Ο Πρόεδρος Μακάριος προσφωνεί ένα τεράστιο πλήθος λαού που είχε συγκεντρωθεί για άλλη μια φορά στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία για να διαδηλώσει την υποστήριξή του στον ηγέτη του. Έτος 1970. Απαρχή σοβαρών εσωτερικών εξελίξεων που μοιραία, και σύντομα, οδήγησαν μέχρι τη μεγάλη τραγωδία του καλοκαιριού του 1974. Στις 8 Μαρτίου 1970 έγινε δολοφονική απόπειρα κατά του Μακαρίου, που σώθηκε παρά το ότι είχε πληγεί, με πυρά στον αέρα, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε. Και ο λαός έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράστασή του.
Λίγο αργότερα, στις 15 Μαρτίου, δολοφονήθηκε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ενώ αποκαλύφθηκε και η ύπαρξη σχεδίου για πραξικόπημα με την ονομασία "Ερμής". Τον Μάιο του ίδιου χρόνου σημειώθηκε η πρώτη σύγκρουση του Μακαρίου με τους τότε τρεις μητροπολίτες, Άνθιμο, Γεννάδιο και Κυπριανό, οι οποίοι τώρα μόλις ανακάλυψαν ότι δεν συμβάδιζαν οι δυο ιδιότητες του Μακαρίου [αρχηγός της Εκκλησίας και αρχηγός του κράτους] και απαίτησαν την παραίτησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι τρεις μητροπολίτες ήσαν καθοδηγούμενοι από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία και ιδίως τον τότε πρεσβευτή της χούντας Κωνσταντίνο Παναγιωτάκο. Ήδη είχε προϋπάρξει η οργάνωση "Εθνικό Μέτωπο" που όμως κηρύχθηκε παράνομη στις 28.8.1969 και διαλύθηκε. Στην Αθήνα η στρατιωτική χούντα προσπαθούσε ήδη να "φάει" τον Μακάριο, που τον θεωρούσε το εμπόδιο στα σχέδιά της για την Κύπρο. Μέχρι που του είχε προτείνει να παραιτηθεί και να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης, μετακομίζοντας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μακάριος αρνήθηκε, και τότε αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί δυναμικά. Και από το 1971 βρέθηκε ξανά στην Κύπρο, μυστικά, ο στρατηγός Γρίβας, που ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β. Η σύγκρουση του Μακαρίου με την ελληνική χούντα κατέληξε με τη διαταγή της χούντας για πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, το 1974, πράγμα που οδήγησε και στην τουρκική εισβολή λίγες μόνο μέρες αργότερα, αλλά και στην πτώση της ίδιας της ελληνικής χούντας. Και καθ' όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, ο λαός έσπευδε μαζικά κι έδινε κάθε τόσο το "παρών" του, εκφράζοντας υποστήριξη στον εκλελεγμένο του ηγέτη. Τις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού μαρτυρεί και η συγκεκριμένη φωτογραφία του 1970.
