Παράθυρο logo
Ross Daly: «Η μουσική υπάρχει ως διάσταση ζωής»
Δημοσιεύθηκε 10.04.2018
Ross Daly: «Η μουσική υπάρχει ως διάσταση ζωής»

Με τρία εργαστήρια από τον Ross Daly, την Κέλλυ Θωμά και τον Μιχάλη Κουλουμή και με μια συναυλία στο Θέατρο Δέντρο, ξεκινά τη δράση του το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος.

Πρόκειται για το παράρτημα του εργαστηρίου που διατηρεί για περισσότερο από 10 χρόνια ο Ross Daly, ο διάσημος ιρλανδικής καταγωγής δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας.

Ο Ross Daly είναι συχνός επισκέπτης της Κύπρου και αυτή τη φορά εκτός από το εργαστήρι που θα δώσει ο ίδιος, θα παρουσιάσει μια συναυλία την Παρασκευή 13 Απριλίου στο Θέατρο Δέντρο με την μόνιμη συνεργάτιδά του, Κέλλυ Θωμά, και τρεις Κύπριους μουσικούς: τους Μιχάλη Κουλουμή, Ευριπίδη Δίκαιο και Γιάννη Κουτή.

Ποια είναι η δράση του Λαβύρινθου και πόσο σημαντική είναι η έναρξη του κυπριακού παραρτήματος; Απαντούν ο Ρος Ντέιλι και οι υπεύθυνοι του Λαβύρινθου Κύπρου.

Οπως σημειώνει ο Ρος Ντέιλι, «ο Λαβύρινθος εξελίχθηκε σταδιακά ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της κάθε εποχής όπως τις αντιληφθήκαμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε σε αυτό το 'εγχείρημα'. Δεν μπορώ να πω ότι προκειται για μια συγκεκριμένη ιδέα που στη συνέχεια υλοποιήθηκε σύμφωνα με κάποιες αρχικές προδιαγραφές. Ίσως και για αυτό το λόγο η ονομασία Λαβύρινθος είναι τόσο κατάλληλη, πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι μας περιμένει πίσω απο την επόμενη στροφή. Απλώς ακολουθούμε και υπηρετούμε τη δική του πορεία όσο καλύτερα μπορούμε.»

Δεν είναι λίγα 36 χρόνια για έναν θεσμό ο οποίος μάλιστα λειτουργεί σε ένα απομονωμένο χωριό της Κρήτης. Θέτετε κάθε φορά νέους στόχους για το εργαστήρι; Ποιοι είναι αυτοί; Τι θα θέλατε να παίρνουν μαζί τους οι μαθητές σας φεύγοντας από το Χουδέτσι;

Ο Λαβύρινθος όντως υπάρχει εδω και 36 χρόνια αλλά στη σημερινή του μορφή και στο συγκεκριμένο τόπο [Χουδέτσι] λειτουργεί από το 2002. Ο βασικός μας στόχος είναι πάντα ο ίδιος: η μύηση των μαθητών μας στο μαγικό χώρο της μουσικής [η δική μας ειδικότητα είναι στην «τροπική» μουσική] και να προσφέρουμε τις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για μια «βιωματική» μαθητεία σε αυτήν. Λέγοντας «βιωματική» μάθηση εννοώ ότι ο δάσκαλος και ο μαθητής μοιράζονται έστω για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μια κοινή καθημερινότητα που, πέρα από την ώρα του μαθήματος, προβλέπεται να συνυπάρξουν και στο τραπέζι για φαγητό, και στην παρέα στις άλλες ώρες εκτός μαθήματος και γενικώς σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής ώστε να αντιληφθούν τη μουσική ως κάτι στα πλαίσια ενός τρόπου ζωής και όχι ξεκομμένα από αυτό. Ελπίζουμε πάντα ότι οι μαθητές μας θα πάρουν φεύγοντας καταρχήν μια βαθύτερη εμπειρία και σχέση με την ίδια τη μουσική. Πέρα από αυτό μας ενδιαφέρει βέβαια να πάρουν μια αναβαθμισμένη τεχνική κατάρτιση και ένα διευρυμένο ρεπερτόριο, αλλά πάνω από όλα μια εμπιστοσύνη στις δικές τους ικανότητες και στην δική τους μουσική αλήθεια.

Για κάποιο λόγο που είναι και για μένα άγνωστος, αυτή η μουσική είναι απλώς ένα σημαντικό μέρος της ίδιας της φύσης μου

Πώς προέκυψε η καταρχήν ενασχόλησή σας με την παραδοσιακή και τροπική μουσική; Τι σας προσφέρει μετά από τόσα χρόνια;

Η δική μου σχέση με το συγκεκριμένο είδος της μουσικής που ασχολούμαι προέκυψε μετά από μια μακριά πορεία σε διάφορα όργανα και διάφορα είδη. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι, για κάποιο λόγο που είναι και για μένα άγνωστος, αυτή η μουσική είναι απλώς ένα σημαντικό μέρος της ίδιας της φύσης μου. Αυτό που μου προσφέρει είναι μια ολοκληρωμένη σχέση με την «διάσταση» της ζωής που λέγεται μουσική και που είναι, κατά την άποψή μου, μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της ζωής μας. Λέγοντας 'διάσταση' το εννοώ κυριολεκτικά. Όπως ο χώρος και ο χρόνος είναι διαστάσεις της ύπαρξης, έτσι και η μουσική υπάρχει ως διάσταση ζωής.»

Έχετε «αναστήσει» ένα κρητικό χωριό με την εκεί παρουσία σας. Περιμένατε κάτι τέτοιο; Αντανακλά αυτό, το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτό το είδος μουσικής;

Δεν μπορώ να πω ότι περίμενα κάτι τέτοιο και σίγουρα δεν στόχευα σε αυτό. Αυτό θα ήταν κάπως αυθαίρετο και ίσως υπεροπτικό εκ μέρος μου. Εγώ επικεντρώνομαι στο κομμάτι της μουσικής εκπαίδευσης και σε οτιδήποτε συνάδει με αυτό. Έτσι θέλω να πιστεύω ότι δεν ξεφεύγω από το «δρόμο» μου. Φυσικά εαν προκύπτουν θετικές προεκτάσεις από τη δουλειά μας στην τοπική κοινωνία εγώ χαίρομαι πάρα πολύ, αλλά θεωρώ ότι το χωριό πρέπει να ζει και να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των κατοίκων του. Πέρα από αυτό βέβαια όντως διαπιστώνω ένα αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου γενικότερα για το είδος της μουσικής με το οποίο ασχολούμαστε εμείς στο Λαβύρινθο και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Αυτό όχι επειδή πιστεύω ότι η μουσική με την οποία ασχολούμαστε εμείς είναι «καλύτερη» από οποιαδήποτε άλλη (γιατί δεν είναι), αλλά επειδή αυτό απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε περισσότερα πράγματα με περισσότερους ανθρώπους.
Όλες οι μουσικές διανύουν μια πορεία μέσα από το χρόνο περνώντας από τον έναν άνθρωπο στον άλλον: κάθε μουσική, όσο σύγχρονη κι αν είναι, κάπου στηρίζεται σε γνώσεις που έρχονται από ένα προηγούμενο χρόνο και από ανθρώπους αυτής της προηγούμενης εποχής

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική; Είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν αναλογιστούμε τον τεράστιο όγκο μουσικής παραγωγής σήμερα, τα πολλά ρεύματα, τους -άλλοτε ψαγμένους και άλλοτε ισοπεδωτικούς- ήχους της σύγχρονης μουσικής. Ποια είναι η θέση της παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη μουσική παραγωγή;

Προτού απαντήσω σε αυτό, ίσως θα έπρεπε να κάνω μια διευκρίνηση σχετικά με τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην «παραδοσιακή μουσική». Καταρχάς δεν γνωρίζω εγώ ο ίδιος να υπάρχει καμία μουσική που δεν ανήκει σε κάποια παράδοση με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Όλες οι μουσικές διανύουν μια πορεία μέσα από το χρόνο περνώντας από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Άλλες έχουν μια ιστορία με πολύ μεγάλο βάθος στο χρόνο, ενώ άλλες έχουν μια συντομότερη ιστορία άρα «βαφτίζονται» ή σύγχρονες ή μοντέρνες ή όπως θέλει ο καθένας. Άλλες μουσικές βρίσκονται σε συγκεκριμένους τόπους και ονομάζονται «τοπικές παραδόσεις» ενώ άλλες πάλι δεν περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο τόπο και θεωρούνται «παγκόσμιες» ή υπερτοπικές παραδόσεις. Ωστόσο όλες διανύουν μια πορεία μέσα από το χρόνο και κάθε μουσική, όσο σύγχρονη κι αν είναι, κάπου στηρίζεται σε γνώσεις που έρχονται από ένα προηγούμενο χρόνο και από ανθρώπους αυτής της προηγούμενης εποχής. Για μένα, το να ξεχωρίζουμε μια συγκεκριμένη μουσική και να την ονομάζουμε «παραδοσιακή» είναι μάλλον ένα λάθος που δημιουργεί πολλές και διάφορες παρανοήσεις στη συνέχεια. Συνήθως όταν λέμε παραδοσιακή μουσική αναφερόμαστε σε μουσικές τοπικού τύπου τις οποίες θεωρούμε ότι έχουν περισσότερη σχέση με το παρελθόν από ότι έχουν με το παρόν ή το μέλλον και μάλιστα στις οποίες το δημιουργικό κομμάτι ανήκει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στο παρελθόν. Εδώ εγώ προσωπικά βρίσκω μια αντίφαση που δημιουργεί παρά πολλά προβλήματα.
Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους αντιλαμβάνονται την παράδοση ως μια δυναμική διαδικασία που επιστρατεύει τη συσσωρευμένη γνώση του παρελθόντος σε μια τωρινή δημιουργική διαδικασία

Για μένα, αυτό που βρίσκω να έχει πολύ ενδιαφέρον στην εκάστοτε παράδοση η οποία έχει μια σημαντική πορεία μέσα από το χρόνο είναι η διαχρονικότητα που βρίσκουμε να έχουν ορισμένα «προϊόντα» αυτής της παράδοσης. Το διαχρονικό είναι αυτό που έχει μια ισορροπημένη σχέση με τις τρεις διαστάσεις του χρόνου (παρελθόν, παρόν και μέλλον). Δηλαδή κουβαλάει όλη τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του παρελθόντος, διεγείρει και ενεργοποιεί τη σημερινή καλλιτεχνική δράση και δημιουργικότητα, και αρθρώνει μια πρόταση προς το μέλλον. Η «παράδοση» με αυτή την έννοια όμως βρίσκεται μάλλον σε μια θέση διαμετρικά αντίθετη απο αυτήν της «παράδοσης» ως κειμήλιο ενός παρελθόντος που συχνά βρίσκεται περισσότερο στη φαντασία μας παρά στην πραγματικότητα. Συνεπώς, η παράδοση είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία για μένα και όχι ένα τελικό προϊόν. Το τελικό προϊόν ειναι το έργο διαχρονικής αξίας, δηλαδή που αποδεικνύει και ξανά αποδεικνύει την αξία του σε κάθε εποχή στηριζόμενο στο δικό του εσωτερικό περιεχόμενο. Δεν χρειάζεται τα δεκανίκια της συντήρησης και της διατήρησης, καθώς με δική του δύναμη «μιλάει» σε ανθρώπους που είτε υπήρχαν 200 χρόνια πριν, θα υπάρξουν 200 χρόνια μετά ή υπάρχουν σήμερα. Βέβαια, δεν είναι όλα όσα συναντάμε σε μια παράδοση διαχρονικής αξίας. Μάλλον κάποια, σχετικά λίγα, πράγματα σε κάθε παράδοση έχουν αυτή την ιδιότητα. Άλλα πολλά πράγματα υπάγονται μάλλον σε συνήθειες που απλώς διαιωνίζονται. Καθώς θεωρώ ότι οι συνήθειες πηγάζουν από την πιο αδύναμη πλευρά του εαυτού μας απλώς δεν με ενδιαφέρουν ως καλλιτεχνική έκφραση.

Έχοντας κάνει αυτή την απαραίτητη για μένα διευκρίνηση, πιστεύω ότι διαφορετικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό που αντιλαμβάνονται ως παράδοση για διαφορετικούς λόγους. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους αντιλαμβάνονται την παράδοση ως μια δυναμική διαδικασία που επιστρατεύει τη συσσωρευμένη γνώση του παρελθόντος σε μια τωρινή δημιουργική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό η έννοια της αυθεντικότητας υπάρχει μονάχα ως μια αναμέτρηση του καθενός με τον ίδιο του τον εαυτό, δηλαδή με το ταλέντο του, με τις γνώσεις του, με τα βιώματα του, με τα οράματά του, και με όλα τα στοιχεία που, από τη μία, τον καθιστούν μια μοναδική ύπαρξη και, από την άλλη, τον ενώνουν με όλους τους άλλους ανθρώπους.
Πιστεύω ότι η Κύπρος, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν και που αντιμετωπίζει και σήμερα, είναι ένας τόπος με μια πολύπλευρη και έντονη μουσική ζωή

Έχετε επισκεφτεί πολλές φορές την Κύπρο. Ένα σχόλιο για την έναρξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος Κύπρου και ακόμη ένα για τους μουσικούς που εργάζονται εδώ.

Όντως έρχομαι πολλά χρόνια στην Κύπρο και παρακολουθώ τη μουσική ζωή του νησιού όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι η Κύπρος, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν και που αντιμετωπίζει και σήμερα, είναι ένας τόπος με μια πολύπλευρη και έντονη μουσική ζωή. Στο Λαβύρινθο στην Ελλάδα πάντα είχαμε και έχουμε πολλούς και καλούς μαθητές από την Κύπρο και, για μένα, ήταν απλώς θέμα χρόνου κάποιοι από αυτούς να ενδιαφερθούν να μεταφέρουν κάτι από την εμπειρία τους στη χώρα τους.

Εμείς βλέπουμε αυτές τις κινήσεις πάρα πολύ θετικά και μάλιστα μας ενδιαφέρει πολύ τα διαφορά παραρτήματα του Λαβυρίνθου που προκύπτουν πια σε διάφορα σημεία του κόσμου να αναπτυχθούν σε κάθε τόπο σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αυτού χώρου και όχι ως copy/paste αυτού που κάνουμε στο Χουδέτσι στην Κρήτη. Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν το Λαβύρινθο της Κύπρου έχουν μια πολύχρονη σχέση με το Λαβύρινθο και έχουν καταλάβει σε βάθος το εγχείρημα αυτό και για αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή δημιουργικά και ποιοτικά και ότι ο Λαβύρινθος της Κύπρου θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφο μέλος της «οικογένειάς» μας.
Το κυπριακό κοινό είναι και θερμό και ώριμο και αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα μια ευχάριστη πρόκληση να παίξουμε για τον κόσμο αυτό

Πιστεύετε πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο για την ανάπτυξη της παραδοσιακής και τροπικής μουσικής; Βλέπετε να ενδιαφέρει κοινό και μουσικούς;

Πιστεύω ότι ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τη μουσική αυτή και ότι, αν κάνουμε εμείς σωστά τη δουλειά μας, θα μπορέσουμε να την καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο.

Τι εισπράττετε κάθε φορά που δίνετε μια συναυλία στην Κύπρο;

Το κυπριακό κοινό είναι και θερμό και ώριμο και αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα μια ευχάριστη πρόκληση να παίξουμε για τον κόσμο αυτό.

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος

Η Χριστίνα και η Στέφανη Πολυκάρπου είναι υπεύθυνες για το κυπριακό παράρτημα του Λαβύρινθου Κύπρου. Οι δυο τους μίλησαν στο «Π» για την έναρξη λειτουργίας του Μουσικού Εργαστηρίου, τη μελλοντική του δράση και στόχους.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Λαβύρινθου Κύπρου; Πώς ακριβώς θα λειτουργεί το κυπριακό παράρτημα; (αν θεωρείται παράρτημα)

Βασικός στόχος του παραρτήματος του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος στην Κύπρο είναι η ανάδειξη και η συνέχιση του έργου του Εργαστηρίου που έχει ως βάση το χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη, πάνω από 10 χρόνια τώρα, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ross Daly.

Μέσα από τα εργαστήρια/σεμινάρια μουσικής που διοργανώνουμε και εμείς εδώ στην Κύπρο για πρώτη φορά, δίνεται η ευκαιρία στα άτομα που θα τα παρακολουθήσουν, να έρθουν σε μία πρώτη, ή μία βαθύτερη επαφή με τροπικές μουσικές παραδόσεις, δηλαδή με μουσικές που χρησιμοποιούν ως πρωταρχική ύλη τους μουσικούς τρόπους, ή αλλιώς ήχους και μακάμια. Έτσι στόχος μας είναι η διοργάνωση σεμιναρίων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, παράλληλα με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν σημαντικοί εκπρόσωποι-μουσικοί από τον κόσμο της τροπικής μουσικής. Θέλουμε πρωτίστως να προσφέρουμε στους ανθρώπους στην Κύπρο που ασχολούνται με τέτοιες μουσικές παραδόσεις την ευκαιρία να έρθουν σε μια πιο ουσιαστική επαφή με αυτές μέσα από τα εργαστήρια, με διδασκάλους τους καλύτερους μουσικούς του είδους, με τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν μια ολόκληρη βδομάδα, σε μια πολύ φιλική και ανθρώπινη βάση, με ό,τι πολύτιμο και ιδιαίτερο συνεπάγεται αυτό.

Θα συνεχιστούν σε τακτική βάση τα σεμινάρια που προσφέρει ο Λαβύρινθος αυτή την περίοδο;

Όπως γίνεται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στην Κρήτη όπου είναι η βάση του Λαβυρίνθου, αλλά πλέον και στην Ισπανία, Ιταλία και Καναδά, έτσι και στην Κύπρο τα σεμινάρια θα διοργανώνονται μία φορά το χρόνο όπως και τώρα, και εάν υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, τότε ίσως μέσα στην υπόλοιπη χρονιά να προσφέρουμε κάτι αντίστοιχο στους μουσικούς του νησιού, αλλά και σε άτομα που θα θελήσουν να έρθουν από το εξωτερικό.

Υπάρχει ενδιαφέρον από το κυπριακό κοινό για την παραδοσιακή και τροπική μουσική; Πώς ανιχνεύεται αυτό το ενδιαφέρον;

Είναι βέβαιο πως οι Κύπριοι, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, αναζητούν όλο και περισσότερο και επιδιώκουν την ενασχόληση με την παραδοσιακή και γενικότερα την τροπική μουσική περνώντας, τις περισσότερες φορές, ακόμα και χρόνια στο εξωτερικό για τη μελέτη της. Κάποιοι επιστρέφουν φέρνοντας στο νησί όλη αυτή τη γνώση, και πλέον παραδοσιακές μουσικές παίζονται όλο και συχνότερα σε όλο το νησί, σε διαφορετικά είδη εκδηλώσεων και διδάσκονται όχι μόνο με ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και στα δημόσια μουσικά γυμνάσια και λύκεια της Κύπρου όπου το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο, και αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Ο κόσμος της παραδοσιακής-τροπικής μουσικής, περιλαμβάνει πλέον και ονόματα Κύπριων μουσικών, που όχι μόνο αναπαράγουν τις μουσικές τις οποίες γνώρισαν και μελέτησαν αλλά δημιουργούν καινούργιο έργο, βασισμένοι στον πλούτο γνώσεων που πλέον κατέχουν καλά.

+ Μουσικοί Δρόμοι - Συναυλία Τροπικής Μουσικής με τους Ross Daly [λύρα, τάρχου, ραμπάμπ, σάζι), Κέλυ Θωμά (λύρες), Μιχάλη Κουλουμή (βιολί), Γιάννη Κουτή (ούτι), Ευριπίδη Δίκαιο (κρουστά) την Παρασκευή 13 Απριλίου στο Θέατρο Δέντρο. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο και μοναδικό άκουσμα με ποικίλα ηχοχρώματα, με παραδόσεις μουσικής και πολιτισμών σε σύγχρονες πρωτότυπες συνθέσεις όλων των μουσικών που συμμετέχουν. Ώρα έναρξης: 20:30. Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό / 12 ευρώ μειωμένο (μαθητές / φοιτητές / άνεργοι / συνταξιούχοι). Πληροφορίες τηλ. 70007102.

+ Τα μουσικά εργαστήρια ξεκινούν στις 10 Απριλίου και έχουν ως εξής: 

  • «ΜΑΚΑΜ ΩΣ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗ», με τον Ross Daly: Σε αυτό το σεμινάριο, ο Ross Daly θα παρουσιάσει στους μαθητές την χαρακτηριστική φρασεολογία του κάθε Μακάμ, μέσα από το ομαδικό παίξιμο και την ανάλυση ενός επίλεκτου ρεπερτορίου, από κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά και περιεκτικά κομμάτια από το καθένα / 10 – 15 Απριλίου 2018 [Τρίτη: 17:00 – 20:00, Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00, Κυριακή: 10:00 – 13:00] στον Χώρο Δίπλα στα Καλά Καθούμενα, Νικοκλέους 21, Στοά Φανερωμένης, Λευκωσία

  • «ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», με τον Μιχάλη Κουλουμή: Μέσα από επιλεγμένα χειρόγραφα κομμάτια, ο Μιχάλης Κουλουμής θα μελετήσει τα χαρακτηριστικά της τέχνης της ερμηνείας του βιολιού στην Ανατολική Μεσόγειο / 10 – 15 Απριλίου 2018 [Τρίτη: 17:00 – 20:00, Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00, Κυριακή: 10:00 – 13:00] στον χώρο Ταχτ Ελ Καλέ, Οθέλλου 5-7, Λευκωσία.

  • «ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ», με τη Κέλυ Θωμά: Στο σεμινάριο αυτό η Κέλυ θα δουλέψει μαζί με την ομάδα, μια επιλογή από κομμάτια συνθετών σύγχρονης τροπικής μουσικής, καθώς και κάποιες παραδοσιακές μελωδίες. Χωρίς τη χρήση παρτιτούρας, αλλά με πολλή επανάληψη, οι μαθητές θα κληθούν να αποστηθίσουν τις συνθέσεις και μαζί με την Κέλυ να τις ενορχηστρώσουν με τη χρήση δυναμικών, αρμονίας, συχνοτικών σχέσεων, στολισμού, παραλλαγών και άλλων ιδεών που θα προκύψουν στη διαδικασία / 10 – 15 Απριλίου 2018 [Τρίτη: 17:00 – 20:00, Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00, Κυριακή: 10:00 – 13:00] στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Λεύκωνος 8, 1011,  2ος όροφος, Διαμέρισμα 5, δίπλα στην Πλατεία Φανερωμένης.


 

Για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα σεμινάρια και για ερωτήσεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.labyrinthcyprus.com / Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 99 941006 / 99 583947.