Η ψηφιοποίηση του Κάστρου της Πάφου απασχόλησε Διεθνές Συνέδριο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 23.10.2023
«Πρόκειται για μια ολιστική καταγραφή του Κάστρου, το οποίο είναι μέρος του αρχαιολογικού χώρου και βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ» ανέφερε Δρ. Ιωαννίδης

Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου αποτελεί αντικείμενο ψηφιοποίησης με στόχο τη διαφύλαξη του για τις επόμενες γενιές, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, Διευθυντής της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ, στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού, με τίτλο «Έξυπνος Τουρισμός/Έξυπνος Προορισμός», που διεξάγεται για 3η ημέρα στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ιωαννίδης ανέφερε πως πρόκειται για μια ολιστική καταγραφή του Κάστρου, το οποίο είναι μέρος του αρχαιολογικού χώρου και βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό από όλα, είναι λόγω του ότι η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου είναι τόσο μεγάλης αξίας, μελετάται πώς μπορεί με την επιστήμη του ψηφιακού αιώνα και της ψηφιακής μετάβασης να καταγραφεί να τεκμηριωθεί, να αρχαιοθετηθεί, να προστατευθεί, να παρουσιαστεί αλλά και να διαφυλαχτεί για τις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ιωαννίδη, το Κάστρο της Πάφου αποτελεί μνημείο και σύμβολο της πόλης.

Δρ. Ιωαννίδης - 16ο Διεθνές Συνέδριο - Μεσαιωνικό Κάστρο ψηφιοποίηση
Η ψηφιοποίηση του Κάστρου με στόχο την διαφύλαξη του, στο 16ο Διεθνές Συνέδριο από τον Δρ. Ιωαννίδη

Αυτό που μελετάται, συνέχισε, είναι πώς αυτή τη μνήμη μπορεί ένας υπολογιστής να την επεξεργαστεί αλλά και να διαφυλαχτεί για τις επόμενες γενιές, ούτως ώστε όχι μόνο να μάθουν κάτι αλλά και να κάνουν και καλύτερο το μέλλον.

Μιλώντας για το 16ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού με τίτλο «Έξυπνος Τουρισμός/Έξυπνος Προορισμός» ο Δρ. Ιωαννίδης ανέφερε πως είναι πολύ υποβοηθητική η διοργάνωση του, γιατί «μας άνοιξε τον χώρο στον ευρωπαϊκό χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού». Είναι, είπε, «η αφρόκρεμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον συγκεκριμένο τον τομέα».

Πρόσθεσε πως στο συνέδριο οι συμμετοχές είναι απ΄όλες τις χώρες προκειμένου να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό ότι φέτος η Πάφος είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Έξυπνου Τουρισμού 2023. Το ζήτημα, είπε, είναι πώς μπορεί η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά να βοηθήσει ένα πάρα πολύ σημαντικό τομέα οικονομίας, για την Κύπρο που είναι ο τουρισμός. Επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς τα οποία είχαν συζητηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια από αρκετούς εμπειρογνώμονες.

Ο Δρ. Ιωαννίδης σημείωσε πως θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΤΕΠΑΚ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την εξωστρέφειά του και έχει επιτύχει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.

Αξιοσημείωτο είναι, είπε, ότι «από το 2018 ανατέθηκε μια παγκόσμιας σημασίας αρμοδιότητα, στο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου με Διευθυντή τον ίδιο, που φιλοξενεί, ήδη, την Έδρα UNESCO, μετά από μια ιδιαίτερα επίπονη και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία, με δεκάδες άλλους υποψήφιους φορείς απ’ όλη την Ευρώπη και επιλέχθηκε, για να του δοθεί η μια και μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Research Area-ERA Chair)».

Κατά συνέπεια, συνέχισε, για έναν ακόμα σημαντικό λόγο, με τη σφραγίδα αυτή τη φορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καρδιά της παγκόσμιας Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς χτυπάει δυνατά από τη Λεμεσό της Κύπρου, αφού στο πρωτοπόρο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, εμπιστεύονται τις εξελίξεις της ψηφιοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο ο ΟΗΕ/UNESCO όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ECTN Νάσος Χατζηγεωργίου δήλωσε πως στο τριήμερο συνέδριο έγιναν 39 παρουσιάσεις. Διακεκριμένοι παρουσιαστές, μοιράστηκαν με τους συνέδρους βέλτιστες πρακτικές, δίδοντας λεπτομερή παραδείγματα και πρακτικές συστάσεις. Ακόμη, πρόσθεσε, προηγούμενοι νικητές του τίτλου της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας έξυπνου τουρισμού, παρουσίασαν τους δικούς τους προορισμούς, την τεχνογνωσία που κατέχουν, και βέλτιστες πρακτικές ως προς εξυπνότερους προορισμούς, προς μια πιο «εξυπνότερη» Ευρώπη.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν οι τελευταίες τάσεις στον τομέα του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του έξυπνου και βιώσιμου τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και ανάπτυξη προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού. Η έμφαση συνέχισε, δόθηκε στον σημαντικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησης, στον έξυπνο τουρισμό και τους έξυπνους προορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ναός αφιερωμένος στον θεό του Ήλιου: Εντυπωσιακές επιγραφές και ζωγραφική με χρυσό

Ναός αφιερωμένος στον θεό του Ήλιου: Εντυπωσιακές επιγραφές και ζωγραφική με χρυσό

Ναός αφιερωμένος στον θεό του Ήλιου: Εντυπωσιακές επιγραφές και ζωγραφική με χρυσό