Παράθυρο logo
Το "επικίνδυνο" αυτοκίνητο
Δημοσιεύθηκε 27.11.2017
Το "επικίνδυνο" αυτοκίνητο

Χαχα! Η πρώτη αντίδραση στην είδηση είναι ότι το δικό μου αυτοκίνητο είναι του 2004. Επίσης άμα είσαι κολλημένος στην κίνηση το πολύ-πολύ να με ρίξει στον μπροστινό. Άντε, άμα έχει χιούμορ στον πίσω. Δεν είναι όμως εντελώς αστεία η κατάσταση. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές ότι τα "έξυπνα" αντικείμενα κινδυνεύουν από χάκερ. Και τα αυτοκίνητα είναι πλέον έξυπνα. Και σήμερα μας λένε ότι σε πέντε χρόνια το πολύ οι χάκερ κάποιας εχθρικής χώρας ή κακόβουλοι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να πάρουν μαζικά τον έλεγχο των περισσότερων αυτοκινήτων στους δρόμους μια πόλης, προκαλώντας αναπόφευκτα πολλούς θανάτους.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο παρουσίασε στη βρετανική κυβέρνηση ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων, ο καθηγητής Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου". Ο καθηγητής τόνισε ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει κατασκευασθεί μετά το 2005, διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευθούν ως "κερκόπορτα" για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως. Ακόμη και μερικά παλαιότερα οχήματα που έχουν κατασκευασθεί μετά το 2000, είναι δυνατό να έχουν την ίδια τύχη.

Ο καθηγητής τόνισε ότι πολλές ζωές μπορεί να κινδυνεύσουν και χαρακτηρίζει το ζήτημα "επείγον" από άποψη εθνικής ασφαλείας πλέον. Γι' αυτό, κάλεσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το ταχύτερο δυνατό, να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό των αυτοκινήτων τους. Όπως αναφέρει, τα σύγχρονα οχήματα παρέχουν "ανοικτές θύρες" στους χάκερ, με συνέπεια εχθρικά κράτη να είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους μιας χώρας. Και αυτό όχι με μεμονωμένο τρόπο όπως σε μια τρομοκρατική πράξη, αλλά ενορχηστρωμένα και σε μεγάλη κλίμακα. "Αν υπάρξει πολεμική κλιμάκωση με μια χώρα που διαθέτει ισχυρές κυβερνοδυνατότητες, θα φοβόμουν πολύ την κυβερνοπαραβίαση των οχημάτων. Πολλοί εχθροί μας είναι πυρηνικές δυνάμεις, αλλά κάθε χώρα με την ικανότητα να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση, θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια πολίτες χακάροντας τα αυτοκίνητά τους", προειδοποίησε.

Όπως εξήγησε, μόλις οι χάκερ "τρυπώσουν" στο όχημα, μπορούν να στείλουν μηνύματα στα φρένα του, να απενεργοποιήσουν το τιμόνι και να "κλειδώσουν" τους ανθρώπους μέσα στο αυτοκίνητό τους, καθώς επίσης να κάνουν άλλα πράγματα που κανείς δεν θα ήθελε να συμβούν". Γι' αυτό, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν υποχρεωτική την αναβάθμιση ασφαλείας του λογισμικού όλων των οχημάτων.

Ωστόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ήδη η πρώτη "δοκιμή" έγινε τον Ιούλιο του 2015 (https://goo.gl/U2hvvc) σ' ένα Jeep Cherokee. Ο συντάκτης του περιοδικού "wired" ζήτησε από δύο χάκερ να δουν τι μπορεί να κάνουν στο αυτοκίνητό του και αυτοί τα κατάφεραν. Το χειρότερο που του έκαναν ήταν να του απενεργοποιήσουν το γκάζι. Τι θα είχε γίνει όμως αν κακόβουλα κάποιος του είχε απενεργοποιήσει το φρένο;

Για την ώρα οι έρευνες προσανατολίζονται σε υπηρεσίες οι οποίες θα βρίσκονται στο "νέφος" και που θα παρακολουθούνται συνεχώς από τις εταιρείες. Όταν εντοπιστεί μια "παράλογη" συμπεριφορά, τότε θα μπορούν να παίρνουν πίσω τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ωστόσο, αυτή όπως και κάποιες άλλες λύσεις προσκρούουν στη νομοθεσία. Και μεταξύ μας, ποιος θέλει να παρακολουθούν συνεχώς το αυτοκίνητό του. Και τι γίνονται μετά τα δεδομένα. Πίσω στην αφετηρία, παιδιά.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς προς το αυτόνομο αυτοκίνητο. Θα έλεγα να σταματήσουμε, να πάρουμε μια ανάσα. Να κάνουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αυτόνομα και να τα προτιμούμε για τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Και στο αυτοκίνητο να γυρίσουμε πίσω... την εποχή που πηγαίναμε με πενήντα και ευχαριστιόμασταν την οδήγηση.