Μια νύχτα χωρίς διαδίκτυο

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 24.10.2022

Είχα ετοιμάσει κάτι εντελώς διαφορετικό γι’ αυτήν την εβδομάδα αλλά νομίζω ότι αξίζει να μοιραστώ μαζί σας τις δυσκολίες μιας μετακόμισης. Όταν αλλάζεις σπίτι έχεις την επιλογή να ακολουθήσεις την πεπατημένη ή να προσπαθήσεις να ζήσεις στο 2022. Να διευκρινίσω ότι όσα θα πω ισχύουν για την Ελλάδα και εάν η εμπειρία σας στην Κύπρο είναι διαφορετική πολύ θα ήθελα να την ακούσω. Ειλικρινά, γράψτε μου. Να διευκρινίσω και κάτι ακόμα. Λόγω έκτακτων συνθηκών, το σπίτι στην Αθήνα παραμένει γιατί η οικογένεια κόπηκε στα δύο. Άρα προσπαθούσαμε να βρούμε ταυτόχρονα και τις φθηνότερες λύσεις και μάλιστα σε μια οικονομική συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για κανέναν από μας.

Στο νέο σπίτι λοιπόν δεν ήθελα σταθερό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί έτσι κι αλλιώς το κινητό χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, και πλέον η τηλεφωνία μέσω κινητού είναι δωρεάν. Όλοι οι πάροχοι δίνουν απεριόριστη.

Έτσι μένει η πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα data. Επειδή τη μετακόμιση την έκανα το καλοκαίρι είχα δύο επιλογές: ή pay as you go (δηλαδή μια συνδρομή που πληρώνεις όσο χρησιμοποιείς) χωρίς αγορά του ρούτερ ή μια σταθερή τιμή για απεριόριστα data με αγορά του ρούτερ. Επέλεξα το δεύτερο: 25 ευρώ για τρεις μήνες απεριόριστα data και 127 ευρώ το ρούτερ με 40 Giga. Ωραιότατα. Δεν πήρα όμως την τρίμηνη συνδρομή. Την άφησα για πιο μετά, όταν θα περνούσα περισσότερο χρόνο στο νέο σπίτι. Εν τω μεταξύ, καταναλώσαμε και τα 20 από τα 40 Giga.

Επιστρέφοντας στη νέα μου βάση τον Οκτώβριο συνειδητοποίησα ότι το «25 ευρώ απεριόριστα για 3 μήνες» δεν υπήρχε πια. Οι επιλογές μου ήταν 10G με 10 ευρώ για 30 ημέρες, 200G με 25 ευρώ για 30 ημέρες, 200G με 80 ευρώ για έναν χρόνο. Δεν σας περιγράφω τα νεύρα μου. Άλλωστε δεν με βολεύει ο μήνας, μόνο ανά βδομάδα θα με σύμφερε. Η διαφορά δεν είναι απλώς μεγάλη είναι το χάος… Πάω να δω στην άλλη εταιρεία μήπως και την πάτησα και είχα επιλέξει λάθος. Τα ίδια πάνω-κάτω και εκεί. Πάω και στην τρίτη δεν είδα διαφορά. Άρα οι προσφορές ήταν μόνο για το καλοκαίρι.

Ε, καλά, σκέφτομαι δεν πειράζει. Είχα τα 20G του ρούτερ, ακόμα 20 στο κινητό μου, τι θα κάνω πια; Έτσι κι αλλιώς στο γραφείο θα είμαι όλη την ημέρα. Μόνο που… μόνο που ήρθε μια ωραία βροχούλα, μια τούμπα κι ένα βαρύ διάστρεμμα. Και νά σου η καλή σας κλειδωμένη μέσα. Τρεις τηλεδιασκέψεις, δύο ταινίες και πέντε μέρες δουλειά στο σπίτι, έφαγα ακόμα 20G. Εν τω μεταξύ, ήρθε λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας (για δύο αριθμούς) 75 ευρώ και σταθερής (στο άλλο σπίτι) 60 ευρώ.

Χθες το βράδυ όταν έκανα τους λογαριασμούς μου ήρθε αποπληξία. Είδα ταινία από τις παλιές που έχει ο σκληρός και μετά άνοιξα τηλεόραση. Ποιος εγώ! Να περνάω τα βράδια μου με GNTM! Ανήκουστο! Σήμερα δεν θα δω τίποτα και θα πιάσω νωρίτερα το διάβασμα.

Το χειρότερο είναι το Google Home. Ούτε ξυπνητήρι, ούτε timer, ούτε «πού είναι το τηλέφωνό μου;» ούτε πόσο χρονών είναι ο Στιβ Μάρτιν την ώρα που βλέπω «Only Murders in the Building». Α, ναι και από τις streaming πλατφόρμες τα κατέβασα να τα βλέπω offline (σε μικρή οθόνη, καλά έκανα άραγε;) γιατί δεν κάνει stream από το κινητό αν δεν είναι όλα συνδεδεμένα. Και το ραδιόφωνο; Που είχα τα πάντα μέσω TuneIn; Μιλάμε για ολική καταστροφή. Αύριο πρωί-πρωί τα μαζεύω και όπως-όπως πάω γραφείο.

Έχω κοροϊδέψει πολλές φορές τα προβλήματα που δημιουργεί το έξυπνο σπίτι μας. Όταν μπλοκάρουν τα μηχανήματα ή χάνουν τη σύνδεση ή καταλαβαίνουν άλλα αντί άλλων. Όμως έχω συνηθίσει τόσο πολύ στις ευκολίες που μας προσφέρει που μου είναι δύσκολο να κάνω χωρίς αυτές.

Κι όμως, η μόνη λύση, ακόμα και τώρα που τελειώνει το 2022, για να τα έχεις όλα αυτά είναι να έχεις υπηρεσίες σταθερής. Αλλιώς είσαι χαμένος. Ή πρέπει να είσαι πλούσιος. Δεν είναι ντροπή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;