Παράθυρο logo
Έκθεση του Ανδρέα Παρασκευά στο Μουσείο Πιερίδη
Δημοσιεύθηκε 25.01.2016
Έκθεση του Ανδρέα Παρασκευά στο Μουσείο Πιερίδη

Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016 παρουσιάζεται στο Μουσείο Πιερίδη, στη Λάρνακα, έκθεση με έργα του Ανδρέα Παρασκευά.


Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου στο πλαίσιο εκδήλωσης κατά την οποία η ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου έδωσε μια ομιλία με θέμα «Η ιαματική λειτουργία της τέχνης».


Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ποιητής Ανδρέας Τιμοθέου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε οι διοργανωτές: η πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου, Άντρη Αστζιάν, και η πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ Λάρνακας, δρ Στάλα Κιούπη.


Τα έργα του Ανδρέα Παρασκευά ανήκουν στον κύκλο «Χάρτινος Κόσμος». Γράφει σχετικά η Ιστορικός Τέχνης Δρ Τώνια Λοΐζου: «Με γενικό τίτλο 'Χάρτινος Κόσμος' στο έργο του Ανδρέα Παρασκευά, όπως ο ίδιος αναφέρει, 'Άνθρωποι που περπατούν δίπλα μας κουβαλώντας ο καθένας τη δική του ιστορία, τα πάθη, τον πόνο, τη μοναξιά… μόνο η ψυχή κρύβει καλά το μαρτύριο τους…'. Μ’ αυτά τα έργα ακουμπά με ευαισθησία τα όποια προβλήματα ταλανίζουν τους ανθρώπους. Ευαισθητοποιεί τον θεατή με μια δική του προσέγγιση, με ένα προσωπικό σουρεαλισμό, όπου ο αινιγματικός χώρος και το βυζαντινό κόκκινο και μπλε, ενισχύουν τον πόνο στα πρόσωπα, όπως το παιδάκι που κουβαλά το δικό του βάσανο, ο άνδρας θύμα του Aids, το γυναικείο σώμα- θύμα της εκμετάλλευσης, η πρόσφυγας, ο αγνοούμενος. Ο καθημερινός σουρεαλισμός της ζωής μας που ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα χαρτί μεγάλων διαστάσεων, αρκούντος εύθραυστο, όπως και ο κόσμος μας».



Ο Ανδρέας Παρασκευά γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1962, έζησε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από το 1983 έως και το 1989, κοντά σε μεγάλους δασκάλους όπως τον Δημήτρη Μυταρά, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Παναγιώτη Τέτση στο εργαστήριο του οποίου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος το σπουδών του, και αποφοίτησε με Άριστα. Σπούδασε επίσης Σκηνογραφία κοντά στον αείμνηστο Βασίλη Βασιλειάδη και χαρακτική στο εργαστήριο του Θανάση Εξαρχόπουλου. Το 1999 επέστρεψε στην Κύπρο και από τότε εργάζεται ως καθηγητής Τέχνης στα δημόσια σχολεία του νησιού. Είναι πρόεδρος του συνδέσμου καθηγητών τέχνης Λάρνακας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού ομίλου ΑΡΤΙΟΝ και είναι πρόεδρος του ομίλου τα τελευταία δυο χρόνια. Έχει στο ενεργητικό του 10 ατομικές εκθέσεις , ενώ έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως Γενεύη, Κουβέιτ, Ελλάδα και Αγγλία. Το 2013 εκπροσώπησε την Κύπρο την 5η Διεθνή Μπιενάλε Πεκίνου. Εργάστηκε σαν σκηνογράφος για πολλές παραστάσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στο σκηνογραφικό τμήμα της εθνικής Λυρικής σκηνής Αθηνών από το 1992 μέχρι και το 1995.


Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το λογοτεχνικό δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές: «Λυπημένες μαργαρίτες» Εγνατία (1986), Το τρίπτυχο του φέγγους (1993), «Εν τη ρύμη του νόστου» Αρμός (1999), «Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα» Καστανιώτης (2004), «Όροφος μείον ένα» Καστανιώτης (2008), β΄ έκδ. (2009), «Το Επιδόρπιο» Κέδρος (2012), γ΄ έκδ. (2013),υποψήφιο και για κρατικό βραβείο. Έχει επίσης εκδώσει Μελετήματα: Ορέστης Αλεξάκης Εν αναμονή, (Συμμετοχή στον τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), Γαβριηλίδης 2004, Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη, Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012, Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την Ποίηση, Κέδρος 2015. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και Γ. Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.


+ Η έκθεση του Ανδρέα Παρασκευά συνεχίζεται μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Πιερίδη, στη Λάρνακα [Ζήνωνος Κιτιέως 4]. Πληροφορίες τηλ. 24145375.