Στραγάλια για ένα φεστιβάλ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.6.2019

«Οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο σώματα που περιφέρονται. Έχουμε ψυχισμό και πνεύμα. Και το πνεύμα απορρέει, αναμφίβολα, από τις τέχνες. Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του κόσμου θρέφουν αυτό που οι άνθρωποι επιτακτικά ζητούν: είναι μέσα από τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς μας, τους συνθέτες μας, που παίρνουμε την πνευματική τροφή που τόσο χρειαζόμαστε. Το έχω πει ξανά: μια επιτυχημένη κοινωνία χρειάζεται τη γνώση, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία και ο επιχειρηματικός κόσμος θα εκτιμήσουν το έργο μας και θα το στηρίξουν περισσότερο. Διάβαζα μια συνέντευξη του πρίγκιπα Κάρολου που έλεγε πόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά του πολιτιστικού τομέα στην οικονομία της χώρας του όταν γίνεται σωστά και νομίζω πως εδώ έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού. Ένα φεστιβάλ όπως το δικό μας μπορεί να ελκύσει μεγάλο αριθμό θεατών από το εξωτερικό και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί πολλοί επισκέπτες από τον διεθνή χώρο παρακολουθούν το φεστιβάλ μας τα τελευταία 13 χρόνια. Βεβαίως το φεστιβάλ μπορεί να μεγαλώσει, να επεκταθεί και να προσφέρει πολύ περισσότερα τόσο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά στην κοινότητα. Ξέρετε, ό,τι κι αν κάνουμε, όσα υλικά αγαθά κι αν αποκτήσουμε, όσα κι αν οικοδομήσουμε, δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας. Είναι μεγάλο κλισέ αυτό που λέω, το ξέρω, όμως εν τέλει σας παρακαλώ, να το θυμάστε πάντα: δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας εκτός από αυτά που αφήσαμε εμείς οι ίδιοι στους άλλους. Και θα πάρουμε ακριβώς εκείνη την ανέγγιχτη, αόρατη καλοσύνη που είχαμε δίνοντας. Η κοινωνία μας έχει περάσει πολλά και βεβαίως εστιάζουμε στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας, όμως πάνω και πέρα από αυτό, να σκέφτεστε την πνευματική σας υγεία και τη θρέψη σας από τις τέχνες. Δεν ήθελα να βαρύνω το κλίμα αλλά, να...»


Αυτός ήταν ο Γκάρο Κεχεγιάν, επικεφαλής του Ιδρύματος Φάρος, σε ομιλία του κατά την τελευταία νύχτα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος. Παραδοσιακά το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια συναυλία στον Ελαιώνα, έναν υπέροχο χώρο με ελιόδεντρα και τεράστια πεύκα στον Δελίκηπο. Είναι ένας από τους ωραιότερους, αν όχι ο πιο όμορφος, συναυλιακούς χώρους στην Κύπρο. Για τη μουσική πας στο... παρεμπιπτόντως.

Η αλήθεια είναι ότι το φεστιβάλ στηρίζεται από μια ελίτ χωρίς, ωστόσο, το ίδιο να την επιζητά επί τούτου. Αυτό αντανακλάται στην τιμή του εισιτηρίου του φεστιβάλ που ήταν μέχρι πέρυσι στα 10 ευρώ, αυξήθηκε φέτος στα 15 αλλά, και πάλι, δεν είναι ποσό απαγορευτικό. Επιπλέον, στο πλαίσιό του πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά σχολικής ηλικίας και είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται το φεστιβάλ να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο, στο ευρύτερο κοινό.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γκάρο Κεχεγιάν βάρυνε το κλίμα, το αλάφρυναν όμως με τις μουσικές τους η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και οι σολίστες. Το αλάφρυνε ο χώρος και οι άνθρωποι του φεστιβάλ, διοργανωτές και κοινό. Και να σκεφτείτε ότι η κρατική στήριξη στο φεστιβάλ είναι όπως το είχε πει χαρακτηριστικά σε δημόσια ανάρτησή της στο facebook η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Φάρος: "ένα απόχρεμμα από στραγάλια (απλά για να σκάσουμε)".

Όλα καλά εκεί στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες; Εσείς τι θα πάρετε μαζί σας όταν φύγετε;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ