Υφ. Πολιτισμού|Η Νικοδήμου σφράγισε με το έργο της την εικαστική σκηνή της Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.8.2023
Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου και οι λεπτομέρειες για την κηδεία της σπουδαίας εικαστικού

Βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της ζωγράφου Ελένης Νικοδήμου, εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μιας δημιουργού, όπως λέει, που σφράγισε με το έργο και τη δημόσια παρουσία της την εικαστική σκηνή της Κύπρου τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η διακεκριμένη εικαστική δημιουργός απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 68 ετών.

Η Ελένη Νικοδήμου γεννήθηκε το 1955 στην Άλωνα. Την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών της στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Παλλουριωτίσσης στη Λευκωσία ακολούθησε η φοίτηση στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε., νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) κατά τα έτη 1973-1977. Ένα χρόνο αργότερα, το 1978, εγγράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts), απ’ όπου αποφοιτά το 1983 έχοντας σπουδάσει ζωγραφική και χαρακτική.

Εργάστηκε στη Cité Internationale des Arts από το 1981 μέχρι το 1984, ενώ υπήρξε υπότροφος της γαλλικής Κυβέρνησης (1981-1983 και 1987-1988), του ΕΟΜΜΕΧ (1980) και του Ιδρύματος Λεβέντη (1985-1986). Το έτος 1986 διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Matisse, τον οποίο είχε προκηρύξει η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο.

Παρουσίασε δουλειά της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι, την Αθήνα, τη Λευκωσία, τη Λισαβώνα, καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως στην 16η και η 17η Μπιενάλε Χαρακτικής της Λιουμπλιάνας το 1985 και το 198, την 2η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη το 1986, και την 8η Μπιενάλε Χαρακτικής της Νορβηγίας, επίσης το 1986.

Προστίθεται ότι η Ελένη Νικοδήμου ήταν και διακεκριμένη αθλήτρια στίβου στις μεσαίες αποστάσεις και στον ανώμαλο δρόμο. Άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες από την ηλικία των 14 ετών, ούσα ακόμη μαθήτρια.

«Χαρακτηριστικό του πάθους και της αποφασιστικότητάς της είναι το γεγονός ότι αγωνιζόταν όχι μόνο στη δική της ηλικιακή κατηγορία, αλλά και στις κατηγορίες των νεανίδων και των γυναικών, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίζει μεγαλύτερες σε ηλικία αθλήτριες» αναφέρεται. Παράλληλα με τις σπουδές της στην Αθήνα, προπονείτο με τον διεθνούς φήμης Ούγγρο προπονητή Μιχάλι Ιγκλόι, ενώ υπήρξε και μέλος τόσο της Εθνικής ομάδας στίβου της Ελλάδας, όσο και της αντίστοιχης Εθνικής Κύπρου.

Πάνω από όλα η Ελένη Νικοδήμου ήταν μια μεγάλη εικαστική δημιουργός, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου. «Πίσω από τα αφηρημένα έργα της κρύβεται ένας πολύπλοκος, ευαίσθητος και συνάμα δυναμικός, ψυχικός κόσμος. Ακόμα και όταν ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι ζωγράφιζε μεγάλους μνημειακούς πίνακες. Με μεγάλη δεξιότητα δούλευε τις πολυεπίδεδες ‘ματιέρες’, για τις οποίες μιλούσε πάντα με μεγάλη περηφάνεια, και κεντούσε λεπτομέρειες με κλωστή» συμπληρώνεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι ήταν «τελειομανής» και αφιέρωνε πολύ χρόνο και κόπο σε κάθε έργο μέχρι να αποφασίσει ότι ήταν ολοκληρωμένο.

Κάθε έκθεση αντικατόπτριζε τις ανησυχίες και τα όνειρα της («Οι Φύλακες Άγγελοι δεν έχουν πια Φτερά» το 2003, «Διάλεξε τον Φόβο σου» το 2011), αλλά και τις αναμνήσεις και εμπειρίες από τη ζωή της στην Άλωνα («Με μολύβι και κλωστή....» το 2018). Μέσα από την έκθεση της «Ντοκουμέντο» το 2012 είχε το θάρρος να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική και οικονομική κατάσταση του τόπου μας, συμπληρώνεται.

«Την Ελένη Νικοδήμου εξάλλου πάντα χαρακτήριζε μια αφοπλιστική ειλικρίνεια και αμεσότητα. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε στη συγγραφή και κατάφερε, παρά τα σοβαρά προβλήματα με την υγεία της, να ολοκληρώσει το βιβλίο της "Ταξίδι στη βροχή". Είναι αυτοβιογραφικό και αναφέρεται στη ζωή της στην Άλωνα, τα φοιτητικά της χρόνια στην Αθήνα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την εισβολή, τις σπουδές της στο Παρίσι. Με ιδιαίτερη γραφή αυτό το νέο έργο της Ελένης Νικοδήμου είναι ένα προσωπικό αφήγημα που, όπως και τα ζωγραφικά της έργα, είναι μοναδικό» προστίθεται.

Όπως σημειώνει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η Ελένη Νικοδήμου «μας αφήνει την Τέχνη της, ένα σπαρακτικό στην επίπονη χειρωνακτική χειρονομία του σώμα δουλειάς, το οποίο θα μας μεταδίδει πάντοτε την ασίγαστη αγάπη της δημιουργού του για τη ζωή».

Καταληκτικά το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήρια στο σύζυγό της, Raphael Ryx, και σε όλη την οικογένεια της.

Την Τρίτη η κηδεία της σπουδαίας Κύπριας εικαστικού

Η Γκαλερί Γκλόρια, με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook, ανακοίνωσε την ημερομηνία της κηδείας της Ελένης Νικοδήμου.

«Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, αδελφή και θεία Ελένη Νικοδήμου από την Άλωνα που απεβίωσε στις 26.8.2023, κηδεύουμε την Τρίτη 29.8.2023 και ώρα 5:00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άλωνα και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη της να παραστούν.

Οι τεθλιμμένοι:

Ο σύζυγος, τα αδέλφια και λοιποί συγγενείς

Αντί στεφάνων παρακαλούμε όπως γίνονται εισφορές στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και για το Φιλανθρωπικό Σωματείο ‘Παναγία η Καρδακιώτισσα’ στην Άλωνα».

Δείτε την ανάρτηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης