Ο πολεμιστής στο άλογο

Γιώργος Κακούρης Δημοσιεύθηκε 16.1.2018

«Δεν θέλω να τα βλέπω, όποτε πρέπει να περάσω από την πλατεία δεν βλέπω πια γύρω μου, είναι σαν να περνώ μέσα από τούνελ». Πολλοί μου το είπαν στα Σκόπια, σχολιάζοντας τα όσα έκανε η εθνικιστική κυβέρνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας, με το τερατωδών διαστάσεων άγαλμα με το όνομα «πολεμιστής στο άλογο» αλλά που εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει στον Αλέξανδρο Γ' τον Μακεδόνα.


Δεν συναντάς στους δρόμους της πρωτεύουσας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πολύ κόσμο που να είναι περήφανος για τα όσα έκανε η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE. Για τις γύψινες προσόψεις, για τα κακοφτιαγμένα αγάλματα διαφορετικών μεγεθών που φτιάχτηκαν κυρίως για να διοχετευτούν μίζες και σήμερα στέκονται στη σειρά σε μια γέφυρα στον Βαρδάρη. Για τα διακοσμητικά μεγάλα ξύλινα πλοία μέσα στον ποταμό στο ιστορικό κέντρο, τη στιγμή που ο ποταμός δεν φαίνεται να χωρούσε ποτέ πλεούμενο μεγαλύτερο από βάρκα. Ή για τη ρόδα του λούνα παρκ, τύπου London Eye που είδε σε κάποια φάση ο τότε πρωθυπουργός και είχε δώσει εντολή να χτιστεί στο άσχετο δίπλα από τον ποταμό.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι επιμένουν συναισθηματικά στο ζήτημα της ονομασίας, είναι το πόσο γελοία είναι για τους λογικούς κατοίκους της χώρας τα ύψη καπηλείας τα οποία έφτασαν οι κυβερνώντες τους για να χαϊδέψουν τα αφτιά των εθνικιστών και χτίζοντας πάνω στον ελληνικό εθνικισμό. Κανείς λογικός άνθρωπος στα Σκόπια δεν θεωρεί πως είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων ή ότι ο Αλέξανδρος ήταν… Σλάβος, αλλά απλώς προσδιορίζουν τους εαυτούς τους στη βάση της περιοχής στην οποία ζουν. Στην οποία κάποτε ζούσαν και Έλληνες, όπως κάποτε ζούσαν στο τμήμα της Μακεδονίας που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα και όλες οι άλλες εθνικότητες των Βαλκανιών.

Η Ελλάδα έμαθε να είναι φοβική απέναντί στους γείτονες της, και αντί για κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας έφτασε να φοβάται για αλυτρωτικές κινήσεις από ένα κράτος χωρίς εκτόπισμα στην περιοχή. Και καταλήγει να ενισχύει τους ακραίους και να δημιουργεί αυτό που φοβάται.

Μέχρι να τα βρουν πάντως, στα Σκόπια λειτουργούν ελληνικά καταστήματα και υπεραγορές, και οι γείτονες κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για διακοπές. Και ούτε θα αντιδράσουν αν αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μέγας». Και ούτε θα άφηναν την πρωτεύουσα στην κιτς κατάσταση που είναι σήμερα αν είχαν τα λεφτά να την αλλάξουν.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες