Τη μοναδικότητα του αιτήματος για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ανέδειξε ρεπορτάζ του ITV

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.6.2022

Ρεπορτάζ από την Αθήνα και το Λονδίνο με θέμα το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα φιλοξένησε το βράδυ της Τρίτης η εκπομπή ‘On Assignment’ του βρετανικού καναλιού ITV.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο, το Μουσείο Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο και παρουσίασε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα.


Ο διάσημος ηθοποιός Στίβεν Φράι, από τους πιο ένθερμους Βρετανούς υποστηρικτές της επανένωσης, σχολίασε ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής ορθότητας ή οτιδήποτε άλλο τέτοιας ανιαρής φύσης, αλλά για θέμα φυσικής δικαιοσύνης και τιμής».


Πρόσθεσε πως τη δεκαετία του 1970 ο ίδιος θα ζητούσε να μην επιστραφούν τα Γλυπτά, όταν η Ελλάδα ήταν υπό μια φασιστική δικτατορία, αλλά πλέον, σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια ευημερούσα δημοκρατία και μάλιστα έχει ένα από τα ομορφότερα μουσεία στην Ευρώπη, στον τόπο δημιουργίας των Γλυπτών.


Σχολίασε ότι τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου δεν έχουν βάση. «Φανταστείτε αν οι Αμερικανοί είχαν αγοράσει τον Πύργο του Άιφελ από τους Γερμανούς το 1941 και μετά από την απελευθέρωση της Γαλλίας έλεγαν ότι τα αγοράσαμε δίκαια και είναι δικά μας. Και ο Παρθενώνας είναι πιο σημαντικός για την Αθήνα από ό,τι ο Πύργος του Άιφελ για το Παρίσι», είπε ο κ. Φράι.


Τα ίδια επιχειρήματα ανέπτυξε ο Βρετανός ηθοποιός προ ημερών και στο λογοτεχνικό φεστιβάλ του Χέι, προσθέτοντας πως η επιστροφή των Γλυπτών από τη Βρετανία θα ήταν μία κίνηση που δείχνει «κλάση», λέξη που όπως σχολίασε δεν διακρίνει εσχάτως τις βρετανικές ενέργειες.


Στην εκπομπή του ITV μίλησε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε τη μοναδικότητα της περίπτωσης των Γλυπτών ως μέρους ενός ενιαίου μνημείου που έχει διαμελιστεί. «Ας τα αποκαταστήσουμε», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας.


Στη μοναδικότητα του μνημείου στάθηκε και η Ήντιθ Χολ, καθηγήτρια κλασικών σπουδών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


«Οι περισσότεροι πολίτες διεθνώς απλώς δεν κατανοούν τα επιχειρήματα του (Βρετανικού) Μουσείου. Ακούγονται ξεπερασμένα, σαν να ανήκουν στον 19ο και όχι στον 21ο αιώνα», παρατήρησε αρχικά.


Συμπλήρωσε ότι το επιχείρημα πως η επιστροφή των Γλυπτών θα σημάνει το άνοιγμα των θυρών και τη φυγή πολλών άλλων εκθεμάτων από μουσεία δεν ευσταθεί, διότι «πρόκειται για μία εντελώς μοναδική περίπτωση και η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά οτιδήποτε άλλο - είναι απλώς το πιο σημαντικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού».


Από την άλλη πλευρά ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείο επανέλαβε κάποια από τα πάγια επιχείρημα του λονδρέζικου ιδρύματος.


«Δεν θα υπάρξει μαγική στιγμή επανένωσης των Γλυπτών», είπε, καθώς «τα μισά από αυτά έχουν καταστραφεί» πριν καν τον Έλγιν.


Πρόσθεσε πως το Μουσείο θεωρεί ότι τα Γλυπτά στην Αθήνα εκτιμώνται υπό το γενικό πλαίσιο του αθηναϊκού και ελληνικού πολιτισμού και αντιστοίχως τα Γλυπτά στο Λονδίνο υπό το πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας και πολιτισμού.


Ο κ. Γουίλιαμς επανέλαβε πως οι επίτροποι του Μουσείου είναι ανοιχτοί σε αιτήσεις για δανεισμό των Γλυπτών, υπό την κατανόηση βέβαια ότι αυτοί που θα τα δανειστούν αποδέχονται ότι συνιστούν ιδιοκτησία του Μουσείου.


Στο ερώτημα του δημοσιογράφου πού θα βρίσκονται τα Γλυπτά σε 50 χρόνια, ο κ. Γουίλιαμς απάντησε πως για τον ίδιο θα βρίσκονται ξεκάθαρα στο Βρετανικό Μουσείο, πλην όσων ενδεχομένως να βρίσκονται σε εκθέσεις στο εξωτερικό.


«Αν ρωτάτε κατά πόσο τα Γλυπτά θα πάνε πίσω στην Αθήνα, για μένα είναι ξεκάθαρο ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει αυτά τα αντικείμενα και χρειάζεται αυτά τα αντικείμενα, ο κόσμος χρειάζεται αυτά τα αντικείμενα να παραμείνουν εδώ στο Λονδίνο, ώστε να αφηγούνται την ιστορία που μόνο αυτά μπορούν να αφηγηθούν εδώ, εντός του πλαισίου αυτής της παγκόσμιας συλλογής», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.


Ο απεσταλμένος του ITV στην Αθήνα σημείωσε στo ρεπορτάζ του ότι ο Έλγιν δεν περιορίστηκε μόνο στη περισυλλογή θραυσμάτων που είχαν πέσει στο έδαφος, αλλά επέλεξε να αφαιρέσει γλυπτό διάκοσμο από το μνημείο, τονίζοντας επίσης ότι οι Έλληνες αμφισβητούν τη νομιμότητα των ενεργειών του.


Το ρεπορτάζ αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη και στη «διατήρηση της πίεσης» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προβλήθηκε μάλιστα το απόσπασμα της αναφοράς του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Έλγιν κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο.


Έμφαση δόθηκε επίσης στην επιστροφή στην Αθήνα του θραύσματος Fagan από τη Σικελία, ενώ έγινε αναφορά και στην πιθανότητα μιας λύσης μέσω δημιουργίας πιστών μαρμάρινων αντιγράφων στο Λονδίνο.


«Η ιστορία μάς λέει ότι ακόμα και οι πιο σταθερές απόψεις με τον καιρό μπορούν να μαλακώσουν, ότι η σταθερή πίεση μπορεί να καταβάλει τις πιο ισχυρές άμυνες και αυτή η πίεση από τους Έλληνες δε δείχνει σημάδια χαλάρωσης», κατέληξε στην ανταπόκρισή του ο Βρετανός δημοσιογράφος.


Σημειώνεται ότι το θέμα των Γλυπτών έχει απασχολήσει και αυτή την εβδομάδα τον βρετανικό Τύπο. Η αρθρογράφος του Observer Κάθριν Μπένετ επιχειρηματολόγησε υπέρ της επανένωσης, ενώ γράφοντας στην Telegraph ο ιστορικός Ζαρίρ Μασάνι υποστήριξε πως ο Έλγιν «αγόρασε (τα Γλυπτά) και πλήρωσε νομίμως για αυτά και τα εξήγαγε στη Βρετανία με άδεια από τις οθωμανικές αρχές που τότε κυβερνούσαν την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό στην ουσία «τα διέσωσε».


(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Πάφος αναδεικνύει τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης - Μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης

Η Πάφος αναδεικνύει τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης - Μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης

Η Πάφος αναδεικνύει τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης - Μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Πλάτωνα στην Αθήνα

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Πλάτωνα στην Αθήνα

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Πλάτωνα στην Αθήνα