Γράφει η Μερόπη Μωυσέως
Ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται τον Μάιο στη Λευκωσία τοποθετεί τη συζήτηση για τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου σε ακαδημαϊκό επίπεδο και θέτει τον όρο «Socially Engaged Design» προ των ευθυνών μας
Η Μαρίνα και η Δέσποινα Χατζηλουκά είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τη Σχεδία, μια ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 2009 και επικεντρώνεται στην προώθηση του συμμετοχικού σχεδιασμού στην Κύπρο.
Στρέφοντας το ενδιαφέρον τους ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον και στη συμμετοχή του κοινού στον επαναπροσδιορισμό και την «επανοικειοποίηση» του δημόσιου χώρου, οι Μαρίνα και Δέσποινα Χατζηλουκά στοχεύουν στην κινητοποίηση των νέων σχεδιαστών και οποιουδήποτε δημιουργικά σκεπτόμενου συμπολίτη τους, μέσα από διαλέξεις, συμμετοχικά εργαστήρια και διεπιστημονικά εγχειρήματα.
Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι και η πραγματοποίηση, τον ερχόμενο Μάη, ενός συνεδρίου με τίτλο «Socially Engaged Design Conference 2014».
«Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία στις 3 και 4 Μαΐου 2014 και στοχεύει στην πραγμάτευση της σχέσης του socially engaged design με την ανάπτυξη του αστικού τοπίου στην Κύπρο», αναφέρουν σε σημείωμά τους για το συνέδριο. Θέτουν, δε, τα ερωτήματα: Πώς αντιλαμβάνονται οι διάφοροι επαγγελματίες σχεδιαστές και ακαδημαϊκοί τον όρο socially engaged design και ποιος είναι ο βαθμός χρήσης του στην κυπριακή πραγματικότητα;
Οι διοργανώτριες του συνεδρίου, πάντως, αντιλαμβάνονται τον εν λόγω όρο ως εξής: «Αποτελεί κλάδο του design ο οποίος καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα. Πιστεύουμε πως στόχος του είναι να προσφέρει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη. Ασχολείται συγκεκριμένα με τη βελτίωση των κοινωνικών θεσμών σε συνεργασία με τις άμεσα επηρεαζόμενες κοινωνικές ομάδες. Προϋποθέτει τη συμμετοχή των κοινωνών σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού, από την αρχή της έρευνας, την ανάπτυξη της σχεδιαστικής ιδέας, των δοκιμών, την παραγωγή του τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας, και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων».
Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, μηχανικούς και στο ευρύτερο κοινό το οποίο επηρεάζεται από την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση μιας περιοχής. Έρχεται, δε, σε μια επείγουσα συγκυρία, κατά την οποία η συζήτηση για τον δημόσιο χώρο, τη διεκδίκηση και την προστασία του, έχει καταλάβει τη δημόσια σφαίρα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και των έντυπων ΜΜΕ.
Μετά τη λήξη του συμποσίου θα κυκλοφορήσει επίσημη έκδοση με τα συμπεράσματα και το υλικό από τα εργαστήρια.
Ο δημόσιος χώρος
Γιατί είναι τόσο σημαντική η κοινωνική διεκδίκηση του δημόσιου χώρου;