Παράθυρο logo
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2014
Δημοσιεύθηκε 09.10.2015
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2014

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2014:


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ : Αντώνης Γεωργίου / Ένα αλπούμ ιστορίες (εκδόσεις Το Ροδακιό)


Σκεπτικό βράβευσης:


Στο μυθιστόρημα του Αντώνη Γεωργίου το διακύβευμα είναι η μεγιστοποίηση της πολυφωνίας στη λογοτεχνική ανάπλαση της ιστορίας ενός τόπου και των ανθρώπων του. Ο συγγραφέας αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν δραστικότερη αναπαράσταση διαφορετικών περιόδων της ιστορίας της Κύπρου και των μικρών καθημερινών ιστοριών της ζωής των κατοίκων του νησιού, συναιρώντας τη σφαίρα του ιδιωτικού και του δημόσιου σε ένα ανάγλυφο, σφιχτοδεμένο και παλλόμενο σύνολο. Μοιράζοντας τη φωνή ενός παντογνώστη αφηγητή σε πολλές φωνές που διηγούνται τις ιστορίες τους, και διανθίζοντας τις ιστορίες αυτές με ποικίλων ειδών τεκμήρια από τον ημερήσιο τύπο και από άλλες πηγές, αλλά και από τα οικογενειακά «αλπούμ» με φωτογραφίες, ο Αντώνης Γεωργίου επιτυγχάνει μια νωπογραφία που συναρπάζει με τη ζωντάνια της και τον γλωσσικό πλούτο της, καθώς η κυπριακή διάλεκτος εναρμονίζεται με την κοινή ελληνική, προσδίδοντας χρωματικό πλούτο και γλαφυρότητα στο κείμενο. Τα κεφάλαια του μυθιστορήματος καλύπτουν σελίδες από τον αγώνα για την Ένωση, την τουρκική εισβολή, τη ζωή και τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων στο νησί, τα θέματα των αγνοούμενων, των προσφύγων, των μεταναστών, τους δύσκολους και συχνά προβληματικούς έρωτες των ανθρώπων, τους θανάτους, τα πένθη και τα πάθη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο έχει το οπτικό υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, οι οποίες συνοδεύουν τις ιστορίες των προσώπων και πλαισιώνουν το όλο αφηγηματικό εγχείρημα. Η χρήση των εικόνων, λειτουργικά δεμένη με τον λόγο, αποτελεί δομικό στοιχείο της αφήγησης και δρα αυξητικά στη συγκινησιακή φόρτιση του αναγνώστη, καθώς τα πρόσωπα εισχωρούν στην αντίληψή του με σάρκα και οστά, τροφοδοτώντας τη φαντασία του και ανοίγοντας τον ορίζοντα προσδοκιών του στον αθέατο χώρο των προσωπικών στιγμών, ή των «ενσταντανέ». Φωτογραφίες από ταυτότητες, φωτογραφίες από γάμους, από σχολικές γιορτές, αφηγούνται τις δικές τους μικρές ιστορίες και καθιστούν το βιβλίο ένα άκρως πρωτότυπο δείγμα μοντέρνας μυθοπλασίας, που συνδυάζει την αναγνωστική συγκίνηση και απόλαυση με τον γόνιμο αναστοχασμό.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην κατηγορία Μυθιστόρημα:


1. Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, Στο ρήγμα του χρόνου (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
2. Αντώνη Γεωργίου, Ένα αλπούμ ιστορίες (εκδόσεις Το Ροδακιό)
3. Ρήνας Κατσελλή, Οδοδείχτες του παλιού καιρού: Ένα μυθιστόρημα σε μικρές ιστορίες (εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα)
4. Κατερίνας Μαυρομμάτη, Η ενοχή των αθώων (εκδόσεις Κέδρος)
5. Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, Ως αληθώς: Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες (εκδόσεις Νεφέλη)



ΔΙΗΓΗΜΑ/ΝΟΥΒΕΛΑ: Κώστας Λυμπουρής / Των ημετέρων άλλων (εκδόσεις Παράκεντρο)


Σκεπτικό βράβευσης:


Στη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Λυμπουρή το κυρίαρχο θέμα είναι ο «Άλλος», με τη μορφή του πρόσφυγα, του μετανάστη ή του περιθωριακού. Η μεγάλη αρετή αυτών των διηγημάτων είναι ότι ο συγγραφέας επιτυγχάνει με τρόπο πρωτότυπο την αποδόμηση των αρνητικών στερεοτύπων για τον «διαφορετικό». Ο Κώστας Λυμπουρής ακολουθεί μια ειδική τεχνική: σκηνοθετεί σε ένα πρώτο επίπεδο την εμφάνιση του ξένου σε έναν συγκεκριμένο, οικείο χώρο, δείχνει την καχυποψία, τη δυσπιστία που χαρακτηρίζει αυτήν την εμφάνιση, και σταδιακά επεξεργάζεται την υπονόμευση και την ανατροπή του αρνητικού στερεότυπου καθιστώντας τον ίδιο τον ξένο, μέσα από τη δράση των προσώπων και την κατανομή των ρόλων, έναν κριτή των «ημετέρων». Ο ξένος γίνεται καθρέφτης των ελαττωμάτων μας. Είναι εκείνος που έρχεται μέσα στην υλική ένδειά του για να αποκαλύψει τη δική μας ηθική γύμνια. Η τεχνική του καθρέφτη προσδίδει συγκινησιακό πλούτο, αλλά προπάντων κριτική διάσταση στα διηγήματα, την οποία ενισχύει η τσεχοφική ειρωνεία. Τα πρόσωπα της συλλογής, ένα παιδί κουφό που είναι γιος μετανάστριας, ένας Αφρικανός οδηγός ταξί, ένας φοιτητής από τη Σρι Λάνκα, μια Βιετναμέζα οικιακή βοηθός, ένας υπέρβαρος Ρώσος, ένας Ρουμάνος σαξοφωνίστας, μια μαθήτρια από την Παλαιστίνη, ένας φούρναρης από τη Βουλγαρία, συμβιώνουν δύσκολα με Ελλαδίτες και Κύπριους σε μια συμβίωση που γίνεται βίβλος της ανθρώπινης βασάνου σε συνθήκες κρίσης, και των προβληματικών συμπεριφορών που γεννά η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, η έκπτωση της ικανότητας του «συμπάσχειν» και η νέκρωση της συμμετοχής στον πόνο του άλλου. Όμως οι ξένοι του βιβλίου έρχονται για να δώσουν μαθήματα ανθρωπιάς, να δονήσουν ευαίσθητες χορδές και να ζωντανέψουν μνήμες των «ημετέρων» κατατρεγμών. Τα διηγήματα εκφράζουν καταστάσεις διαχρονικές όσο και επίκαιρες, με τρόπο συχνά σπαρακτικό όσο και παραδειγματικό.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα:


1. Ευριπίδη Κλεόπα, Τα ίχνη του χρόνου (εκδόσεις Περίπλους)
2. Κώστα Λυμπουρή, Των ημετέρων άλλων (εκδόσεις Παράκεντρο)
3. Γιώργου Χαριτωνίδη, Ανέβας και κατέβας (εκδόσεις Κέδρος)



ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ: Γιώργος Παναγή/ Οι Μύθοι: Διηγήματα (εκδόσεις Γαβριηλίδης)


Σκεπτικό βράβευσης:


Η συλλογή διηγημάτων του πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη Γιώργου Παναγή είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει αναμφισβήτητες αρετές και ξεχωρίζει για τις θεματικές επιλογές του, την επινοητικότητα, την εκφραστική δεινότητα και τις στοχαστικές αναζητήσεις του συγγραφέα. Ο τίτλος του, Οι μύθοι, παραπέμπει στον πυρήνα της μυθοπλαστικής λειτουργίας της αφήγησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τα διηγήματα έχουν την αφετηρία τους σε παλιούς και νέους μύθους. Ο μύθος του ομηρικού Οδυσσέα, του Απόλλωνα και της Δάφνης, ή οι θρυλικοί «ασσασίνοι», διάσημοι διαχρονικά χάρη στον Μάρκο Πόλο, τον Μπόρχες ή τον Νταν Μπράουν, συνυπάρχουν και διασταυρώνονται με επεισόδια από τη σύγχρονη μυθολογία της κοινωνίας του θεάματος και της παγκοσμιοποίησης. Οι μύθοι υπονομεύονται μέσα από μια κριτική ματιά που διερευνά και μεταπλάθει σε νευρώδη αφήγηση τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, ενώ παράλληλα προσφέρονται ως υλικό για μια διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης συνειδητότητας και για μια αναδίφηση στα βασικά θέματα του χρόνου, του έρωτα, της φιλίας, της επικοινωνίας, στην εποχή της κρίσης των αξιών του δυτικού πολιτισμού. Έτσι η πλατωνική αφήγηση για το δαχτυλίδι του Γύγη που κάνει τον άνθρωπο αόρατο, δίνει σε ένα από τα πλέον ευρηματικά διηγήματα της συλλογής τη χροιά ενός σύγχρονου φιλοσοφικού, ή ακόμη και «ηθικού» παραμυθιού ―όπως στις ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ, όπου η εμβάθυνση στη φύση της επιθυμίας και της φαντασίας εκτυλίσσεται αλληγορικά σε μια σύγχρονη ιστορία της προβληματικής φύσης του έρωτα. Η χυμώδης γλώσσα, η ευφάνταστη αφήγηση, η δεσπόζουσα ειρωνική διάθεση καθιστούν την ανάγνωση των διηγημάτων απολαυστική.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Βραβείο Νέου Λογοτέχνη:


1. Ευτυχίας Παναγιώτου, Χορευτές (εκδόσεις Κέδρος)
2. Γιώργου Παναγή, Οι Μύθοι: Διηγήματα (εκδόσεις Γαβριηλίδης)
3. Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου, Δάσος λύκων (εκδόσεις Γαβριηλίδης)


Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι ακόλουθοι: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Πρόεδρος), Παντελής Βουτουρής, Κυριάκος ∆ημητρίου, Γιώργος Καλοζώης και Κυριάκος Χαραλαμπίδης.



ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ : Μαρία Ολυμπίου / Ροχαλίζουν οι ουρανοξύστες; (εκδόσεις Νέο Κύμα)


Σκεπτικό βράβευσης:


Το βιβλίο αποτελείται από δώδεκα μικρές παραμυθικές ιστορίες που αναφέρονται με πρωτότυπο, υπερρεαλιστικό και συχνά ποιητικό τρόπο σε ανησυχίες, απορίες και όνειρα που χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία. Κινείται πέραν της γραμμικής ανάπτυξης της αφήγησης, καθώς οργανώνεται μέσα από τον μηχανισμό των λεκτικών συνειρμών και των ονειρικών εικόνων. Ως σύνολο δίνει την εικόνα μιας αφήγησης ονείρου που μετασχηματίζεται. Το χιούμορ διατρέχει όλα τα κείμενα και, καθώς συνδυάζεται με τα υπερρεαλιστικά στοιχεία της αντιστροφής της πραγματικότητας, των συνειρμών και τη φαντασία, προκαλεί όχι μόνο το αναγνωστικό ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, αλλά συμβάλλει στο άνοιγμα του πραγματικού τους κόσμου. Η συγγραφέας, με υπερρεαλιστικές εικόνες, παράγωγο των τυχαίων συναντήσεων λέξεων, πραγματικοτήτων, προσώπων και αντικειμένων, δημιουργεί κείμενα που περιέχουν εκπληκτικές καταστάσεις. Οι λέξεις, αποκτώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο ελευθερία και δύναμη, συμβάλλουν στην εξοικείωση των μικρών αναγνωστών με συναισθήματα, καταστάσεις και αξίες ζωής με τρόπο δημιουργικά ευχάριστο, διευρύνοντας τους ορίζοντες των προσδοκιών τους. Η απρόσμενη απορία της μυθοπλαστικής ηρωίδας, αν ροχαλίζουν η έρημος ή οι ουρανοξύστες, αποτελεί το έναυσμα για τη συγγραφή της πρώτης και τελευταίας ιστορίας που θίγουν με γοργότητα λόγου, με ανοίκειες εικόνες, με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό σοβαρά θέματα, όπως είναι οι διαφορετικοί πολιτισμοί, οι αντιλήψεις και η καθημερινότητα της ζωής που κυριαρχούν στην Αφρική και την Αμερική αντίστοιχα. Η υπερρεαλιστική σύλληψη της πραγματικότητας με το αστείο και το παράδοξο επιτρέπει στη συγγραφέα, με τον ανιμισμό ζώων και αντικειμένων, να συνθέσει κείμενα που θίγουν την αποδοχή του εαυτού μας, την κατάκτηση στόχων, ονείρων και επιθυμιών, την αναζήτηση της ευτυχίας, τη μοναξιά, την απομόνωση, αλλά και την αξία της κοινωνικότητας και της ελευθερίας. Σε πολλές από τις μικρές αυτές ιστορίες υπάρχουν και υπαινιγμοί σαφείς για τη σύγχρονη πραγματικότητα, στην οποία ζουν τα παιδιά, και για τις δυσκολίες της. Ακόμη, η χρήση ή ο εγκιβωτισμός διακειμένων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο βάθος και αξιοσημείωτη πρωτοτυπία, ενώ η ανατροπή ή η αντιστροφή τους διεγείρει περισσότερο τη δημιουργική φαντασία των παιδιών και τα μετατρέπει από «απαθείς θεατές» σε ζωντανούς συμμέτοχους στην αναγνωστική διαδικασία.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά:


1. Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή, Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ (εκδόσεις Πάργα)
2. Φρίξου Μιχαηλίδη, Η όπερα της μαντάρας (εκδόσεις Πάργα)
3. Μαρίας Ολυμπίου, Ροχαλίζουν οι ουρανοξύστες; (εκδόσεις Νέο Κύμα)
4. Κώστα Πετρίδη, Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος (εκδόσεις Μικρόκυκλος)
5. Λάκη Φουρουκλά, Μαλάικα


 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ : Παναγιώτα Πλησή / Μα, μπαμπά, είναι χάλια! (εκδόσεις Κέδρος)


Σκεπτικό βράβευσης:


Το βιβλίο αναφέρεται στις καταστάσεις που δημιουργούν ένα διαζύγιο και η συμβίωση των παιδιών με τους καινούργιους συντρόφους των γονιών τους στη ζωή τους, καθώς η περίοδος ανασύστασης της οικογένειας είναι από τις δυσκολότερες που βιώνουν. Θέμα αξιόλογο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο για μεγάλα παιδιά όσο και για εφήβους. Η συγγραφέας με πειστικό τρόπο, χωρίς διδακτισμό, με χιούμορ, λεκτικό και καταστασιακό, που προκαλείται από τη θέαση των γεγονότων μέσα από την παιδική ματιά της ατίθασης και πανέξυπνης ηρωίδας κυρίως, χειρίζεται το θέμα με αφηγηματική τέχνη, με πολυεστιακή ανάδειξη των γεγονότων, τόσο μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ανήλικης πρωταγωνίστριας, όσο και μέσα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα του πατέρα προς τον φίλο του που λειτουργούν ως αντίστιξη οπτικών γωνιών, αλλά και ως παράλληλα κείμενα (ως οπτική εντύπωση που προσθέτει ποικιλία). Συχνά τα μηνύματα αυτά επέχουν θέση εσωτερικού μονολόγου, όπως αντίστοιχα και τμήματα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης της ηρωίδας, τεχνικές που αποκαλύπτουν τις εσωτερικές διεργασίες και τον ψυχισμό τους. Η οπτική του θέματος διευρύνεται και εμπλουτίζεται και μέσα από τους διαλόγους της μητέρας με τα παιδιά της, κυρίως με την εξεγερμένη Λένα, ενώ η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος από τον μικρότερο αδερφό αναδεικνύει την ποικιλία των αντιδράσεων των παιδιών σε πολύ σημαντικά γι’ αυτά ζητήματα. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται παράλληλα με την πλοκή, η οποία κορυφώνεται οργανικά ως προς την εικόνα της ηρωίδας. Η αμεσότητα, η καθημερινότητα του λόγου, η ανεπιτήδευτη έκφραση, καθώς και η ποικιλία των χαρακτήρων, τόσο των ενηλίκων (των γονιών και των νέων συντρόφων τους), όσο και των ανηλίκων, ενισχύουν τον ρεαλισμό του κειμένου, ενώ η in medias res έναρξη της αφήγησης, με τα αφηγηματικά κενά που δημιουργεί στον αναγνώστη, προσθέτει στοιχεία έκπληξης και προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον του.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους:


1. Φυτούλας Βακανά και Ανθής Πειραία, Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α: Το μυστήριο της παράξενης βροχής (εκδόσεις Πατάκη)
2. Έλενας Περικλέους, Με τα μάτια ενός σκύλου: Η επιστροφή (εκδόσεις Πάργα)
3. Παναγιώτας Πλησή, Μα, μπαμπά, είναι χάλια! (εκδόσεις Κέδρος)
4. Δήμητρας Χαραλάμπους, Πεν 7: Σε μυστική αποστολή (εκδόσεις Πάργα)


Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους αποτέλεσαν οι ακόλουθοι:
Αναστασία Κατσίκη-Γκίβαλου (Πρόεδρος), Κατερίνα Καρατάσου, Άννα Κουππάνου, Κίκα Πουλχερίου, Φλώρα Τιμοθέου.


 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ: Φίλιππος Θεοδωρίδης /Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος (συγγραφέας: Κώστας Πετρίδης, εκδόσεις Μικρόκυκλος).


Σκεπτικό βράβευσης:


Η εικονογράφηση είναι δουλεμένη με ευαισθησία, εκφραστικότητα και ευρηματικότητα. Ο εικονογράφος δημιουργεί αφαιρετικές εικόνες με καθαρότητα και απλά σχήματα που χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα. Οι εικόνες μοιάζουν ψηφιακές ανατυπώσεις με έντονο το στοιχείο του χειροποίητου κολλάζ. Συνδυάζονται τεχνοτροπίες χωρίς να δημιουργείται σύγκρουση μεταξύ τους. Τα στοιχεία της εικονογράφησης δένουν μεταξύ τους και δίνουν ένα θετικό συνολικό αποτέλεσμα.
Ο εικονογράφος πετυχαίνει να δημιουργήσει βάθος παίζοντας με διαφορετικά επίπεδα. Ιεραρχεί τα αντικείμενα της σύνθεσης με βάση την προτεραιότητα που θέλει να δώσει και εστιάζει σε κάποια σημεία της εικόνας που θέλει να αναδείξει. Φωτίζει την εικόνα με τρόπο ώστε να δημιουργούνται τρισδιάστατα τοπία και αντικείμενα με γλυπτική υφή. Γενικά, πρόκειται για μία καλοσχεδιασμένη έκδοση που αναδεικνύει επαρκώς την εικονογράφηση. Ο εικονογράφος μάς αφήνει αισιόδοξους ότι έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερα στο μέλλον.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους:


1. Για την εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου: Ζωής Θεοχάρη, Ελίτσα μαυρομάτα (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη)
2. Για την εικονογράφηση του Φίλιππου Θεοδωρίδη: Κώστα Πετρίδη, Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος (εκδόσεις Μικρόκυκλος)
3. Για την εικονογράφηση της Λουίζας Καϊμάκη: Μελίσσας Έκκερς, Πούπα (εκδόσεις Πολιτιστικού Συνδέσμου Πάνθεον)
4. Για την εικονογράφηση της Ζωής Πίντσιες Κυριάκου: Νεοφύτας Πολυδώρου, Ένας στρουμπουλός ιπποπόταμος (εκδόσεις Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου)


Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης αποτέλεσαν οι πιο κάτω:
Γενεθλής Γενεθλίου (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Γεωργίου, Κώστας Μάντζαλος, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Γιώργος Τσαγγάρης.


ΔΟΚΙΜΙΟ / ΜΕΛΕΤΗ:


Μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, το Κρατικό Βραβείο Μελέτης για τη Λογοτεχνία (Μονογραφία)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία δεν απονέμεται.


Επικρατέστερα έργα στην Κατηγορία Μελέτη για τη Λογοτεχνία (Μονογραφία)/Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία:


1. Πετρίδη Ανδρέα, Εξ αφορμής: Αισθητικές προσεγγίσεις


ΠΟΙΗΣΗ:


Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2014, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, δεν απονέμεται.


Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Ποίηση:


1. Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Εκ του σύνεγγυς (εκδόσεις Φαρφουλάς)
2. Βάκη Λοϊζίδη, Göteborg (εκδόσεις Oppenheim)
3. Ευφροσύνης Μαντά-Λαζάρου, Ναρκοσυλλέκτρια (εκδόσεις Γαβριηλίδης)
4. Λίλης Μιχαηλίδου, Αρένα (εκδόσεις Μελάνι)
5. Νένας Φιλούση, Ακτήμων (εκδόσεις Ακτίς)


Τα βραβεία θα επιδοθούν σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 7:00 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί αργότερα.