Τρωάδες: «ένα αντιπολεμικό έργο»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.6.2018

Μία τραγωδία η οποία δεν επιδιώκει την κάθαρση όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Π», ο σκηνοθέτης του έργου «Τρωάδες», το οποίο ανοίγει την Κυριακή 1η Ιουλίου το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, Αντρέας Χριστοδουλίδης, γεγονός σπάνιο για μία αρχαία τραγωδία. Πρόκειται για ένα «αντιπολεμικό έργο», όπως το χαρακτήρισε. Αναφερόμενος δε στη σκηνοθετική απόδοση του έργου, επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος ο λόγος του Ευριπίδη, όσο και η ομάδα ηθοποιών με τους οποίους δούλεψε, αποτέλεσαν για τον ίδιο σημαντικά στοιχεία για την έμπνευσή του.


Με τη σειρά της η ηθοποιός Έλενα Χατζηαυξέντη –η οποία υποδύεται την Ανδρομάχη- μια μάνα που έχασε το γιο της στον πόλεμο- αναφέρθηκε στη δυσκολία του να νιώσεις αφενός και να μεταδώσεις αφετέρου ως ηθοποιός τόσο πόνο, όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις ξαναζήσει μια τόσο μεγάλη απώλεια. Είναι η στιγμή που αναρωτιέσαι γιατί όπως συμπλήρωσε, «Γιατί να γίνεται πόλεμος;. Τότε κατανοεί κανείς  ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν και τέρατα, εάν χάσουν τη συνείδησή τους».

Ένα έργο που αναδεικνύει τη δύναμη των γυναικών, σε συνθήκες πολέμου αλλά και απρόσμενης απώλειας όλων όσων μέχρι πρότινος είχαν είναι οι «Τρωάδες» που ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους Εκάβη-την οποία υποδύεται η Έρικα Μπεγέτη- θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια, θα δοθούν ως λάφυρα πολέμου στους Αχαιούς, ενώ ο μικρός Αστυάνακτας, γιος του Έκτορα και της Ανδρομάχης, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. Ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός επισημαίνει για άλλη μια φορά τα «έργα» της ανθρώπινης φύσης. Μια ιστορία που (συνεχώς) επαναλαμβάνεται…

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία και ελεύθερη απόδοση κειμένου: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά – Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική και μουσική διδασκαλία: Ευαγόρας Καραγιώργης

Κίνηση: Γιώργος Δημόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Δημόπουλος

Διανομή: Έρικα Μπεγέτη (Εκάβη), Κρίστη Παπαδοπούλου (Κασσάνδρα), Έλενα Χατζηαυξέντη(Ανδρομάχη), Τίνα Λεωνορά (Ελένη), Σωτήρης Μεστάνας (Μενέλαος), Μανώλης Μιχαηλίδης(Ταλθύβιος), Βασίλης Χαραλάμπους (Αστυάναξ)

Χορός: Έφη ΧαραλάμπουςΣτάλω ΣτυλιανούΒασιλική ΑνδρέουΜαρία ΠογιατζήΜαρίλια ΧαριδήμουΕλένη ΟροκληνιώτηΕιρήνη Σαλάτα – Γεωργίου

Παραστάσεις:

1/07 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου (21:00), 3/07 στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου(21:00), 5/07 2018 στο Σκαλί Αγλατζιάς (21:00), 20/07 στο Αμφιθέατρο Μιτσερού (20:30), 30/07  στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου (20:30) (τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο φιλανθρωπικό σωματείο Αλκυονίδες) 26, 27, 28, 29 & 30/09 στο Αρχοντικό Αξιοθέας (20:30).



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ο Επιθεωρητής» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

«Μητέρα» του Ουαζντί Μουαουάντ στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

«Μητέρα» του Ουαζντί Μουαουάντ στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

«Μητέρα» του Ουαζντί Μουαουάντ στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ