Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Ω’

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.7.2021

Με την τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου (ω | «Σπονδαί»), στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη, ολοκληρώνεται η σειρά ηχογραφημένων αναγνώσεων που αγαπήθηκε από το κοινό και ξεχώρισε για την ποιότητα και το υψηλό της επίπεδο.


Είκοσι τέσσερις ηθοποιοί διάβασαν ισάριθμες ραψωδίες με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, χαρίζοντάς μας την εμπειρία του περιπετειώδους ταξιδιού του Οδυσσέα, ενός ταξιδιού ποτισμένου απ’ τη λαχτάρα και την αγωνία του νόστου, που ολοκληρώνεται με την πολυπόθητη επιστροφή του κεντρικού ήρωα του έπους στην πατρίδα του: την Ιθάκη.

Τη ραψωδία διαβάζει ο ηθοποιός Στέλιος Καυκαρίδης.

Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία / Μοντάζ / Μείξη 'Ηχου: Νικόλας Προκοπίου

Το podcast της Ραψωδίας Ω' μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Ερμής οδηγεί τις ψυχές των μνηστήρων στον Κάτω Κόσμο, όπου συναντιούνται με τις ψυχές του Αχιλλέα, του Πάτροκλου, του Αντίλοχου, του Αίαντα και του Αγαμέμνονα. Εκείνη τη στιγμή ο Αγαμέμνων διηγείται στον Αχιλλέα τι συνέβη μετά το θάνατό του και πώς εκείνος, ενώ επιβίωσε από τον πόλεμο, δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Ανάμεσα στους νεκρούς μνηστήρες ο Αγαμέμνων αναγνωρίζει έναν παλιό του φίλο, τον Αμφιμέδοντα, και τον ρωτά πώς κατέληξαν στον Άδη. Εκείνος του διηγείται όσα συνέβησαν, από την κωλυσιεργία και τα τεχνάσματα της Πηνελόπης μέχρι τη δοκιμασία με το τόξο και την εξόντωσή τους. Ο Αγαμέμνων εξυμνεί τη μυαλωμένη και πιστή Πηνελόπη, που δεν λησμόνησε ποτέ τον σύζυγό της. Για εκείνη θα γραφτεί τιμητικό τραγούδι, ενώ για την Κλυταιμνήστρα τραγούδι ταιριαστό με την αποτρόπαιη πράξη της.

Στο μεταξύ στην Ιθάκη ο Οδυσσέας μαζί με τον Τηλέμαχο φτάνουν στο κτήμα του Λαέρτη. Ο Οδυσσέας παρουσιάζεται σε αυτόν ως ξένος που είχε κάποτε φιλοξενήσει τον Οδυσσέα και ο οποίος επιθυμεί τώρα να του το ανταποδώσει. Ο Λαέρτης συγκινείται από την ιστορία· και ο Οδυσσέας δεν αντέχει και του αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητά του.

Την ώρα που στο κτήμα του Λαέρτη δειπνούν και γιορτάζουν την επιστροφή του Οδυσσέα, οι συγγενείς των μνηστήρων συγκεντρώνονται στην αγορά της πόλης για να εξετάσουν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση. Οι περισσότεροι αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση και έτσι κατευθύνονται αρματωμένοι στο κτήμα του Λαέρτη. Ενώ ετοιμάζεται να ξεσπάσει μάχη, η Παλλάδα Αθηνά κάνει την εμφάνισή της, προστάζοντας να δοθούν εκατέρωθεν όρκοι συμφιλίωσης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία