Παράθυρο logo
Ο πιανίστας Benjamin Grosvenor στην Κύπρο
Δημοσιεύθηκε 30.09.2019 10:08
Ο πιανίστας Benjamin Grosvenor στην Κύπρο

Ο διακεκριμένος σολίστας Benjamin Grosvenor από το Λονδίνο, μιλά στο «Π», με αφορμή τη συμμετοχή του στη φθινοπωρινή συναυλία της Δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου (CCO), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, στο Θέατρο Παλλάς, στις 20:30. 

Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στη φθινοπωρινή συναυλία της Δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου;

Ανυπομονώ πραγματικά για την αποψινή συναυλία. Θα είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε αυτό το κονσέρτο Mozart, κάτι που με κάνει πολύ ενθουσιασμένο, όπως επίσης και το γεγονός πως θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον μιας ορχήστρας δωματίου, όπως είναι η CCO.

Γιατί απαντήσατε θετικά σε αυτή την πρόταση;

Μεγάλο ρόλο έπαιξε το ότι σπούδασα στην Royal Academy of Music με τους ιδρυτές της ορχήστρας και με τον Nihat γνωριζόμαστε πολύ καλά. Έτσι όταν μου ζητήθηκε, με χαρά αποφάσισα να έρθω και να δω από κοντά αυτά το υπέροχο έργο που κάνουν στην Κύπρο. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που επισκέφθηκα τελευταία φορά τη χώρα σας και ανυπομονούσα πάρα πολύ να έρθω ξανά.

Τι θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το κοινό από εσάς, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συναυλίας;

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει κομμάτια όπως το Ancient Dances & Airs του Ottorino Respighi και δύο έργα του Wolfgang Amadeus Mozart,  το 9ο Kονσέρτο για πιάνο με σολίστ εμένα και τη 25η Συμφωνία σε Σολ ελάσσονα.

Είναι αξιοθαύμαστο το μήνυμα που θέλει να περάσει η ορχήστρα και μεγάλος ο στόχος που έχει θέσει

Τι γνώμη έχετε για τη Δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου;

Εκτός από το μήνυμα που στέλνουν τέτοιου είδους ορχήστρες, η συμμετοχή μου μου δίνει επίσης την ευκαιρία να συνεργαστώ με άλλους καλλιτέχνες. Αν και εκτιμώ πολύ να παρουσιάζω σόλο κομμάτια στο πιάνο, το να δουλεύω μαζί με άλλους καλλιτέχνες, ενώνοντας τη μουσική μας, μπορεί ν’ αποτελέσει μια πολύ όμορφη εμπειρία. Ακόμη πιο ξεχωριστή μοιάζει, συμμετέχοντας σε μια ορχήστρα μουσικής δωματίου Κύπρου, χωρίς μάλιστα μαέστρο, κάτι που δίνει στα μέλη της την ευκαιρία να έχουν μια ανεξάρτητη «φωνή» και άμεση συνεργασία και συζήτηση με τους συναδέλφους τους. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό περιβάλλον.

Λένε ότι η μουσική δεν έχει σύνορα. Είναι μία παγκόσμια γλώσσα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους… Συμφωνείτε;

Είναι αξιοθαύμαστο το μήνυμα που θέλει να περάσει η ορχήστρα και μεγάλος ο στόχος που έχει θέσει. Η μουσική μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, που μιλούν άλλη γλώσσα. Άτομα από διαφορετικούς χώρους, που κουβαλούν διαφορετικές ιδέες, μπορούν να έρθουν κοντά, να ενωθούν και να εκτιμήσουν με τον ίδιο τρόπο τη μουσική. Η Western-Eastern Divan Orchestra, αποτελεί συχνά ένα παράδειγμα, για τη δύναμη που έχει η μουσική. Είναι μια ορχήστρα με έδρα τη Σεβίλλη, αποτελούμενη από μουσικούς από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως Αίγυπτο, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Συρία και την Ισπανία.

Έχετε μία λαμπρή επαγγελματική πορεία και πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό σας. Τι άλλο θα θέλατε να κάνετε ως μουσικός;

Οι φιλοδοξίες μου έχουν να κάνουν κυρίως με το ρεπερτόριο που θα ήθελα να παίξω. Ως πιανίστας έχω μπροστά πολλά με τα οποία θέλω να καταπιαστώ, πρέπει να φτιάξω το bucket-list μου.