Το μεταναστευτικό, η διαφορετικότητα, η κοινωνική αποδοχή και η ξενοφοβία είναι οι βασικές θεματικές του PLURAL + Youth Video Festival, το οποίο διοργανώνεται και φέτος από τη Συμμαχία Πολιτισμών του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τον οργανισμό Visual Voices, ο οποίος εδρεύει στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού, νέοι μέχρι και 25 χρονών από διάφορες χώρες του κόσμου δίνουν το δικό τους μήνυμα εστιάζοντας στα παραπάνω κοινωνικά θέματα, παρουσιάζοντας ένα βίντεο μικρής διάρκειας. Συγκεκριμένα πάνω από χίλιες συμμετοχές έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση προερχόμενες από περισσότερες από εβδομήντα χώρες, για να καταλήξουν τελικά στην Κύπρο μόνο οι ογδόντα που θα αξιολογούνταν από το Visual Voices.
[caption id="attachment_88861" align="aligncenter" width="800"]

Όπως κι έγινε, με τον οργανισμό να επιλέγει τις έντεκα πιο δυνατές οπτικογραφημένες ιστορίες, που θα προβληθούν στο πλαίσιο μίας ειδικής εκδήλωσης την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Σπίτι της Συνεργασίας, ανάμεσά τους και μία κυπριακή συμμετοχή. Φέτος το Visual Voices σαν νέο μέλος αυτού του φεστιβάλ, απονέμει το βραβείο «Peace Advocacy», σε μία από τις ταινίες της επιλογής του. Όπως ανέφερε η διευθύντρια και συνιδρυτής του οργανισμού, Μαρίνα Νεοφύτου «Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Arman Zafari, για την ταινία του “A Diary of a Blackhead". Το βίντεο στάλθηκε από τη Φιλανδία όπου ζει τώρα μόνος του, ωστόσο ο Αρμάν είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν». Η απονομή του βραβείο πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Αμερική.
Μέσα από τα μάτια των παιδιών
«Κριτήριο για την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στην επικείμενη εκδήλωση, είναι κατά πόσο ‘απαντούν’ στη θεματική του φεστιβάλ. Ωστόσο λαμβάνονται υπόψιν και πιο τεχνικά θέματα που αφορούν για παράδειγμα τη σκηνοθεσία, για τα οποία είχαμε τη βοήθεια του Αντώνη Πουλιάση», όπως συμπληρώνει η διευθύντρια του Οργανισμού. Εντούτοις, αυτό που καθιστά σημαντική αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι μπορούμε να «δούμε μέσα από τα μάτια των παιδιών και των νέων τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τέτοια σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και τον τρόπο που θέλουν να τα εκφράσουν στον υπόλοιπο κόσμο», όπως υπογραμμίσει η κυρία Νεοφύτου.
Αναφερόμενη δε στις κυπριακές συμμετοχές η ίδια δεν δηλώνει ικανοποιημένη, αφού για φέτος η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Ωστόσο «Ως οργανισμός ξεκινήσαμε ήδη να επισκεπτόμαστε σχολεία με σκοπό να ενημερώσουμε τους μαθητές για αυτή την πρωτοβουλία και να τους προτρέψουμε να στείλουν τις δικές τους συμμετοχές ή και ιδέες για το επόμενο φεστιβάλ. Σαν Visual Voices μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο και στα τεχνικά θέματα επομένως όποιος νέος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά και νέοι μέχρι 25 ετών στις εξής κατηγορίες: 5-12 ετών, 13-17 ετών και 18-25 ετών.