Στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας σε συνεργασία με την Hermes Airports, παρουσιάζουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας διαδραστικά έργα τέχνης με τίτλο «Από Άφιξη σε Αναχώρηση».
Έξι καλλιτέχνες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δημιούργησαν διαδραστικά έργα χώρου ειδικά για το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Πρόκειται για τους Θεόδουλο Γρηγορίου και Κλίτσα Αντωνίου από Κύπρο, Δημήτρη Αληθεινό και Ελένη Πανουκλιά από Ελλάδα, Βινς Μπρίφα και Λιλιάνα Φλερί Σολέρ από τη Μάλτα.
Αναφέρει σχετικά η διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας και επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρίνα Βρυωνίδου-Γιάγκου:
«Τα έργα τέχνης που ο επισκέπτης θα ανακαλύπτει κατά τη διάρκεια της διακίνησής του στις αίθουσες του Διεθνούς Αεροδρόμιου Λάρνακας διερευνούν την ιδιοσυγκρασία και το συναίσθημα του ταξιδιώτη, αλλά και τη σχέση του με το ταξίδι, από την άφιξη μέχρι την αναχώρηση. Το κάθε ένα από τα έργα περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο ήχος, το φως και το παιχνίδι. Στοιχεία που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τον θεατή, δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα αλλά και αφορμή για προβληματισμό, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία του επιβατικού κοινού σε έναν πολυσύχναστο χώρο υπηρεσιών όπως είναι το αεροδρόμιο».
Τα έργα θα παραμείνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο του 2012.
Tα έργα
Θεόδουλος Γρηγορίου | Πράσινη Γραμμή

Στρωμένο κόκκινο χαλί. Συνήθως, υποδέχεται και οδηγεί εκλεκτά ή σημαντικά μέλη της κοινωνίας στη δόξα... Στρωμένο σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αίθουσες αεροδρομίων κατευθύνει τους επιβάτες και τους οδηγεί στον σωστό προορισμό.
Αντίθετα, στο έργο «Πράσινη Γραμμή» εκφράζει την παράνοια των εννοιών, οδηγεί σε ένα απροσπέλαστο τείχος. Όποια κατεύθυνση κι αν ακολουθήσεις οδηγεί σε αδιέξοδο. Μέσα από τις ‘θυρίδες’ διαφαίνεται αποσπασματικά ο παγιδευμένος ορίζοντας της μνήμης. Υπάρχει, άραγε, ελπίδα;
Κλίτσα Αντωνίου | Mirror Space - Travel Pass

Ένα καρουσέλ, ως μηχανισμός κυκλικής πλατφόρμας περιστρεφόμενης γύρω από έναν άξονα, προσδιορίζει ένα σύστημα που περιγράφει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της κίνησης: κίνηση κυκλική, περιδίνηση και δίνη, περιοδικότητα και επανάληψη, ένα ατέρμονο, ζαλιστικό, χωροχρονικό παιχνίδι. Αυτό το καρουσέλ, ωστόσο, έχει στατική πλατφόρμα. Σ' αυτό περιστρέφονται σε κάθετους άξονες οι τοποθετημένοι σε κυκλικό σχηματισμό καθρέφτες, έτσι ώστε να γίνονται συνεχείς αποτυπώσεις του γύρω κόσμου με έναν απροσμέτρητο πολλαπλασιασμό ειδώλων, σαν να αναπτύσσεται ένας στροβιλισμένος χορός από χώρους.
Δημήτρης Αληθεινός | Βίος Χρόνου Σκιά

Με το έργο του αυτό, ο Δημήτρης Αληθεινός καταγράφει τη σχέση του εφήμερου με το αιώνιο, υπογραμμίζοντας ότι το ταξίδι της ζωής δεν είναι άλλο από μια αστραπιαία αντανάκλαση στον αιώνιο Χρόνο, ανεξαρτήτως αν το ταξίδι είναι επικίνδυνο ή απολαυστικό…
«Μπορείς να αγοράσεις ένα ρολόι, ποτέ όμως τον Χρόνο» - κινέζικη παροιμία
Μπορείς να αγοράσεις ένα χάδι, ποτέ όμως την Αγάπη.
Μπορείς να αγοράσεις ένα έργο, ποτέ όμως την Τέχνη.
Μπορείς να αιχμαλωτίσεις ένα σώμα, ποτέ όμως την Ψυχή που ζει μέσα του.
Ελένη Πανουκλιά | Terminus a quo / Terminus ad quem [σε αέναη κίνηση - κύκλος

Κοινό χαρακτηριστικό των έργων της Ελένης Πανουκλιά είναι οι δυσδιάκριτες δομές [διάμεσοι] που αναπτύσσονται στον κενό χώρο μεταξύ δύο φορμών [ορατών, άμεσα αντιληπτών στοιχείων]. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί καινούρια περιβάλλοντα με νέα δεδομένα. Μέσα από τον εμπλουτισμό αυτό, θέτει επιπλέον ερωτήματα για την αντίληψη του αισθητού κόσμου, καθώς πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και το φυσικό με το τεχνητό περιβάλλον.
Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου που καθορίζουν και καθορίζονται από την έναρξη και τη λήξη ενός ταξιδιού, αποτελούν φαινομενικά το συνειδησιακό τοπίο. Στην πραγματικότητα όμως είναι και μέρος ενός διευρυμένου συνειδησιακού τοπίου, με το οποίο καλούμαστε να έχουμε επαφή. Αρχικά ο θεατής καλείται να συγκεντρωθεί στην παρατήρηση της λεπτομέρειας ενός σχεδίου από γραφίτη. Πλησιάζοντας, όμως, αποκτά συνείδηση της άλλης-βαθύτερης πλευράς της ίδιας διαδρομής του.
Βινς Μπρίφα | Μύλος / Γύρω-γύρω όλοι

Όπως η αίθουσα αναχωρήσεων, έτσι και το έργο «Μύλος / Γύρω-Γύρω Όλοι» είναι χώρος μεταβάσεων. Το ταξίδι σε αυτό, στιγμιαίο ή εφήμερο, μέσω της περιστροφής του σε ένα σταθερό άξονα, μιμείται ταυτόχρονα τον χρόνο δημιουργώντας, συμβολικά, σύνδεση ανάμεσα στο ταξίδι και τις εμπειρίες των ανθρώπων σε διάφορους προορισμούς.
Όταν ο ταξιδιώτης καθίσει στο έργο-παιχνίδι «Μύλος / Γύρω-Γύρω Όλοι» μπορεί να δει μεγάλο αριθμό χρησιμοποιημένων καρτ-ποστάλ από διάφορα μέρη, πόλεις και χώρες και από διάφορες χρονικές περιόδους. Το έργο συνδέει, μεταφορικά, σε εικαστικό επίπεδο, τον χρήστη με προηγούμενους ταξιδιώτες και τους προορισμούς τους, δηλαδή τις εμπειρίες τους.
Λιλιάνα Φλέρι Σολέρ | Θα φτάσω εκεί... με κάποιον τρόπο
