Το δικό σας 4χρονο, πόσο χρόνο περνά στα social;

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 29.1.2023
Αν το TikTok, το Instagram και το Facebook ήταν φυσικοί χώροι, οι περισσότεροι γονείς δεν θα άφηναν τα παιδιά τους να τους επισκέπτονται μόνα τους

Δεν χρειάζονται αποδείξεις για το ότι η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι μεγάλο ζητούμενο για τα παιδιά μας. Ωστόσο, κάθε νέα έρευνα που έρχεται στην επικαιρότητα μάς υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.

Αυτή τη φορά, η έρευνα είναι της εταιρείας ExpressVPN, η οποία ρώτησε πάνω από 2.000 παιδιά ηλικίας 4-13 ετών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο και σε ποιες πλατφόρμες.

Γενικό συμπέρασμα: Αν το TikTok, το Instagram και το Facebook ήταν φυσικοί χώροι, οι περισσότεροι γονείς δεν θα άφηναν τα παιδιά τους να τους επισκέπτονται μόνα τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία στις περισσότερες χώρες απαιτεί οι χρήστες τους να είναι άνω των 13 ετών, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν και παιδιά ηλικίας μόλις 4 ετών που επισκέπτονται καθημερινά τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα αφορούσε λοιπόν τις «παράνομες» ηλικίες και τους κηδεμόνες τους. Αντικείμενό της ήταν να διαπιστώσει το πόσο συχνά οι ηλικίες αυτές επισκέπτονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όταν τους χρησιμοποιούν και το πώς οι γονείς το διαχειρίζονται.

Πρώτο αξιοσημείωτο εύρημα, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πάνω από τα μισά παιδιά τους παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν. Και περνούν εκεί κατά μέσο όρο 28 λεπτά την ημέρα!

Γνωρίζουν οι γονείς τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο; Σχεδόν όλοι τα παρακολουθούν με κάποιο τρόπο. Το 54% δήλωσε ότι παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών του καθημερινά ή περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, περιλαμβάνουν τον έλεγχο των τηλεφώνων και των tablet, τον περιορισμό της πρόσβασης, την παρακολούθηση των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους ή τη χρήση λογισμικού γονικού ελέγχου. Όπως συμπεραίνουμε όμως, δεν τα παρακολουθούν και τόσο καλά, αφού τους «ξεφεύγουν» και μπαίνουν στις πλατφόρμες.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές δραστηριότητες με τις οποίες οι γονείς είναι άνετοι, το 87% δηλώνουν ότι επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν βίντεο σε ιστότοπους όπως το YouTube και το Netflix. Πάνω από το 80% επιτρέπουν επίσης στα παιδιά τους να παίζουν online παιχνίδια, ενώ το 28% δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει στα παιδιά του πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να διαβάζουν άρθρα.

Όταν οι γονείς ερωτήθηκαν για το ποιες θεωρούν ότι είναι οι μεγαλύτερες διαδικτυακές απειλές, το 59% απάντησε ότι ανησυχεί περισσότερο για το αν το παιδί τους θα πέσει θύμα εκφοβισμού. Κατόπιν ακολουθούν οι ανησυχίες για το αν θα βρεθεί στο στόχαστρο ενός διαδικτυακού αρπακτικού, οι φόβοι ότι το παιδί τους μπορεί να συναντήσει προσβλητικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και ο κίνδυνος διαδικτυακής παρακολούθησης ή παρενόχλησης από άλλους χρήστες.

Ωστόσο, τα παιδιά έχουν άλλη άποψη. Η μεγαλύτερη ενόχληση γι’ αυτά είναι να συναντήσουν κάποιον αγενή ή που να βρίζει (34%), ενώ ακολουθούν τα τρομακτικά βίντεο και οι τρομακτικές εικόνες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 22% των παιδιών παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο διαδίκτυο, το 17% των παιδιών έχουν ερωτηθεί από άγνωστο σε το ποιο σχολείο πηγαίνουν και το 14% δηλώνουν ότι έχουν ερωτηθεί για τη διεύθυνση του σπιτιού τους.

Οι πλατφόρμες στις οποίες τα παιδιά λένε ότι βιώνουν συχνότερα τέτοια αρνητικά σενάρια, περιλαμβάνουν στις ΗΠΑ το YouTube (43%), το Facebook (35%), το TikTok (28%), το Roblox (27%), το Instagram (26%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο η σειρά αλλάζει και γίνεται: Roblox (34%), YouTube (34%), TikTok (25%), Fortnite (21%), Facebook (16%).

Τέλος, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να λένε ψέματα όταν βρίσκονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κατ’ αρχάς για την ηλικία τους, αφού δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν αν είναι κάτω των 13. Επίσης, ένα στα έξι παιδιά δήλωσε ότι είχε πει ψέματα για τη διεύθυνσή του και για την εμφάνισή του. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη να προστατευτούν στο διαδίκτυο. Ή την ανάγκη να παρουσιάσουν έναν άλλο εαυτό, κάτι που θα μπορούσε τελικά να είναι επιζήμιο για την ψυχική τους υγεία. Ή και τα δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο νόμος περί υποδομών Gigabit

Ο νόμος περί υποδομών Gigabit

Ο νόμος περί υποδομών Gigabit