Τα αστικά παιχνίδια στη Λεμεσό, το θέμα του 18ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.11.2022

Νοσταλγικές στιγμές από τις αλάνες, τους δρόμους και τις αυλές των σχολείων περασμένων χρόνων, αναμένεται να ξυπνήσει το 18ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, με θέμα «Τα παιδία παίζει: τα αστικά παιχνίδια της Λεμεσού» που οργανώνεται, το ερχόμενο Σάββατο (26/11), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», στη Λεμεσό.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους είπε πως το φετινό συμπόσιο θα εξετάσει το «πού ήμασταν, πού ήμαστε και πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα παραδοσιακά παιχνίδια με έναν σύγχρονο τρόπο, ώστε οι νέοι μας να τα δοκιμάσουν και ενδεχομένως οι εκπαιδευτικοί να τα διδάξουν».

Φέτος, συνέχισε, «μας απασχολεί το παιχνίδι, γιατί είναι ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές» προσθέτοντας ότι «λόγω της τεχνολογικής επανάστασης, όπου τα παιδιά παίζουν με τάμπλετ, κινητά, κονσόλες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και λόγω του ότι έχουν εξαφανιστεί οι συνοικίες, το παιχνίδι δεν φαίνεται να είναι τόσο δυναμικό στοιχείο στην καθημερινή ζωή».

Το παιχνίδι, όπως οι παλαιότεροι το γνωρίσαμε στις χωράφες, στους δρόμους και στις αυλές, ήταν μάθημα δημοκρατίας, τόνισε, προσθέτοντας πως «σου μάθαινε τους κανόνες που θέτει η ίδια η ομάδα που οργανώνει το παιχνίδι».

Ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετά παλιά παιχνίδια από οικογένειες και εισαγωγείς παιχνιδιών, από τη δεκαετία του '40 μέχρι τις μέρες μας και γίνονται σκέψεις για τον τρόπο αξιοποίησης τους και «γιατί όχι με τη δημιουργία ενός μουσείου παιχνιδιών ή με τη φιλοξενία τους σε ένα σχολείο που διαθέτει το χώρο, για να τα βλέπουν οι νεότεροι, είτε ως φυσικά αντικείμενα, είτε μέσα από εικόνες».

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, συνέχισε, δυο παιδιά θα κάνουν επίδειξη του παιχνιδιού «βασιλέας» (σκάλα), ενώ θα προβληθεί μικρό φιλμάκι με θέμα τα παιχνίδια της παλιάς Κύπρου «ώστε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα, με το σκεπτικό του πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση από το συμπόσιο, για να γίνουν μαθήματα στα σχολεία, έρευνες ή διαλέξεις».

Κύριος ομιλητής του 18ου Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας, που θα αρχίσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί στις 14:30, θα είναι ο ερευνητής, ποιητής Λούης Περεντός, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού, έχει ανακοινώσει το θέμα του 19ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2023, με εισηγήτρια την κ.Ινώ Χατζηπαύλου.

Συγκεκριμένα, το επόμενο Συμπόσιο θα ασχοληθεί με τον Σύνδεσμο Κυριών Λεμεσού, που όπως δήλωσε ο Μίμης Σοφοκλέους, «ήταν ένας σημαντικός ιστορικός σύνδεσμος που συνεχίζει τη δράση του στην πόλη μας».

Για το πρόγραμμα του Συμποσίου του 2023 και τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν, γίνονται δεκτές προτάσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;