Κεφαλές διαφόρων ελληνικών θεών βρέθηκαν στους Αϊζάνους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.12.2022
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Kutahya Dumlupinar ανακάλυψαν τα κεφάλια πολλών ελληνικών θεών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο αρχαίο Αιζανοι, που βρίσκεται στο σημερινό Çavdarshisar της Τουρκίας.

Οι Αϊζάνοι ιδρύθηκαν ως φρυγική πόλη στο δυτικό άκρο του βασιλείου της Φρυγίας. Κατά την Ελληνιστική Περίοδο, η πόλη εναλλάχθηκε μεταξύ των ηγεμονιών του βασιλείου της Περγάμου και της Βιθυνίας και στη συνέχεια περιήλθε υπό ρωμαϊκό έλεγχο το 133 π.Χ.

Τα μνημειακά κτίρια της χρονολογούνται από τις αρχές της αυτοκρατορίας έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., μια περίοδο κατά την οποία οι Αϊζάνοι αποτελούσαν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο στη ρωμαϊκή επαρχία της Φρυγίας Πακατιανής.

Μετά τον 7ο αιώνα μ.Χ., το Aezani έπεσε σε παρακμή, με ορισμένα από τα κτίρια στο λόφο του ναού να μετατρέπονται κατά την περίοδο των Σελτζούκων (1040 και 1157 μ.Χ.) σε ακρόπολη από τους Τατάρους του Çavdar (από τους οποίους πήρε το όνομά του ο πρόσφατος οικισμός Çavdarhisar).

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Kütahya Dumlupınar έκαναν ανασκαφές στην περιοχή των ρωμαϊκών γεφυρών που διασχίζουν το ρέμα Penkalas, παραπόταμο του ποταμού Rindakos.

Οι ερευνητές βρήκαν πέτρινα κεφάλια που απεικόνιζαν τους Έλληνες θεούς: Έρωτας (ο θεός του έρωτα και του σεξ), Διόνυσος (ο θεός της συγκομιδής των σταφυλιών, της οινοποίησης, των οπωρώνων και των φρούτων, της βλάστησης, της γονιμότητας, της τρέλας, της τελετουργικής τρέλας, της θρησκευτικής έκστασης, των εορτασμών και του θεάτρου), ο ημίθεος Ηρακλής (θεϊκός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και γιος του Δία και της Αλκμήνης) και αρκετοί άλλοι θεοί από το ελληνικό πάνθεον.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα σχεδόν πλήρες άγαλμα, από το οποίο έλειπε μόνο το μισό βάθρο και ένα πόδι. Το άγαλμα έχει ύψος πάνω από 2 μέτρα και απεικονίζει μια ανδρική φιγούρα, αν και η ομάδα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν αντιπροσωπεύει μια σημαντική προσωπικότητα του Αϊζανίου ή έναν θρυλικό ήρωα ή θεό.

Προηγούμενες ανασκαφές το 2021 βρήκαν επίσης πέτρινα κεφάλια στην περιοχή της τελευταίας ανακάλυψης, όπου οι ερευνητές έφεραν στο φως το κεφάλι της Αφροδίτης (της θεάς του έρωτα) και του Διονύσου, ενώ το 2020 οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα ακέφαλο άγαλμα του Ηρακλή, αν και το τελευταίο πέτρινο κεφάλι του Ηρακλή δεν ταιριάζει με το προηγούμενο άγαλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα άλλο άγαλμα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Σχολιάζοντας τις ανασκαφές, ο καθηγητής Dr. Gökhan Coşkun από το Πανεπιστήμιο Kütahya Dumlupınar δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου του 2022, αποκαλύψαμε πολλούς όγκους που ανήκουν στη γέφυρα με τις εργασίες που πραγματοποιήσαμε στα συντρίμμια της 3ης γέφυρας. Επιπλέον, συναντήσαμε ένα ηλιακό ρολόι και πολλά κομμάτια μαρμάρινου γλυπτού".

ΠΗΓΗ:heritagedaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»