Συνέντευξη στον Νίνο Φένεκ Μικελλίδη | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η βραβευμένη για την εξαιρετική ταινία της «Για το σώμα και τη ψυχή» με τη Χρυσή Άρκτο της φετινής Μπερλινάλε, Ουγγαρέζα σκηνοθέτρια Ίλντικο Ενιέντι, είχε παραμείνει για χρόνια άγνωστη στο εκτός της πατρίδας της κινηματογραφόφιλο κοινό, παρόλο που πριν από 27 χρόνια είχε κάνει μια εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση στις Κάννες κερδίζοντας τη Χρυσή Κάμερα (Camera d' Or) για την ταινία της «Ο εικοστός μου αιώνας».
Με τη νέα της, δίκαια βραβευμένη, δοσμένη με ποίηση και σουρεαλιστικές πινελιές, ταινία της, η Ενιέντι κατάφερε μέσα από μια (ασυνήθιστη, πρέπει να πω) ταινία έρωτα, να μας μιλήσει για τη σύγχρονη κοινωνία μας, μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η έλλειψη αισθημάτων και ηθικών αρχών.
Συναντήσαμε τη σκηνοθέτρια στο Βερολίνο, πριν από την απονομή των βραβείων, η οποία, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μας μίλησε για την ταινία της και τα θέματα της.
Πώς σας ήρθε η ιδέα για την ταινία; Ήταν κάτι που διαβάσατε;
Ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία έρωτα. Και, αφού έψαξα, σκέφτηκα να την τοποθετήσω σε ένα σφαγείο.
Στοίχισε πολύ;
Όχι.
Έχετε αρκετά χρόνια, νομίζω, να έρθετε σε φεστιβάλ με ταινία σας...
Ναι, πάρα πολλά... Τα τελευταία χρόνια γύριζα τηλεταινίες για την HBO της Ευρώπης.
Θυμάμαι, η πρώτη σας ταινία ήταν στις Κάννες...
Ναι, το 1989, με τον «Εικοστό μου αιώνα», που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα...
Η σφαγή των ζώων μου θύμισε το ντοκιμαντέρ του Ζορζ Φρανζί «Το αίμα των ζώων», που τότε τη χρησιμοποιούσε ως μεταφορά για να μιλήσει για τους θανάτους, τις σφαγές στα πεδία των μαχών του Β´ παγκόσμιου πολέμου.
Ναι, τη γνωρίζω την ταινία.
Στη δική σας ταινία, η σφαγή των ζώων πιστεύω πως επηρεάζει το χαρακτήρα των προσώπων σας...
Είναι το μέρος εργασίας τους και είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Φαινόταν η πιο κατάλληλη επιλογή, όταν μάλιστα ήθελα να δείξω με πόση ορθολογική ωμότητα η κοινωνία μας σήμερα αντιμετωπίζει το θέμα της ζωής και του θανάτου.
Η σκηνοθέτιδα κατά την παραλαβή της Χρυσής Άρκτου, της κορυφαίας διάκρισης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
