Δάσος και Αγάπη

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.3.2023
Ξεκινώντας από το χωριό Γούρρι η Ελένη Φύλα μας καλεί σε μια επανασύνδεση με τη φύση

Η εικαστικός Ελένη Φύλα πραγματοποιεί το βιωματικό εργαστήριο Δάσος και Αγάπη με αφετηρία το ορεινό χωριό Γούρρι. Το Δάσος και Αγάπη είναι μια συνειδητή επανασύνδεση με τη φύση, με τέτοιους τρόπους που ενεργοποιούνται τα ένστικτα των ανθρώπων και η ικανότητά τους να αφουγκράζονται τον κόσμο με την καρδιά τους. Aπευθύνεται σε όσους αγαπούν τις βόλτες στη φύση και την εξερεύνηση των συναισθημάτων τους. Μια πολυδιάστατη ζωντανή βιωματική εμπειρία που προσαρμόζεται και συνδημιουργείται με τους/τις παρευρισκόμενους/ες. Οι δραστηριότητες διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση των παρευρισκόμενων αλλά και των καιρικών συνθηκών. Κάθε Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιεί δύο εργαστήρια, ένα ειδικά για παιδιά και το δεύτερο για ενήλικες.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Δάσος και Αγάπη;

Στα όχι και τόσο φωτεινά χρόνια του κορωνοϊού, πέρασα πολύ χρόνο στο μονοπάτι της φύσης στο Γούρρι, όπου διεξάγεται το Δάσος και Αγάπη. Κάθε φορά, συνειδητοποιούσα ότι η πιο ωραία στιγμή της μέρας μου ήταν, όσο υπήρχα μέσα στο μονοπάτι. Έτσι, μου δημιουργήθηκε μια πρώτη επιθυμία, να το μοιραστώ με κόσμο που θα μπορούσε να το εκτιμήσει αντίστοιχα.Η ιδέα του Δάσος και Αγάπη, γεννήθηκε στη φύση της Κρήτης, σε ένα παραμυθένιο σημείο, όπου έκανα ελεύθερη κατασκήνωση. Αξίζει να σημειώσω ότι το σχέδιο της ιδέας καταστρώθηκε (εννοώντας ότι έγραψα το κείμενο, δημιούργησα τη σελίδα, το περιεχόμενο κ.λπ.) στον Πύργο Τηλλυρίας, ένα μέρος που αντίστοιχα με εμπνέει και αγαπώ σαν την Κρήτη. Εξ ου, και η χαρακτηριστική φωτογραφία εξώφυλλου του Δάσος και Αγάπη στο Facebook είναι τα ονειρικά ψηλά σκέδρα... του Πύργου!

Πώς η εμπειρία σου ως εικαστικός υποστηρίζει το εργαστήρι;

Εκείνο το διάστημα, παρακολουθούσα το Ρerformance lab, ένα εγχείρημα του Κέντρου Τεχνών NiMAC και του ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος OpenUpEu, με την καθοδήγηση της υπέροχης Λίας Χαράκη. Η Λία, ήταν η πρώτη που πίστεψε στην ιδέα και με παρότρυνε να προχωρήσω. Και με αυτή την ευκαιρία την υπερευχαριστώ, γιατί μέσω των σεμιναρίων της και των συνεργατών της, τους οποίους εξίσου ευχαριστώ, μου έδωσαν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορέσω να υποστηρίξω την ιδέα μου! Το όραμα του Δάσος και Αγάπη είναι να δώσω πίσω, αυτά που στερήθηκα τόσο ως παιδί, όσο και ως παιδαγωγός στη συμβατική εκπαίδευση - φύση και συναισθήματα...!

4478820508459513 IMG 20220523 130530 498

4478820650035082 IMG 20230212 120843

Το δάσος μιλά;

Το δάσος είναι ένα θαυμάσιο μοντέλο άναρχης οργάνωσης. Αποτελείται από ζωντανούς οργανισμούς που αναπνέουν, κελαηδούν, φωτοσυνθέτουν, γεννούν, πεθαίνουν και ούτω καθεξής..

Πώς αλλάζει τη συνειδητότητα η επαφή με τη φύση;

Η επαφή με τη φύση στο εξωτερικό συνταγογραφείται επίσημα σε ασθενείς, ως θεραπεία. Άλλωστε, υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που το υποστηρίζουν. Επιπλέον, η παιδαγωγική του δάσους στο εξωτερικό, είναι απλά, μια ακόμη επιλογή εκπαίδευσης. Στην Κύπρο, αυτού του είδους η αντιμετώπιση, βρίσκεται για την ώρα, σε πρωτόλεια στάδια. Έτσι για το νησί μας, η ιδέα του Δάσος και Αγάπη είναι καινοτόμα! Κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, το οποίο έδωσε ζωή στο Δάσος και Αγάπη. Η ιδέα είναι τόσο καινούργια για το νησί, που πιστεύω δεν μπορεί ακόμη να είναι βιώσιμη χωρίς την υποστήριξη μιας χορηγίας. Η αρωγή του υφυπουργείου είναι πολύτιμη, γιατί έτσι μπορώ να προσφέρω την εμπειρία αυτή δωρεάν στον κόσμο.

4478821023604979 IMG 20230213 220521 784

Πώς ανταποκρίνονται στο εργαστήριο τα παιδιά και πώς οι ενήλικες;

Ο λόγος που ακόμα πιστεύω στο Δάσος και Αγάπη είναι γιατί κάθε φορά βλέπω την ευχάριστη αλλαγή στους/στις συμμετέχοντες/ουσες, πριν και μετά. Ο ελάχιστος στόχος των εργαστηρίων είναι κάθε ομάδα να γνωριστεί μεταξύ της και να επικοινωνήσει. Κάθε εργαστήριο συνδιαμορφώνεται με τους/τις παρευρισκόμενους/νες. Ξεκινούμε με έναν κύκλο γνωριμίας στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και συνεχίζουμε στο μονοπάτι της φύσης. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας χρησιμοποιώ βιωματικές ασκήσεις που ενεργοποιούν την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, την επικοινωνία, την επικέντρωση στο εδώ και τώρα. Κάθε εργαστήριο είναι διαφορετικό γιατί αλλάζει η σύσταση των ατόμων, άρα και οι ανάγκες της ομάδας. Μα και το ίδιο το μονοπάτι αλλάζει - η βλάστηση, η θερμοκρασία, η ποσότητα του νερού στο ποτάμι.

4478821231541386 IMG 20230307 131731 806

4478821626639846 IMG 20230308 112009 317

Τι έμαθες για τον εαυτό σου και τους άλλους με την εμπειρία αυτή;

Αυτό που επιβεβαιώνω κάθε φορά είναι η σπουδαιότητα του «συμφάγομεν» ! Η καίριας σημασίας στιγμή που μοιραζόμαστε το φαΐ και τις σκέψεις μας, κάνοντας πικ-νικ στη φύση! Είναι η κορύφωση του εργαστηρίου και έχει μεγάλη σημασία στη συσπείρωση της ομάδας. Στους ενήλικες προσφέρω τοπικό κρασί ή και την παραδοσιακή ζιβανία ως επισφράγισμα της συνάντησης. Με τα παιδάκια μου ψήνουμε τσάι ή πίνουμε σπιτική λεμονάδα παρέα. Η διαδικασία αυτή είναι αρχέγονη και ενεργοποιεί μηχανισμούς που έχουμε παραβιάσει στη σύγχρονη εποχή - συνήθως τρώμε μόνοι μας, στο πόδι ή στο αυτοκίνητο. Το Δάσος και Αγάπη δεν είναι κάποια θαυματουργή μέθοδος. Ουσιαστικά με την καθοδήγησή μου, το περιβάλλον αναγκάζει τους/τις παρευρισκόμενους/νες να σβήσουν τις μηχανές και να παραδοθούν στον ρυθμό της φύσης. Τον φυσικό τους ρυθμό δηλαδή.

4478821371904812 IMG 20230308 115634 716

* Τα εργαστήρια Δάσος και Αγάπη πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11:00-12:30 και 14:30-17:00 μέχρι τις 9 Απριλίου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικώς ή στέλνωντας γραπτό μήνυμα στο τηλ. 99592168 ή από τη σελίδα του εργαστηρίου στο Facebook (@Δάσος και Αγάπη) ή instagram (@dasoskagapi). Παρακαλούμε ενημερώστε μας εάν είστε ελληνόφωνος/η ή αγγλόφωνος/η και την ηλικιακή σας ομάδα 0-3 ετών (συνοδεία από ενήλικα) / 3-6 ετών / 6-12 ετών / 12-18 ετών / 18 + / 65 +.​​​​​​ Το Δάσος και Αγάπη στην παρούσα φάση είναι μια ευγενική χορηγία του Υφυπουργείου Τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;