Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού «NICOSSIENSES»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.6.2022

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού «Nicossienses» στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, το βιβλίο αποτελεί ένα αφιέρωμα στη Λευκωσία, είναι γραμμένο στην Ελληνική, Αγγλική και Τουρκική γλώσσα και περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον γνωστό φωτογράφο Αρούνα Βαλτένας.


Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στο χαιρετισμό τους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Νίκη Μαραγκού ήταν ένας πολύπλευρος άνθρωπος.


«Η σχέση της με τη γλώσσα - την αρχαία, τη βυζαντινή και τη νέα - είναι αυτό για το οποίο την θυμόμαστε. Βραβευμένη και με πολλές διακρίσεις ποιήτρια, συγγραφέας και ζωγράφος, δημιουργούσε για πάνω από τρεις δεκαετίες, αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο. Ήταν μια περιφανή Κύπρια, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που η απουσία της είναι αισθητή στο κόσμο της τέχνης, της λογοτεχνίας και όχι μόνο», πρόσθεσε.




Η Νίκη Μαραγκού στη Λευκωσία

Παρόλο, συνέχισε, που γεννήθηκε στη Λεμεσό, το βιβλίο, «μας αποκαλύπτει ότι η πόλη των αναμνήσεων της από την παιδική ηλικία μέχρι και το θάνατό της ήταν η Λευκωσία».


«Η Λεμεσός και η Αμμόχωστος είχαν την δική τους θέση στις μνήμες της Νίκης, αλλά το βιβλίο «Nicossienses» μας επιτρέπει, θα έλεγα, να πούμε χωρίς επιφύλαξη πως η αγαπημένη της ήταν η Λευκωσία. Νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια που ο Δήμος Λευκωσίας επανακυκλοφορεί το βιβλίο της αυτό. Ακραίες καταστάσεις που βίωσε η γενιά της, ήταν για τη Νίκη τυχερές συγκυρίες», συμπλήρωσε.


Ακολούθως η αδελφή της Νίκης Μαραγκού, Άννα, παρουσίασε το βιβλίο και ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Νίκη έγραψε το «Nicossienses» το 2005 «για να επαναφέρει το άλλο κομμάτι της πόλης μας στις ζωές μας και αυτό το έκανε συνειδητά πολύ πριν ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας».



«Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα της φιλίας με τον Λιθουανό Αρούνα Βαλτένας που γνώρισε τη Λευκωσία μέσα από τα μάτια της Νίκης. Οι μαυρόασπρες φωτογραφίες που συνοδεύουν το «Nicossienses» αποτυπώνουν τη Λευκωσία στην αλήθεια της ιστορίας της, δεν είναι διακοσμητικές, δεν είναι  τουριστικές, πονούν όσο πονούν και τα κείμενα της Νίκης.  Ο τίτλος Nicossienses προέρχεται από το βιβλίο του Ταγματάρχη Tankeerville J. Chamerlayne, «Lacrimae Nicossienses», δηλαδή τα δάκρυα της Λευκωσίας», σημείωσε.


Όπως είπε, «τούτο το βιβλιαράκι μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να τρυπώσουμε στον κόσμο της γιατί είναι οι δικές της σημειώσεις, είναι η περιγραφές της πόλης, ερώτων, δρόμων, ανθρώπων, αγορών, όπως αυτά βρέθηκαν στο δρόμο της ζωής της και τα αγκάλιασε εκείνα τα ανήσυχα χρόνια του 1960, αλλά και μετά το 1974».


Τέλος, αφηγήθηκε προσωπικές στιγμές της οικογένειάς τους.


(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΓΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;