Παράθυρο logo
Queens of Syria | επίκαιρο ντοκιμαντέρ στο Ριάλτο
Δημοσιεύθηκε 07.03.2018 10:21
Queens of Syria | επίκαιρο ντοκιμαντέρ στο Ριάλτο

Επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία που οφείλει να έχει κάθε μεγάλος οργανισμός και με ανεβασμένες τις κεραίες στα όσα συμβαίνουν γύρω μας, το Θέατρο Ριάλτο επιλέγει να τιμά τη Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, με το ντοκιμαντέρ Queens of Syria (Βασίλισσες της Συρίας).

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2014, έχει θέμα πενήντα γυναίκες από τη Συρία οι οποίες είναι πια εξόριστες στην Ιορδανία και το 2013 παρουσιάζουν σε μια θεατρική παράσταση τη δική τους εκδοχή των Τρωάδων, της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας που αναδεικνύει τα δεινά των γυναικών σε καιρό πολέμου. Η ευριπίδεια τραγωδία δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να εκφράσουν το δικό τους αίσθημα της εξορίας και της απώλειας.

Παράσταση και ταινία

Η Γιασμίν Φεντά υπογράφει τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι βασισμένο στις πρόβες της ομάδας των πενήντα γυναικών που δεν υπήρξαν ποτέ πριν ηθοποιοί, μέχρι και την πρώτη τους παράσταση, που δόθηκε στο Αμμάν το 2013.
«Πάντοτε ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε πραγματικότητα. Κι όμως, αυτό συνέβη εξαιτίας όσων περνάει η χώρα μου. Δεν ήθελα να γίνει έτσι», σημειώνει μια από τις γυναίκες αυτές στο διαφημιστικό βίντεο της παράστασης.


Στο ντοκιμαντέρ, που αφηγείται την εμπειρία των γυναικών και τη σημασία της παράστασης για τις ίδιες, αναφερόμενη στην αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη μια από τις συμμετέχουσες εξηγεί: «Το έργο μιλά για κάτι που είναι πραγματικό για εμάς. Είναι παράξενο το πώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται» για να συμπληρώσει μια συμπρωταγωνίστριά της: «Η Εκάβη είναι σαν κι εμένα. Έχασε τους αγαπημένους και την οικογένειά της. Ήταν κι αυτή βασίλισσα στο σπιτικό της, όπως κι εμείς. Η Εκάβη λέει ’κάποτε διαφέντευα αυτόν τον τόπο και τώρα είμαι ένα τίποτα’. Αυτές είμαστε εμείς τώρα».

Το ντοκιμαντέρ Queens of Syria τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι.

Τραγικά επίκαιρο

Από το 2013, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Σύροι είναι πρόσφυγες, τουλάχιστον όσοι έχουν δηλωθεί επίσημα. Η Ιορδανία έγινε «σπίτι» για περισσότερους από 600 χιλιάδες. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Αμμάν, γεννήθηκε και η ιδέα της παράστασης και του ντοκιμαντέρ που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αύριο στο Ριάλτο της Λεμεσού.
«Έφτασα στο απόγειο της θλίψης μου», σημειώνουν οι γυναίκες της Συρίας κρατώντας η μια το χέρι της άλλης. «Όπως ο Ευριπίδης, έτσι και η Γιασμίν Φεντά γνωρίζει ότι πρόκειται για θλίψη που δεν λέει –ούτε θέλει– να φύγει, και καθώς η προσφυγική τους ιδιότητα εδραιώνεται και οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την επιστροφή τους σε μια κατεστραμμένη χώρα, ο θρήνος τους δεν θα έχει τελειωμό», γράφει ο κριτικός του περιοδικού Variety για την ταινία.

+ Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αύριο, Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο σε συνδιοργάνωση με το Βρετανικό Συμβούλιο. Διάρκεια 70 λεπτά. Διάλογοι στα αραβικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 77777745.