Παράθυρο logo
Ο big brother δεν προσέχει μόνο το Ισλαμικό Κράτος
Δημοσιεύθηκε 08.03.2016 12:14
Ο big brother δεν προσέχει μόνο το Ισλαμικό Κράτος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μας δείχνει ότι ο ρυθμός προσέγγισης νέων υποστηρικτών - μελών από το Ισλαμικό Κράτος, μέσω των αγγλόφωνων προσωπικών σελίδων ή λογαριασμών στο twitter, έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες. Αυτό έγινε μετά την οργανωμένη επιχείρηση των διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά του οργανωμένου ψηφιακού προσηλυτισμού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε το twitter για τη στρατολόγηση νέων μελών, προσεγγίζοντας ομοϊδεάτες του, που μιλούσαν αγγλικά.


Η απενεργοποίηση των σελίδων των χρηστών που είχαν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 περιόρισε την αύξηση των μελών του, ενώ σε μερικές περιπτώσεις εκμηδένισε τη μαζική προσέγγιση από ύποπτους χρήστες που είχαν άμεση διασύνδεση με τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με αναφορά του Προγράμματος κατά του Εξτρεμισμού, που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Τα στοιχεία της αναφοράς προέρχονται από την ανάλυση λίστας προσωπικών σελίδων ή λογαριασμών που προωθούσε το Ισλαμικό Κράτος στο twitter.


Η έρευνα εντόπισε ότι οι λογαριασμοί των αγγλόφωνων προφίλ που είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι και εξέφραζαν συμπάθεια προς το Ισλαμικό Κράτος ήταν λιγότεροι από 1.000, ενώ η δραστηριότητα των λογαριασμών αυτών ήταν κυρίως εσωστρεφής και περιορισμένη στο να συνομιλούν μεταξύ τους.
Η εταιρεία twitter Inc έχει για αρκετό καιρό βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη χαλαρή προσέγγισή της σε ζητήματα που αφορούν τη δημοσιοποίηση περιεχομένου και μηνυμάτων των χρηστών του twitter στους λογαριασμούς τους. Από την άλλη μεριά, άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Facebook Inc., άρχισαν να δραστηριοποιούνται πιο ενεργά στην επιτήρηση των μηνυμάτων και του περιεχομένου που δημοσιεύουν οι χρήστες τους.


Μετά την κλιμακούμενη άσκηση πιέσεων από τον Λευκό Οίκο, από υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, αλλά και από ομάδες πολιτών, το twitter ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ότι έκλεισε περισσότερους από 125.000 λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν σχέση με την τρομοκρατία. Οι λογαριασμοί αυτοί απενεργοποιήθηκαν από τα μέσα του 2015 και οι περισσότεροι από αυτούς διασυνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος.


Σε ανάρτησή της, η εταιρεία του twitter τόνισε ότι κλείνει λογαριασμούς που αναφέρονται από άλλους χρήστες, ενώ αύξησε το μέγεθος των ομάδων που επιτηρούν το περιεχόμενο των λογαριασμών, με αποτέλεσμα να έχει ταχύτερη αντίδραση στις αναφορές που δέχεται για ύποπτους λογαριασμούς.
Ο μέσος ημερήσιος όρος των tweets στη διάρκεια της έρευνας στους ύποπτους για σχέσεις με την τρομοκρατία λογαριασμούς ήταν 14,5 (υψηλότερος) τον Ιούνιο και 5,5 (χαμηλότερος) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Ο μέσος όρος αυτών που ακολουθούσαν έναν τέτοιο λογαριασμό (followers) ήταν από 300 έως 400 άτομα.


Ας σημειώσουμε πάντως ότι η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές οδήγησαν σε νέες μαζικές διαγραφές λογαριασμών κυρίως σε γαλλόφωνα και αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και μπορεί μεν να περιορίζεται η δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας. Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μεγάλος καβγάς ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την εταιρεία Apple, θέμα που θα δούμε αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα.


Η γραμμή ανάμεσα στην προστασία των πολιτών και τον σεβασμό της προσωπικής τους ζωής είναι τόσο μα τόσο λεπτή που παραβιάζεται συνεχώς. Στο όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας έχουν συμβεί ήδη τέρατα και όχι μόνο στο δίκτυο, αλλά και στην καθημερινότητα "υπόπτων". Το δίκτυο, έτσι κι αλλιώς, χρειάζεται επιτήρηση. Μέχρι πού, όμως;