Η ΕΛΔΥΚ ασκείται

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 5.2.2018

Η φωτογραφία αυτή έχει ληφθεί στις 27 Ιουλίου του 1960. Όταν ακόμη η Κυπριακή Δημοκρατία οργανωνόταν σε ανεξάρτητο κράτος. Το ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα, η ΕΛΔΥΚ, βρισκόταν ήδη στην Κύπρο και είχε δημιουργήσει το στρατόπεδό της δυτικά της Λευκωσίας, κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα και επίσης κοντά στο χωριό Γερόλακκος. Στο στρατόπεδο εκείνο είχε παραμείνει μέχρι και τον πόλεμο του 1974. Την παρουσία στην Κύπρο στρατιωτικών αποσπασμάτων από την Ελλάδα (ΕΛΔΥΚ) και την Τουρκία (ΤΟΥΡΔΥΚ) προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Στη φωτογραφία λοιπόν, άντρες της ΕΛΔΥΚ μετέχουν σε στρατιωτική άσκηση με χρήση όλμων. Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή που παίρνει σκηνές από την άσκηση, είναι ο Πόλυς Γεωργάκης, από τους πρώτους κινηματογραφιστές του ΡΙΚ. Με φιλμ μαυρόασπρο τότε ακόμη. Εξάλλου και το ΡΙΚ μόλις τότε είχε δημιουργηθεί, οπότε με την ανεξάρτητη πλέον Κύπρο, ο έως τότε αγγλικός ραδιοφωνικός σταθμός (CBS) έγινε ημικρατικός οργανισμός και μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).


Τα δυο αποσπάσματα της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ είχαν έλθει στην Κύπρο από το 1959. Το τουρκικό απόσπασμα είχε ιδρύσει το δικό του στρατόπεδο κάπου κοντά στη Λευκωσία επίσης, σε περιοχή του χωριού Κιόνελι. Τα δυο αποσπάσματα βρέθηκαν σε αντιπαράθεση για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1963, κατά την κρίση που είχε προκληθεί τότε με την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων. Η σοβαρότερη όμως ανάμειξη και των δυο αποσπασμάτων στις κυπριακές εξελίξεις ήρθε βέβαια το 1974. Μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, η ΕΛΔΥΚ (που είχε αγωνιστεί και υποστεί και σημαντικές απώλειες) έχασε το στρατόπεδό της, αναδιοργανώθηκε και ίδρυσε άλλο νότια της Λευκωσίας. Η ΕΛΔΥΚ διοικείται από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Οι φαντάροι που φαίνονται στη φωτογραφία σε ώρα άσκησης θα πρέπει να ήσαν βέβαια από τους πρώτους που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο από την Ελλάδα. Πριν 58 χρόνια. Σήμερα, αν ζούνε ακόμη, θα είναι πλέον γεροντάκια με ηλικία γύρω στα 80 περίπου χρόνια. Και μάλλον θα θυμούνται ακόμη τα όποια συναισθήματα θα είχαν αισθανθεί τότε που, ντυμένοι στο χακί, είχαν βρεθεί για υπηρεσία στην Κύπρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες