Με το μότο «Κατανοώ και Συγχωρώ το Παρελθόν, Αγαπώ και Δημιουργώ το Μέλλον», το FNM επαναπροσδιορίζει τον παραδοσιακό ρόλο των μουσείων στις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ στοχεύει στην αναζωογόνηση της πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων. Για να επιτευχθεί αυτό, το πρότζεκτ θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό μουσείο οπτικοακουστικών αρχείων, ξεναγήσεις, μια κατασκήνωση και ένα φεστιβάλ, τα οποία θα προωθήσουν την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική επανενεργοποίηση των Βαρωσίων. Το έργο στοχεύει στην αφύπνιση των πολιτών, καλλιεργώντας τον δημόσιο διάλογο και δημιουργώντας καλλιτεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συμμετοχικές δράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου.
Για την υλοποίηση του FNM, το Ίδρυμα Πιερίδη και το KP10 θα εργαστούν προς την επανεύρεση του κοινού παρελθόντος των Κυπρίων μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου προσωπικών ιστοριών, τόπων και αντικειμένων που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Το ψηφιακό μουσείο θα δημιουργηθεί μέσω της συλλογής ποικίλου υλικού: αναμνήσεις που θα παρουσιαστούν -μεταξύ άλλων- σε ηχητική και οπτική μορφή, φωτογραφίες και κείμενα από το παρελθόν αλλά και νέα ευρήματα. Το μουσείο θα είναι προσβάσιμο σε όλους και το ψηφιακό αρχείο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται οργανικά μέσω από συνεχή έρευνα, πληροφορίες που θα συλλέγονται και συλλογικές συνεισφορές. Η συμβολή θα προέρχεται τόσο από άτομα που έζησαν στο Βαρώσι ή σε άλλα μέρη της Αμμοχώστου, από άτομα που ζουν στην πόλη τώρα, όσο και από το ευρύτερο κοινό του οποίου η Αμμόχωστος “άγγιξε” τις ζωές τους.
Οι κύριες δραστηριότητες θα αφορούν τόσο τον δημόσιο χώρο όσο και τις προσωπικές ιστορίες των ατόμων και θα περιλαμβάνουν φυσικές εκδηλώσεις και πρακτικά εργαστήρια για την παράδοση και την αναβίωσή της. Περιπατητικές ξεναγήσεις με ηχητικούς οδηγούς θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να περιηγηθούν στην Αμμόχωστο με τις μνήμες του παρελθόντος και των σημερινών κατοίκων της. Η καλοκαιρινή κατασκήνωση θα φέρει νέους από όλες τις κοινότητες κοντά για να να μάθουν εκ νέου την ιστορία της Κύπρου με μια πιο αντικειμενική προσέγγιση,. Τέλος, το φεστιβάλ θα συνδέσει τις δύο πλευρές της Αμμοχώστου μέσω της μουσικής και των εικαστικών τεχνών.
Το έργο του Famagusta New Museum επωφελείται από επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του Active Citizens Fund Κύπρου, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων EEA και Norway Grants 2014-2021.