίτη», με πολύ αγάπη. Καλές γιορτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας