Για να καταλάβω τι είναι το blockchain χρειάστηκε να μου το εξηγήσει κάποιος με μια μεταφορά: "Φαντάσου ότι έχεις ένα λογιστικό φύλλο το οποίο έχει χιλιάδες αντίτυπα σ' ένα δίκτυο υπολογιστών. Μετά φαντάσου ότι το δίκτυο αυτό είναι προγραμματισμένο να ενημερώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις αλλαγές στα φύλλα αυτά". Η πληροφορία που περιλαμβάνει ένα blockchain υπάρχει ως μια διαμοιρασμένη βάση δεδομένων. Η βάση δεν υπάρχει κάπου συγκεκριμένα, ούτε μπορεί κάποιος να την καταστρέψει. Τη φιλοξενούν εκατομμύρια υπολογιστές ταυτόχρονα και όλοι μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
Η πιο σημαντική εφαρμογή του blockchain σήμερα είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Έτσι ξεπετάχτηκε και το bitcoin, το κρυπτονόμισμα που αξίζει σήμερα εκατό φορές το βάρος του σε χρυσό (αν υποθέσουμε ότι έχει βάρος). Και να μην αναφέρω πόσες φορές έχω ακούσει στο σπίτι "αν είχαμε πάρει 10 bitcoins θα ήμασταν σήμερα πάμπλουτοι". Ε, δεν πήρα. Κρεμάστε με. Και η τεχνολογία blockchain θα πάρει την ανηφόρα μόνο όταν απεμπλακεί από εφαρμογές τύπου bitcoin που το μόνο που έκαναν είναι να δημιουργήσουν νέους τρόπους αισχρής κερδοσκοπίας για κάποιους επιτήδειους.
Τα νέα, ωστόσο, είναι ότι η τεχνολογία blockchain κίνησε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εγκαινίασε ένα παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το παρατηρητήριο-φόρουμ θα παρακολουθεί και θα προβάλλει τις κυριότερες εξελίξεις της τεχνολογίας αυτής, ενώ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ όσων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν χρήση της blockchain. Στο μέλλον αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερα τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πολλούς άλλους τομείς εκτός από τον χρηματοπιστωτικό, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί, από το 2013, σχέδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο "Ορίζοντας 2020". Μέχρι το 2020 πρόκειται να διαθέσει έως 340 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας blockchain.
Οι ευρωπαϊκοί φορείς καινοτομίας και οι επιχειρηματίες προσφέρουν ήδη λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία blockchain. Σημαντικοί παράγοντες παραδοσιακών τομέων, όπως τράπεζες, ασφαλιστικοί φορείς, χρηματιστήρια, υπηρεσίες εφοδιαστικής ή εταιρείες συμμετέχουν σε πιλοτικά σχέδια. Πολλά κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει την ανάληψη πρωτοβουλιών καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.
Το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ευρώπη να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, να συγκεντρώσει εμπειρία και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα. Θα συγκεντρώνει πληροφορίες, θα παρακολουθεί και θα αναλύει τάσεις, θα αντιμετωπίζει προκλήσεις και θα διερευνά το κοινωνικοοικονομικό δυναμικό της blockchain. Επίσης, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με πρακτικά ζητήματα, φέρνοντας σε επαφή τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Ευρώπης και προωθώντας ένα ανοικτό φόρουμ για ειδικούς στην τεχνολογία blockchain, φορείς καινοτομίας, πολίτες, παράγοντες της βιομηχανίας, δημόσιες καθώς και ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, προκειμένου να εξετάζουν και να αναπτύσσουν νέες ιδέες με στόχο τη μάθηση, τη συμμετοχή και τη συμβολή με ανοικτό τρόπο.
Η ConsenSys, ένας παγκόσμιος φορέας που έχει πλέον εδραιωθεί στην Ευρώπη, επιλέχθηκε ως εταίρος για την υποστήριξη της προβολής του παρατηρητηρίου στην Ευρώπη ύστερα από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πέρσι. Ως σημαντικό μέλος της κοινότητας blockchain, η ConsenSys θα συνδυάζει ισχυρή δέσμευση υπέρ της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain, υψηλή τεχνογνωσία και διασυνδέσεις με το παγκόσμιο οικοσύστημα της blockchain, καθώς και μια επιχειρηματική προσέγγιση συνεργασίας με ενδιαφερομένους και εμπειρογνώμονες στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες της Επιτροπής για τη λειτουργία του παρατηρητηρίου-φόρουμ της ΕΕ, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 29 Ιανουαρίου 2018.
