

Ο Ανδρέας Καρούσιος γεννήθηκε το 1978 στην Αθηένου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη στο εργαστήρι του Καθηγητή Γιώργου Γκολφίνου και αποφοίτησε το 2004 με άριστα. Στην νέα ατομική του έκθεση θα παρουσιάσει πάνω από 70 έργα διαστάσεων 35x50 cm με θέματα εμπνευσμένα από την φύση, τον παλμό της ζωής και τις τέσσερεις εποχές. Τα ζωντανά έντονα χρώματα εναλλάσσονται με απαλές παστέλ αποχρώσεις.
Τα έργα που θα παρουσιάσει αποτελούν μια δουλειά που ευδοκιμεί μέσα από συναισθήματα, μνήμες και ψυχικές διαθέσεις. Μιλώντας για τα έργα του αναφέρει
«Οι συνδαιτυμόνες με τα σύννεφα. Ιδιοσυγκρασία, μετασχηματιστική ιδιομορφία και ιδιοσυστασία. Το πέρασμα της ύλης στην επιφάνεια του χαρτιού – μελάνη, κάρβουνο, γραφίτης. 21 Οκτώβρη 2022 Παρ.16:13R.
Κόπηκες ποτέ με χαρτί; Αστραποβόλι, Monamour?; Πετράδια. Ένα ιδιόχειρο σχέδιο που αποδίδει τα ανθρώπινα δάκτυλα. Η σε εξέλιξη παλμική γραφή των κατά συρροή οβάλ. ( - αρθρώσεις και συναισθησία). Η ταχύτητα κίνησης προς τις προθέσεις εκ του χρόνου μετακινήσεις και μεταμορφώσεις του κάθε σύννεφου μέσα από το φως. Ρέμπραντ. 12/10/2022 Τετάρτη 15:03 μ.μ.
Χωρίς κείμενο. 15:00 μ.μ. Σταγόνα»
Η έκθεση ανοίγει στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι στις 12 Δεκεμβρίου 2021.
Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία 1075. Τηλ. 22762605.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα 5.30 – 8.00 μ.μ, Τρίτη- Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 – 8.00 μ.μ.. Σάββατο 10.30-12.45 μ.μ. Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία.- Τηλ. 22762605.
Η έκθεση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.
Για τον Αντρέα Καρούσιο
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόταση της φίλης Γκλόριας Κασσιανίδου να προλογίσω την έκθεση του Αντρέα Καρούσιου.
Είχα την τύχη και συνάμα τη χαρά να δω, στον ίδιο αυτό χώρο, την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη η οποία μου προκάλεσε ισχυρή εντύπωση. Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις με το ίδιο δυνατό στίγμα. Για ποιό στίγμα, για ποιό στοιχειώδες ιδίωμα, για ποια πρωτογενή εντύπωση κάνω λόγο;
Ο Καρούσιος ζωγραφίζει με διάθεση αντιπαλότητας και συνθηκολόγησης συνάμα πασκίζοντας για το μέτρο. Εγγράφει στην επιφάνεια του την αγωνία για το μέτρο όπως ο Martin Heidegger το ορίζει σε διάλεξη που εκφώνησε η δεκαετία του ’50 με τίτλο “Ποιητικά κατοικεί ο άνθρωπος”. Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο αν ο άνθρωπος είναι ικανός να αντιληφθεί την “ενδιάμεση διάσταση”, να καταμετρήσει δηλαδή (μεταφορικά) την απόσταση ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, τότε μπορεί να αντιληφθεί και την ουσία του ιδίου του Είναι. Σε αυτή τη θεωρητική βάση τοποθετώ τη ζωγραφική του Αντρέα Καρούσιου. Κάθε έργο του αποτελεί, θα έλεγα, σύζευξη της ουράνιας με την επίγεια ζώνη, του πραγματικού με το φανταστικό, του στερεού και συμπαγούς με το ρευστό και εύπλαστο, του χαοτικού με το απτό. Πρόκειται για μια ζωγραφική που δεν αφηγείται αλλά καλεί τον θεατή να μυηθεί σε μια συνθήκη εικονιστική που εγγυάται αναμφίβολα πάγιες εικαστικές αξίες από τη μια και στοχαστικά επιτεύγματα από την άλλη.
Ο καλλιτέχνης αναζητά το μέτρο και σίγουρα το βρίσκει. Το μαρτυρούν η πληρότητα της επιφάνειας, άλλοτε νηφάλια και άλλοτε υπέρμετρα θυελλώδης. Στην παρούσα ενότητα το χρώμα έχει εκδιωχθεί προς όφελος της τονικότητας. Ρευστότητα, διαφάνεια, άπνοες και επίπεδες χρωματικές επικαλύψεις, πηγαίες χειρονομιακές διατυπώσεις, αίσθηση συνθετικής αποπεράτωσης, σχεδιαστικές κλιμακώσεις, εξισορροπήσεις και παραβάσεις συνιστούν μεταξύ άλλων την υφολογική ταυτότητα των έργων.
Το έργο του Καρούσιου αποτελεί κεφάλαιο στη ιστορία της ζωγραφικής του τόπου. Μαζί με λίγους άλλους σύγχρονους του, διακηρύττει με σθένος και εκφράζει με προσήλωση την ιερότητα της πρακτικής που λέγεται ζωγραφική. Την υπηρετεί με τόση ευθύνη, που οποιαδήποτε τεχνική ή ιδεολογική συμβατικότητα από μέρους του, θα τον καθιστούσε αμήχανο. Ζωγραφίζει με γνώμονα το συναίσθημα,. Αποζητά και οδηγείται σε μια περιπλοκότητα που θα μπορούσε να θεωρηθεί το πρώτιστο ιδίωμα του έργου του. έχω την εντύπωση ότι αποπερατώνει το έργο του πριν καλά-καλά εμπλακεί στην έναρξη του. Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί για τον ίδιο στόχευση αλλά μέσο και δίοδο προς μια χωρίς προμελέτη αποπεράτωση.
Η ιστορία της ζωγραφικής στην Κύπρο γράφτηκε και εξακολουθεί να γράφεται σ’ αυτήν εδώ την γκαλερί. Διαμαντής, Κάνθος, Κισσονέργης, Οικονόμου, Φουκαράς, Ολύμπιος, Νικοδήμου, Μίχλης, Σκαπούλη και τόσοι άλλοι όπως και ο Αντρέας Καρούσιος απόψε, μας υπενθυμίζουν ότι η τέχνη του ποείν είναι συνυφασμένη με την ανάγκη του ανθρώπου να αντιληφθεί την ουσία της ύπαρξης του μέσα από την καταγωγή του, το μέτρο του, τη δική του αλήθεια.
Σάββας Χριστοδουλίδης
Εικαστικός / Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick